středa 13. října 2010

50.den - Konec jedné legendy.


Okupace druhého patra.

Koncem minulého týdne se mě a Asuovi povedlo zdolání našich doposud nejtěžších cest. Sice nešlo o nic převratného, ale správného načasování formy a dobrého počasí jsme chtěli patřičně využít. Když jsem před lety zavadil o cestu "50.den" vůbec jsem netušil, že se jedná o krasovou legendu, zkusil jsem si ji lehce TR, ale nebyl jsem schopen spojit sekvenci 3 brutálních kroků za jednoperstové hnidy s nohama na tření. Později jsem se o ní doslechl fascinující historky jak 1.RP přelezec Tomáš Pilka si musel sundávat lezečku aby se mu vešel palec do malé dirky, jak Adam Ondra po dvaceti letech udělal první opakování, kdy si střihl z klíčového místa tlamu na nástupové poličky, kde si můžeš zjebat kotník či celou nohu raz dva.

No čas uzrál, po rajtování v Rekonstrukci jsme si sem přišli k večeru spravit chuť a nahlédnout pod roušku další z legendárních a obávaných krasových cest. Celá stěnka kde se daná cesta vyskytuje (tj. v druhém patře nad hajzlíky ve Sloupu) nabízí lezcům unikátně kompaktní a hladkou stěnu, občasně zoblou nějakou jednoprstovkou nebo ještě menší srandičkou. Cesta "50. den" 9/9+ vede v levé části stěny, tuto ideální hákovačku po háčcích a jedné skobě ve spodní části vylezl J.Šustr v roce 1982 a roce 1986 ji zdolal na RP kdo jiný než T.Pilka. Potom nastala obrovská odmlka, kterou zlomil až 2. přelezem Adam Ondra v roce 2006.

Oba dva lezci se o cestě zmiňovali jako spíše o specifické 9+. Adam se dokonce prolétl a všechny tyto aspekty spolu se složitějším přístupem, blbým dopadem a nejistými kroky zdařile odpuzovaly další zájemce o přelez. Začne se z poličky kde po pár tempech v lehkém nacvakneš jediný borek (dříve skobku) v cestě, oblezeš jej osmičkovým krokem a dostaneš se do výchozí hluboké dvojprstovky. Levou ruku v oné dvojprdě, pravou nohu lehce vtlačenou do úzké dvojprstovky - tak začíná kekel nevídaný - fix, zády a levou rukou proti noze, nášah asi metr a půl do jednoprdy na 4mm kůže a přešah do článkové prstovky - přiskočíš levou první hnidu a jdeš další metr a půl do velkého chytu. Později po přelezu se mi podařilo vyčistit třetí dirku, přes kterou jdeš trochu lépe a jistěji poslední krok.
Lan tu bylo jak ve štandu na Cerro Torre.

Při důkladném zkoumání najsme našli půl metru nad borhákem hodinky, které ovšem musíte provázat 5mm kevlarkou na uzlík, protože by vám jinak zavazela smyčka v klíčovém kroku. Kousek nad ní jsou další hodiny, spíš digitálky tak 3, 4mm tlusté (Berny by řekl štandovačky.)do kterých jsme dali nadvakrát 3mm repku - což by asi na odsednutí stačilo. Pod nástup jsme navěsili dvě bouldermatky a cesta vzhůru byla poladěná.

Tři klíčové chyty.
První den jsem na TR zvládl celou sekvenci, druhý den ještě dva pokusy TR a šlo se do ostrého. Asu byl smolař dne, protože poté co si cestu dal s jedním odsedem a začal si dolaďovat kroky na 100%, tak si namohl šlachu a přenechal ostrý pokus na mě. Šup šup bylo posekáno a třetí přelez byl na světě - Jasperovo E3, takže mnoho povyku pro nic, proti Haleluji zívačka.(teda morálově)
50.den v celé své kráse.

No hned vedle jsme si všimli jedné horizontální poruchy uprostřed hladké stěny vpravo, zubná kefa a naše fantazie se daly do pochodu a ráz na ráz jsme společným úsilím zkrokovali na TR přísný boulderový dard vedoucí napravou od 50.dnu. Nechali jsme fix pro Vlka, který nám měl přijet projekt odjistit (díky) a přijel i Čoko s Janisem, pro které jsme měli quest na zlatém podnose.
První crux v 9-.

