pátek 24. července 2009

Hibernal- výběr z hroznů.


Chřiby v létě? Magořina, ve stínu 30 stupňů, obliny nelepí, člověk se potí jak Leošák na rande. Ale v případě, že cítíte volání přírody a chcete strávit pěkný večer u vínka a ohně uprostěd lesů neznám moc pěknějších míst než jsou Osvětimanské skály - moje srdcová záležitost.

Volání přírody mne zastihlo doma nepřipraveného. Díky tomu, že kamarádka Ála je pro každou špatnost a Mára už měl taky asi sezení doma plné zuby, vyjeli jsme ve třech směr Kyjov a pak tradá směr skály.

Zastavení první však bylo u známého, který má pěkná sklípek přímo v Osvětimanech a u něj skromná koštovačka bílých perel Moravy. Ze sklípku jsem si krom dobré nálady a nějakého moudra o vínech odnesl ještě petku Mulleru, Muškátku a k tomu vysomroval flašku Hibernalu- výběr z hroznů. Byl fakt prvotřídní! Jestli jste o této odrůdě slyšeli poprvé jako já, tak na konci článku přidám drobné info.

Zastavení druhé bylo u rybálu v údolí směrem na Koryčany, neboť vedro bylo nesnesitelné a pěkné koupaliště v Osvětimanech vypuštěné. Je zde pěkné molo na skoky do vody a celkově návštvu rybálku rozhodně doporučuji. Po cestě zpět do Brna jsme spolu s Mrndovci museli toto místo navštívit eště raz a každý borec si sebou dotlačil dva orosené Radky pro umocnění požitku.
Zastavení třetí bylo až na Osvětimanech - lezení klasika, žádné divočení. Mára tam smahl "Kantu" a já poznával krásy dávnolezených lehčích cest. Velice pěkně nás provětral i skokanský boulder za 6A přímo u ohniště, kdy mne k výkonu motivovalo pivečko zastrčené v topovém madle. Takhle se na mne musí! Připomnělo mi to historku jak Jerry Moffat s Davesem dávali opicím v indické boulderové oblasti "Hampi" do boulderů banány aby zjistili jak těžké kousky vylezou. Dostali se až na 7B+. (do těžších boulderů buď nenalezli nebo tam banány nedržely)
Večer strávený u vína a špekáčků neměl chybu. Kdo se chtěl napít musel říct kouzelnou větu "Hibernal - výběr z hroznů" a teprve pak mohl svlažit vyprahlé hrdlo lahodným mokem. Trochu jsme to přepískli, neboť po druhé vypité flašce jsme se vydali na trestnou výpravu k autu pro poslední "Muller-Leštidlo na parkety" a cestou zpět jsme šlápli na bludný kořen a Osvětimanky nikde. Z odrazového bodu "Trpasličí město" jsme snad až na počtvrté trefili náš bivak ve skalním hnízdě.

Ráno nás probudili mrndovci a to jsem teda čuměl jak puk, neboť Kolouch smahla na flash celkem morfo "Jížní stěnu" 7-/7 (klobouk dolů), po lehkém polezení jsme vyrazili na zastavení čtvrté, kterým byla oblast "Čertova plotna" asi kilák západně lesem přes údolí.

Výška a sklon skály je na Chřibské poměry parádní, ale ta kvalita je fakt humus. Shnilý a zarostlý jak to prase, opravdu to nestojí za návštěvu, ale pro úplnost dodávám seznam cest.

HODINOVÝ HOTEL, 7+ RP (UIAA), 2003, M.Zavřel, M.Rožek.
KLÍČOVÝ STUP, NA KTERÝ NEVIDÍŠ, 7- RP (UIAA), 2003, M.Zavřel, M.Rožek.
DUNIVÁ KLOAKA, 7+ RP (UIAA), 2003, M.Zavřel, M.Rožek.
VEN Z KLOAKY, 7+/8- RP (UIAA), 2003, M.Zavřel, M.Rožek.
STRELOVOD, 7+ RP (UIAA), 2003, M.Zavřel, M.Rožek.
NA SMETIŠTI DĚJIN, 7 RP (UIAA), 2003, M.Zavřel, M.Rožek.
ZPORNÁ, 6 RP (UIAA), 2003, M.Zavřel, M.Rožek.

Po cestě domů jsme navšívili i Skalku ve Skalce, o které napíši snad později nějaký samostatný článek. Nemám moc času, neboť za dvě hodiny valím lézt do Švajcu a musím se trochu sbalit. Bohužel díky tomuto výletu můj blog na dva týdny bude zet prázdnotou.

Na podzim musím uspořádat s Pokem "Osvětimanka rock trip" spojený s řízenou degustací u známého ve sklípku. Mohla by to být celkem povedená taškařice. Užívejte léta. Zdraví Čaj.

Hibernal
Zkratka: Hi
Synonyma: Gm 322-58
Podíl vinic v ČR: pouze zkušební výsadby
Tradiční oblasti: Německo (asi 100 ha), Švýcarsko

Staří a původ: mladá odrůda, Německo; Vyšlechtil ji Helmut Becker křížením (Seibel 7053 x Ryzlink rýnský klon 239 Gm) F 2 generace ve Šlechtitelském ústavu pro révu vinnou v Geisenheimu v Německu

Rok zápisu do Státní odrůdové knihy: 2004

Období sklizně: zraje pozdě, ale každoročně se docílí víno s přívlastkem.

Barva: zelenožlutá Vůně: intenzivní, příjemně ovocné tóny Chuť: plná, velmi extraktivní, vyšší obsah kyselin, ve výběrech jemná harmonie Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, ananas, broskev, grapefruit
Vhodnost ke skladování: dobrá

Stolování: Hibernal můžeme podávat k předkrmům, rybám nebo k mořským plodům. Sladké výběry se dobře hodí k dezertům

Víno: Charakterem připomíná vína Ryzlinku rýnského nebo Sauvignonu, vhodné pro technologii sur lie. Odrůda je vhodná pro tvorbu výběrů z hroznů i z bobulí. Je velmi odolný proti silným mrazům. Je to odrůda křížená s americkou révou, proto se jedná o odrůdu interspecifickou. Díky tomu, že je velmi odolná proti houbovým chorobám, je vhodná k integrované produkci nebo k výrobě biovína

2 komentáře:

  1. caju, ty jsi taktez interspecificky:-)
    uzij si Schweiz a privez mi cokoladu
    Pokac

    OdpovědětVymazat
  2. Tak proto ten Švajc. Hibernal - země původu: Německo, Švýcarsko!! :)
    Pěknej výletek. Na neřízenou podzimní degustaci se těšim. Víno nechlasču, ale tohle je fakt kvalitka!!
    PS: "Hibernal - (lehká pomlka) - výběr z hroznů"
    :)) mára

    OdpovědětVymazat