neděle 6. února 2011

Bajerova skála - dolní sektor

Brno je zlatá loď, na Bajerku z Brna choď...

Ten Štatl má opravdu štěstí jménem Moravský Kras. Stačí sednout do káry a za pár minut už můžeme vegetit na vyhřátém rudickém paloučku. Anebo busem ze starky na zastávku Říčky rozcestí a hurá na nejbližší lezeckou destinaci - Bajerovu skálu. Kdysi mi o ni Svišť říkal, že prý zde nikdy ani nebyl. Nevím jestli mě jenom lakoval, ale každopádně se zde ani trochu autorsky nepodepsal, což je ovšem škoda.

Bajerka je celkem hodně svérázný lezecký sektor: rozptyl obtížnosti cest je zde veliký, ve skutečnosti zdá se být všechno osmičkovým lezením. Když v nadpisu zmiňuji dolní sektor nesmím opomenout, že ve úplně dole kopcom je schován ultrakvak Wolfgang Gullich za 11-, kterého si pravděpodobně nevšimnete ani když pod ním budete kakat nebo péct klobásky. Hned pár metrů vpravo od něj stojí vykutálený, lehce kvakem zavánějící sektor plný opomíjených, převislých prásků.

Níže bych rád přidal pár slov pro možné uchazeče o zkoušení. (Onsajtníci nečtěte!) Třeba to někoho namotivuje k návštěvě.

ROZPĚTÍ KONDORA, 9-/9 (UIAA), 1987, J. Nešpor.
= První průstup stěnou vedoucí lehkým vhloubením uprostřed velkého převisu. Název napoví, že jedním ze způsobů jak poladit klíčový boulder je nápřah alá kostra z čápa. Spoďák levou a hurá doprava až do nevidím. Myslím, že se to zamlouvalo Vlkovi a takový Stračes si to dával suše jak princ. Tajtrdlíci jako jsem já, si zase udělali "půltomance" založením paty ve spoďáku a lehcí jako žok sádla přehopsali po hnidách ke spásné liště kde neradno smrdět dlouho. Výlez už je takový všelijaký, technici si mohou rozčapit pérka, shybátoři vydrtit na lomcováka - no klasicky, jak je komu libo.

Cesta je parádní, moc se dříve nelezla, ale komu jsme ji ukázal a vyradil - ten ji dal.

JEDNONÝTOVÁ, 9+ (UIAA)

Jestli jsem v předchozím případě mluvil o kvaku, tak toto je ale kvakové eso v rukávu. Ehm pakliže máte výšku cca nad 185cm a hlavně rozpětí na 185cm. Ti menší z nás mají dost smůlu (i mně chybí 3cm k tomu aby mi v jediném a to kurňa morfo dlohém kroku zůstaly pazoury na stupech)
Zvláštní případ jsou silácí, kteří si tento skok z malého bočáku houpnou doprava do lišty bez nohou. Pro ně je to pak opravdu 9+.

Je zde i Varianta Jednonýtové jak lehce zleva odrbat zmiňovaný mofro boulder. Jakési, takési, poskakování a nakonec to není vůbec špatné tříkrokové polezení osmičkových obtíží.

ČERVENÝ TRPASLÍK 9+
Tento projekt Známého siláka Petra Dumpíka, přelezl pár let nazpět Adam Ondra. Cesta vede logicky přímo středem převisu a pokud jsem dobře informován, tak opakování tato cesta moc nemá. Teda mimo Petra o žádném nevím. Kupodivu po zběžné obhlídce jsem zjistil, že to není opravdu nic těžšího než 9+, takže směle do dalších opakování. Jedná se o kombinaci lištovek skoro ve stropě, mizernou patu a mantl nátah zatínák. Zkrátka nic extra ale výzva tu zůstává.

ZLOPRÁSK 9-/9
Takovou poslední línii v pravé části stěny jsem si vyhlédl jako možný cíl svého vůbec prvního prvovýstupu. Cesta zvláštní v tom, že zde nejsou nijak malé chyty ani se nemusí zalamovat - na Kras celkem příjemná změna. Pešek je v tom, že dlouhé štreky mezi chyty prověří vaši sílu těla akoordinaci pohybového momentu. Já při pozdějším zkoušením s Asuem jsem vůbec nebyl schopen dát jednotlivé pohyby a týden na to, jsem si cestu dal TR dvakrát za sebou jako básničku. Asi proto je to pro jednoho lalá a jiný to má jak 9+ quest.Inu lezecké zahady ještě nevymřely. Také dost usnadní cestu rovnou lézt sólo, neboť se nejedná o nic zavánějící krchovem a ušetříte tak dost sil.

Tak tedy dobrého pomálu a já se vám poroučím.
Čaj

7 komentářů:

  1. a není to vpravo od WG ale vlevo

    OdpovědětVymazat
  2. Ciao, nechybí ti náhodou po sobotě fešný klobouček? Mám ho doma. Buril

    OdpovědětVymazat
  3. krutý, hledal jsem jej, dík.č

    OdpovědětVymazat
  4. stračena leze bez maglajzu, to je klasik!

    OdpovědětVymazat
  5. Famózní demonstrace síly nad technikou, nemám slov :-)). Vlk

    OdpovědětVymazat
  6. chrlická tupá síla je známá všude ve světě a je velice oblíbená!!!
    TASS jede!!!! alkohol v pondělí, v hospodě seděli. z pytlíku v úterý, toulen sjížděli, abstinenční středa, běda, běda, běda, běda. zelený čtvrtek, zlý to je jen skutek. libovej je pátek, pod jazyk dát plátek. v sobotu šňupali, do nosu si dali. heroin v neděli, žíly se zachvěli.... jó my se máme...asu

    OdpovědětVymazat
  7. V podstatě ano,je to dobré místo na to vzít vrtačku a navrtat tam do stropu pár půl, či jednočlánkových dírek a vytvořit tak 11ku pro člověka jež udělá bezproblému shyby na jednom článku. Doma na campusu by to šlo tedy taky ale snad to někdo s podobnými prsty ocení .
    Závoda Tom

    OdpovědětVymazat