čtvrtek 11. listopadu 2010

Bolt to be or not?

Docela mě zaujala diskuze pod článkem Devizový příslib, tak přidám pár svých názorů, či postřehů:

Dřív směr ubírání oblasti určovala silná skupina lezců, nebo osobnosti. Když nebudem mluvit o českých pískách, tak si vemte třeba Jizerky, Čihulovi se podařilo určitou tradici přenést i do nepískovcových terénů a funguje dodnes. Dnes však směr určují ti, kdož vlastní vrtače (tady přitakávám Jelenovi) a ti tak trochu násilně určují, dle mého pohledu, kam to pude dál. Je třeba si uvědomit, že takové kobercové nálety mohou dost zásadně ovlivnit lezení v daném sektoru, ale i oblasti. Tedy neřešil bych, esli zpětně něco vytloukat, ale spíš jak by to mělo vypadat v nové oblasti a jak se k věcem stavět do budoucna u nových směrů. Líbilo se mi jak to vystihl Stoupa - dnes maj lezci potřebu v lince zanechat železo, pač tím si tu linku ňák označí a podmaní, každý vidí hák a ví, že tam něco vede. Jakoby se prostě nedokážou dělat linky bez železa. V tomto ohledu mě třeba mrzí, jak se ke sposutě skal postavil Vlk (nic ve zlém) na jihu, ale i v Karsu. Místo aby třeba nechal ňáké sektory čistě po vlastním, tak často aspoň bórek dal, aby to bylo řekněme bezpečné. Ale takové hybridní oblasti, jak to pěkně řek Čaj, nejsou žádnou výzvou. Sportovní lezec tam nepude a tradiční taky ne. Dobře, někdo se pohodlně naučí zakládat, ale pak tam už taky nepáchne…..Kubův názor, že se vše časem změní mi příde hodně optimistický. Buď se to změní teď, nebo už nikdy. Chtěl bych vidět, jak za dvacet let při výměně bórků, někdo bude přihlížet k přejištění před x lety, šak to ani nikdo už nebude pamatovat! Prostě nastavilo se to teď tak jak to je a to se těžko bude bez jasných pravidel měnit zpátky. ….S Čajem sme chtěli kdysi iniciovat nepřidávání jištění, pouze měnit a dodaná odstranit, ale s tímto by většina stejně nesouhlasila a navíc kdo by to pro pár chobotů dělal. Ostatně bylo by kolem toho jistě tolik humbuku, že bychom mohli snadno zapomenout na ono lezení o keré nám všem vlastně de, žeš?

Třeba v Jesu se snažíme co nejvíc tolerovat možnost vlastního zajištění a nevnucovat železo každému kusu skály. Samozřejmě sou oblasti francouzského stylu, ale v konfrontaci je o pár kiláků oblast, kde se snadno bez chladné hlavy rozsekáte….

Já osobně bych byl proto, aby „lidi s vrtačkou“ si trochu více uvědomili, že sou to dnes oni, kdo určují kudy kam a aby třeba se snažili respektovat pohnutky všech lezeců a mohli nabídnout každému cokoliv (řešní v rámci dikuze s lezci apod.). Stylem po nás potopa se sice na věčnost zapíšou do průvodců, ale to je tak vše. Chceme-li to ovlivnit, máme tu možnost, ale je potřeba se k tomu nějak postavit a nemusíme přitom ani moc udělat…. Pořád naštěstí zbývá ještě dost skal, keré nejsou přejištěné, jako Pálava, či objevené, za barákem v lese, tak snad se to bude odvíjet i jinak, než v dnešní době železné! (třeba na Capu tyto věci řešili v 60. letech, nejsme, i když na skalkách, trochu pozadu??)