Choboti si ale nedali říct a bolavý jednoprstovky v 50.dnu zkoušeli moc dlouho, což se nevyplatilo Janisovi, který ostrý pokus bohužel skrečoval na bolavé prsty. Čoko se hecl a 4.přelez na sebe nenechal dlouho čekat. Mezitím jsem poladil vedlejší projekt a na druhý pokus jej na krev vylezl. Klíčový zved celého těla je taky za jednoprstovku a tak za přelez jsem slízl dvě namožené šlachy.
Čoko zadřel s jasným fleshovým programem ukázkově a vydrtil druhý přelez teď už cesty s názvem "Den sedmý, osmá noc" 9- (ale bojím se že je to přísnější.sic! takový Felix Frankežůr si to určitě mlaskne jak nic).
Po cvaknutí následuje druhé klíčové místo.
Do cesty jsme přidali dvě jištění, které se nedají cvaknout z 50.dnu. Název vymyslel Asu a je opravdu velice trefný, viz níže. Doufám, že se někdo pokusí udělat první opakování po prvovýstupcích, cesty patří mezi TOP toho co nám Sloup nabízí - Hladká stěna, povinné kroky, užasné chyty a pěkný výhled.
Čau Čaj.

"Den sedmý, osmá noc"1969
"Nadčasová studie o povaze malých českých lidi je tragickou fraškou, nabitou symboly, opírající se o biblické podobenství, absurdní drama a kafkovské vidění světa. Filmová metafora o tom, co dokáže panika strachu a úzkosti, jak se zmocní lidí ve vesnici, kde se všichni znají... Příběh se odehrává v průběhu 24 hodin. Pod vlivem nevyjasněných příznaků nebezpečí a ohrožení reagují obyvatelé na události nepřiměřeně, projevuje se malověrnost, egoismus a pud stádnosti. V pestré mozaice epizod, směřujících čím dál tím více a krutěji od komičnosti k tragédii, se představuje množství postav, zastupujících různorodé spektrum národa. Tvůrci nikoho nešetří, obnažují malost a krutost až na dřeň. Právě to, spolu s jasnými náznaky souvislostí se sovětskou okupací v roce 1968, oddálilo o 21 let premiéru filmu, který je de facto završením Schormovy poetiky."*csfd

Video z Čokova přelezu: http://www.vimeo.com/15814823

14 komentářů:

  1. Pěkné borci...a Vlka ste do toho nepustili? Nebo se bál? A to vedle...stojí to za to?

    OdpovědětVymazat
  2. stojí, na rozdíl od 50.dne to zatím vylezli jen prvovýstupci a to ne všichni :)č

    OdpovědětVymazat
  3. Parada, hustokrutaci. Cokin na videjku vypada jak ja v sestce, ty vole. Petrajz

    OdpovědětVymazat
  4. Čokin je megastatik největší, no v případě že máš 10- sílu, tak to jde, já tam poskakoval jak chobot.č

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera, hlavně ty bouldermatky nahoře:-) A kupte někdo Janisovi odsedku:-)
    Došlík

    OdpovědětVymazat
  6. klan drtičů..Ja četla kupte Janisovi sousedku..:))..ale jo, odsedka je asi lepší). A Asuane, pro Tebe mám vzkaz.. http://vilmuturnal.blogspot.com/
    Lin

    OdpovědětVymazat
  7. Gratulace chlopiska, vy teda dáváte jak cyp! :-)
    Tatuš

    OdpovědětVymazat
  8. já zas četl vilmut urinal!

    sem rád že se splnili slova kerá sem před rokem říkal a sic: bude-li mít někdo třetí přelez 50. dne, bude to on Líšeňskej démon!
    a dík Čokovi, že to za mě vše strestal!

    OdpovědětVymazat
  9. Pekně, pěkně! V televizi to vypadá nějak snadně, až to láká do toho vběhnout. To bude na PodNebí vypadat. A kdo ví, kde ještě... Willhem

    OdpovědětVymazat
  10. Video je brané od půlky cesty(té lehčí) a není zde vidět, že nohy jsou docela blbé. Jinak to pro silné lidi není bůhvíjaký špek, takže vřele doporučuji.č

    OdpovědětVymazat
  11. Mrndo, nejsem t.... a tak jsem si to nechal na druhý den, ale tohle není zatím cesta pro mě, napřed si musím ořezat prsty, do první dírky dostanu tak akorát malíček na hranu a další dvě dtto, předtím a potom je to pro mě za šest, a jelikož nejsem Dumpík tak na to můžu leda kvákat, jsou tu pro mě jedlejší cesty, jako třeba Bangladéš:-), ale šlachy jsem po včera večer cítil až k ramenům.

    OdpovědětVymazat
  12. jste hustokrutoři Sarka

    OdpovědětVymazat
  13. jo Asu hrozně ti to na fotkách sluší, asi jak jseš ostříhanej Sarka

    OdpovědětVymazat
  14. šáro, šáro, příde den a zúčtujem spolu! a pak budeš ráda aspoň za mikádo..

    OdpovědětVymazat