pondělí 22. listopadu 2010

NB sportsite

Těpéro doktore, mám průdušky v rici po jednom zajímavém běhu se štěnátkem v krosně na zádech. Po takovém silném zážitku bych se rád podělil o pár tipů pro čtenáře z brněnských řad, kteří si chodí občas taky zaběhat.

Lezci jsou líní a vlastně až na vyjímky pěkně vyzevlovaní skalní povaleči. Speciální síla a vytrvalost je jedna věc, ale všeobená zdatnost srdíčka a plic, to je ovšem jiná. Ruku na srdce, není to s vámi žádná sláva co? Frťánka, špinku pod nástupem, hlavně aby to lezení moc nebolelo.

Avšak mezi všeobecnou vytrvalostí a speciální lezeckou vytrvalostí je spojitost. Je celkem logická - posunování AN prahu ( doba, kdy ti začne natíkat) vychází ze schopnosti transportovat co nejlépe do namáhaných svalů krev ze srdce a zpět. V případě, že budete chodit běhávat, tak práce srdce, plic aj. se příznivě projeví na vašem lezeckém výkonu.
To bylo velice ve stručnosti.

Na běhání jsou jedním z důležitých faktorů samotné boty. V dnešní době se díky moderním technologiím můžete mnohem lépe chránít proti otřesům a zvrknutí kotníku než tomu bylo kdysi v maratonkách. Na botách by se němělo ze zásady šetřit (to platí i pro lezečky) a je dobré mít tipy, třeba jaké modely jsou osvědčené a kdo mi nabídne krom pouhého prodeje i nějaké rady a doporučení.

Nechci dělat nikomu reklamu a ze zásady je tento blog stranou finančních toků. Ale pro ty z vás, kteří netrávili celé mládí na běžeckých trénincích se drobný tip může hodit. Asi na přelomu tisíciletí jsem se seznámil s Pavlem Baběrádem což je jeden z distributorů obuvi New Balance v ČR a také velice úspěšná vytrvalostní běžec (1.místo maraton Vídeň aj. , osobák 2:19 na maraton), který nabízel na závodech obuv NB za fajn cenu. Navíc se s ním dalo o běhání parádně pobavit a nechat si poradit.

Tímto způsobem Pavel Baběrád funguje dodnes. Má sklad na ulici Vranovské v Brně, když mu brnknete a domluvíte se, určitě si dobře vyberete z jeho pestré nabídky obuvi. Navíc v roce 2006 spustil s dalšími kumpány skvělý server www.sportsite.cz což je moc povedená webovka s informacemi o výživě, tréninku, poradenství a v neposlední řadě taky eshop. Možná se zde dozvíte něco zajímavého.

PS: Jasně, že mnozí můžou říct, že Diadora, Asics atd. jsou třeba lepší. Možná. Já byl zatím vždy spokojen s NB a parádním přístupem od Pavla a budu rád, když mi třeba dáte nějaké zajímavé tipy do komentů.

Čau Čaj.

8 komentářů:

  1. NB doporučuju, poosledních pár let, co jsem ještě běhal, jsem je měl. Většinou terénní. Moc mi nesedly Mizuna a Adidasky. Je taky třeba dobrý vědět, jestli máte sklon k pronaci nebo supinaci, někteří výrobci už s tím při výrobě počítají. A stačí botky do 1500kč, chce to vychytat slevy.

    OdpovědětVymazat
  2. To bylo ode mě.
    Došlík

    OdpovědětVymazat
  3. v garáži(skladu) u Baběráda se dá pronace a supinace změřit na takovém došlapovém zrcadle...do 1500Kč jsou zde parádní kousky.č

    OdpovědětVymazat
  4. a pak že se na FSpS nic pořádného neučí
    verča

    OdpovědětVymazat
  5. jo a pěkná čepka čaju
    a dík za tip
    v

    OdpovědětVymazat
  6. První boty redukující pronaci a supinaci (tendence došlapovat více na vnitřní nebo vnější hrany chodidla) byly právě New Balance. Jelikož já došlapuji normálně, tak nemám s tím zkušenosti, ale pár známých potvrdilo, že je veliký rozdíl v obuvi, která je zaměřená právě na vaši pr, sup. nebo v obyčejných "univerzálkách". Co bych chtěl ještě vypíchnout na sportsite je např. návody jak zavazovat tkaničky, když má člověk volnou patu při běhu, vysoký nárt atd. č

    OdpovědětVymazat
  7. došlo ke změně. Nyní to je www.babos-sports.cz.
    Jinak vše skoro při starém - jen + nové značky.

    OdpovědětVymazat
  8. v současné době aktuální výprodej běžeckého textilu a doplňků anglické značky RonHill (sleva až 60%) na - http://www.babos-sports.cz/e-shop/textil-a-doplnky

    OdpovědětVymazat