A Kubo jasně, že se snažíme dělat věci i jinak, lézt třeba nelezené cesty, či nechat se pošimrat morálem a to je jistě tím, že mám zájem i na druhé stránce lezení a třeba je to i určitý nesohlas se standartem, ale nemyslím si, že se tím pomůže k nějaké další změně třeba generaci po nás, či tradičnějšímu pojetí lezení jako takového….

No rači už valím na večírek řešit zás(b)ad(v)nější věci, ola!

16 komentářů:

  1. Asu. Skvělý článek. Takových je třeba. Jen zareaguju na onen vzkaz pro mne. Jak jinak chceš vytvořit kulturu morálového lezení,než tak, že prostě budeš morálově lézt a podělíš se o ono nadšení s jinými? Generace navazují vždy na generaci předešlou. A to, na co se bude navazovat máme v režii my.V podstatě dělám něco podobného, jako vy s tím Krasovským Hnusákem. Úžasná soutěž! Kdyby jste si takové dobrodružství nechali jen pro sebe, pak bych byl o ten další "čtvrtý" rozměr Krasu ochuzen. Je blbost uvažovat o tom, že Chřiby budou další Čechy. Chřiby jsou tvrdou oblastí pro krátké úderné až bouldristické cesty-to je jejich sportovní rozměr a ten já ctím a s nadšením respektuju. Nechci po tomto šlapat! Jenže může tu jaxi existovat i rozměr další. Jen ten potenciál nějak uvést v život. Jak? Jedině tak, že tak prostě polezeme-nijak jinak. Kuba novák

    OdpovědětVymazat
  2. "Já osobně bych byl proto, aby „lidi s vrtačkou“ si trochu více uvědomili, že sou to dnes oni, kdo určují kudy kam a aby třeba se snažili respektovat pohnutky všech lezeců a mohli nabídnout každému cokoliv (řešní v rámci dikuze s lezci apod.)"
    Asu myslím, že "lidi s vrtačkou" si uvědomují, že dnes určují směr, a proto to dělají, jak to dělají:). Nemůžeš chtít po někom kdo dělá linku, aby její charakter přizpůsobil cizím potřebám, a navíc potřebám menšiny. Jediná možnost je, aby ta menšina vyrazila do "nových sektorů" (nebo přetvořila staré) a zvrátila vývoj (stav). Je třeba si pohlídat aby ty směry bez nýtů nebyly zapomenuty a aby je někdo časem nedojistil. Ten kdo holduje vrtačce asi nikdy klasické cesty na skalkách dělat nebude, tož je to na vás:)
    Leošák

    OdpovědětVymazat
  3. si teď ráno přes tu tupou bolest v hlavě uvědomuji, že vlastně je dobře, jak to dnes je. morálové cesty byly sice vždy výzvou pro všechny, ale pouze "vyvolení" je mohli lézt a to až po určitých předchozích zkušenostech....tedy pokud bychom více protlačovali tento směr lezení do mejnstrýmu, vytratilo by se z toho to kouzlo... Nevím na kolik je dobře upozorňovat na tyto výzvy v našem okolí (tak jak to tady s Čajem děláme), sice je vidět určitý vývoj, otevřeli se "nedostupné mýty" jako Aleluja, či 50. den, ale nebylo by dobře kdyby se to lidem nějak více vnucovalo....
    asi bude dobré, když se budem snažit o určitý směr, ale teď jak to tu píšu, bych nerad tlačil na pilu natolik, aby ten směr našeho úbírání měl nahrazovat dnešní standart!

    ad Leontýna: myslím, že vše de, jasně každý má svůj rukopis, ale pokud se podepisuješ na velkém kvantu cest mohl bys někdy zkusit i variovat, zkusit to i jinak, právě proto, že lezci sou lidi pestrého charakteru!

    každopádně všichni, keří mají snahu dělat něco jinak, nebo se i jen tak vezou, ale mají snahu o udržení určité kultúry, těm fandím! jen tak dál!!

