pondělí 21. října 2013

Svatý Jan pod Skálou u Berouna - česká Pálava

Pálava v lezcích vyvolává rozporuplné emoce. Jedni hořekují nad kvalitou skály a nebezpečím, které tvoří volné balvany na porostlých policích. Druzí se těší na tradiční spojení jedné z mála možností  více délkového lezení u nás, vína, pěkného výhledu a možnost příjemných výletů. Podívejme se krátce na podobnou oblast v Čechách.

Svatý Jan pod Skalou leží nedaleko Berouna ve stínu lezecky vděčnějšího Srbska. Oblast tvoří hluboké údolí s bělostným skalním úbočím přímo nad kostelem narození sv. Jana Křtitele a vše obepínají zlatavé dubové lesy plné zavlhlých trampských srubů.

Z bližšího pohledu tento skalnatý ostroh plný houštin, jeskyněk zklame extrémisty. Kompaktnost nepatří mezi největší lákadla proč právě sem zajet na lezecký výlet. Vše vám však vynahradí neskutečná expozice po dolezení více délkové cesty přímo na vyhlídku plnou žasnoucích turistů. I zde došlo k odjištění populárních lezeckých směrů ačkoli helma a pár vklíněnců se vždy hodí.

My jsme se vydali úzkou pěšinou vedoucí od kapličky mlázím do kopce pod nejmonumentálnější křížovou stěnu. Na rozlezení první 25m délku cesty "Tvrdý beat" za 7, ve které jsem si připomněl jaké je laskaní křehké skály konečky prstů s citlivostí pohlazení ministranta chlípným knězem.

Chuť mi vrátila v hvězdičkové cestě "Pražská varianta" 5+, která vede do černé jeskyně v půlce stěny. V této sluji se koná každoroční taškařice berounského oddílu, a je zde příjemný plácek s ohništěm. Z jeskyně začíná exponovanější, vzrušující skalní pasáž, kde vzdušný výlez zajistí vytříbený prožitek ze zdolání této stěny. Nahoře nás čekali turisté, kteří žasli nad "horolezeckou romantikou" na hraně strmého srázu. (Nevšimli si patrně slaňáků a odsedávacích smyček.) 

"Pražská varianta" 5+
Bohužel čas díky cyklistickému výletu pokročil natolik, že jsme nestihli výlet na nejoceňovanější "Dušičkovou" stěnu v oblasti. Rád se sem zase někdy vrátím a spojím s výletem na Kokořín nebo Karlštejn.
 Čau Čaj

Topo si můžete stáhnout zde:
http://www.svatyjan.cz/e_download.php?file=data/editor/116cs_1.pdf&original=horolezec.pdf

Oficiální stránky obce:
http://www.svatyjan.cz/

Video z posledního slanění:


Žádné komentáře:

Okomentovat