    OdpovědětVymazat
  4. Tož ASU, opět si trvám na svém-viz. Pokův blog co se tebe týče, mám několik poznámek, za prvé vše je na poněkud podrobnější rozbor a až budu mít po vydání průvodce čas tak k tomu něco napíši-tím myslím vývoj v dělání cest, teď nemám čas ani lézt:-). Jinak se mi velmi líbí jak hodnotíš něco, kde jsi ani nebyl a víš o tom kulové a už předem máš závěr, nechceš jít do parlamentu, tam by ses s tím dobře uživil. Co se mne týče, dělám cesty různé, od zajištěných až po cesty bez jediného jištění, akorát vždy musí člověk zvažovat jestli chce, aby se jeho cesty lezly či ne, ale o tom podrobněji později. Ještě jedna poznámka, nevím jak se co otevřelo po vašich přelezech s Čajem, ale Mauglího Aleluja či Čumpelíkův 50. den určitě nikoliv, tyhle cesty se lezly již předtím, jen se o tom tolik nepsalo, existují totiž kategorie lezců, kteří nemají potřebu se hvězdně medializovat na netu a lezou především pro sebe, takže se o dost věcech v širším okolí akorát nevědělo a ti co se potřebovali medializovet, tak akorát něco zveličovali - o tom také v nějakém samostatném článku, ať je veselo:-). Zdar Vlk PS: A ti co nechtějí dělat cesty s jištěním to mají lehčí - šetří za vrtačku a borháky a nic jim v jejich díle nebrání, ale neznám žádného lezce, pro kterého by to bylo prioritou a životním stylem. Všichni bez výjimky dělají cesty i s jištěním borháky a lezou kvantum takových cest ať mluví jinak:-).

    OdpovědětVymazat
  5. Ale Vlku byl, dokonce i s Tě. Možná to jak to prezentuji blbě vyznívá, ale je to můj subjektivní názor a nemusí být správný! (doufám, že taky chápeš, že se nenavážím přímo do tebe, i dyž to tak může vypadat)... navíc nezapomeň, že bez názorové konfrontace by to nikam nedošlo!!! tím, že každý zastává jiný názor, tříbí se i nějak ten zlatý střední! každopádně sem na ty články zvědav, aspoň ostatní zas uvidí, jak to je i z druhé strany.

    a co se týká těch cest, tak jasné, že se lezli (u Aleluji vím min. o 4 přelez do letošního roku), ale všici měli ostych (ty ostatně taky)a najednou maj během měsíce víc přelezů, než za posledních 20 let, čím to asi je? sám se vezeš na té vlně též, ne?(prej v 50. dnu to drtíš přes malíčky, což? to máš u mě respekt!)
    jasně, že si spousta lidí nechává své přelezy pro sebe, ale dyž už sme nejen s Čajem přistoupili na hru veřejné prezentace našeho lezení, tak to vypadá takhle, každý si z toho může odnést co mu je libo a dyž by ho to iritovalo, tak tu stránku otevírat nemusí, což je docela výhodné!
    a to že něco dělaj všichni stejně, neznamená, že je správné, ale myslím, že to bychom mohli řešit každou chobotinu...ještě, že je restday...

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, asi je dobře, že sou takovýto stránky, kde pár exotů dává ve známost své počiny. Účastnit se následných dizkuzí, to je skoro jako by člověk lezl:-) Na druhou stranu to krade čas a kdyby člověk místo datlování přidal dalších 200 shybů na liště, tak mu to dá asi víc... Willhem

    OdpovědětVymazat
  7. Kdybys místo každýho datlování dal 200 shybů, tak máš za chvíli lokty v hajzlu:-)
    Došlík

    OdpovědětVymazat
  8. Ale navážíš a rád, to by ses musel vyjadřovat jinak:-), ale pamatuj si, že starého psa, natož vlka, novým kouskům nenaučíš a já mám názory celkem konzistentní a vím zcela jasně proč a jak dané cesty v dané oblasti dělám:-), co se týče přelezů daných cest, tak Aleluja jsem věděl, že polezu od doby, co to prezentoval Stoupa jako E5, to bylo pro mě rozhodující, protože jsem chtěl vědět, co to je E5, 50.den jsem zkoušel, když jsem ho přejištoval, ale to byla úplná nula, dnes vím, že to jsem schopen dát, akorát, musím posílit ty malíčky a neurvat si ten pravý z té poslední hluboké dírky, takže to někdy vylezu, ale to dřív vylezu Bangledéš, v té jsem ve středu byl schopný nejtěžsí kroky dát třikrát a tím pádem už ten boulder není pro mě rozhodující, teď to bude o vytrvalosti:-). Vaší prezentací se já bavím, každý jsme nějaký exhibicionista:-). Vlk

    OdpovědětVymazat
  9. tak dyž se bavíte, tak je to hezké, horší by bylo dyby ste brečeli! Vlku myslím, že nejpozději 27tého se potkáme a vše si můžem vyříkat, bylo by už na čase, pač tady si jen furt něco berem do huby!
    Aleluja měla být E6 myslím, ale vzhledem k tomu, že co se dalo vylámat je ta tam, tak je to dnes, kde to je. sám Stoupa to teď lezl s Berným a byl to prý laláč... pokud chceš E5 měl bys vlítnout už konečně do Kocky, počasí bude čím dál horší a questy nečekaj!
    a Vildo ty si dej 50 shybů se závažím a v pauzách sepiš ňáky článek, místo toho věčného komentování tady a na lezci....

    OdpovědětVymazat
  10. Fandím Kubovi aby tradiční přelezy cest ve Chřibech mohly narůstat. Jsem zvědavý jak mi tato sranda změní náhled u některých šlágrových cest. Ohledně nových cest mi příjde jen pitomé některé odjištěné směry za každou cenu. Prostě některé bórky v zaměšeném hnusů, který se nikdy nepoleze (viz. Bajerka vpravo dole, v Buči atd) to je nezlobte se demence. Bije to do očí a nikdo to nepoleze. Stejně tak některé nové cesty na Kostelíku, docela jsem čuměl. Víc by se mi líbilo, kdyby někdo ty členité kouty, spáry aj. (když už je to kolem pětkové, šestkové obtížnosti)vylezl třeba po vlastním nebo přes nějakou tu skobku - tak ať si lidi dělají prváče na každém kvaku. Samozřejmě se jedná jen o čistě můj názor, ale s lezci z mého okolí jsme se na tom celkem shodli. Čaj

    OdpovědětVymazat
  11. Článek čas od času pustím do Montany, což mě ke štěstí docela stačí. Tady či na Lezci mě baví právě ty komentáře, nicméně si rád i něco přečtu, byť na to mám třeba svůj názor. A uznej sám, nehodit jiskru týkající se přlezu Devizáku Kubem (a že sem dlouho váhal), je tady doteď ticho, takhle to aspoň tepe:-) Willhem

    OdpovědětVymazat
  12. Ty odjištěný zamešený štěky sou k pousmání, co si budeme říkat. Willhem

    OdpovědětVymazat
  13. dyž myslíš wildo....a na kolik sme se domlouvali na zítra? na devět, či deset? dík

    OdpovědětVymazat
  14. Kam razíte hajdaláci? Já zítra na rorejsi, dyby chtel nekdo dorzit:)
    Leosak

    OdpovědětVymazat
  15. To je Asu další věc co musím připravit, celý program a poslat vám ho, podněty už mám:-), takže to konce měsíce je víc než našlapané, ale o víkendu si chvíli na lezení udělám a jestli jěště něco přelezu či ne je mi opravdu šumák, protože priority jsou jinde a bez večírku s průvodcem by mě někteří asi utloukli a pak jsou vánoce a to už tady moc an lezení nebude:-)).Vlk

    OdpovědětVymazat