pondělí 9. února 2009

Skály pod Tisovým

Kolik z Vás je již navštívilo tyto malebné skalky? Co?


Skály z náhorní strany.

Lezci se často dělí na dva tábory, jedni jezdí na osvědčené oblasti, kde čím víc zde lezeš, tím víc projektů zde máš a tím pádem to zase více láká- začarovaný kruh: Krasaři můžou povídat. Starší lezci z Brna kolem Mary Žáka zase tímto způsobem okupují Adršpach. Druhá skupina lezců zkoumá oblasti z blízkého kraje- není pro ně prvořadá lezecká trofej v podobě pekelně těžké nacvičené cesty, ale spíš poznat nová pěkná místa a v neposlední řadě si zde zalézt.

Je asi zbytečné tyto přístupy porovnávat- každý má něco do sebe. Ale Předpokládám, že bude tento tip na malý výlet spíše lákavý pro druhou skupinku výletníků.


Skály z údolí.

Skály pod Tisovým jsou tvořeny čtyřmi pískovcovými věžičkami (Panenka, Kapucín, Tulák a Král), které stojí pod vrchem Tisový (652 m) jihozápadně od obce Hošťálková na Vsetínsku. Skály jsou tvořené velmi ostrými hrubozrnnými slepenci s výškou stěn až 12 metrů.
Je zde cca 25 cest do obtížnosti 8+ a plno pěkných boulderů. Věžičky jsou pěkně členité, připomínají strukturou Prachovské skály zkřížené ze Sůlovem.

Krajinově je tato oblast naprosto úchvatná a odstrčená od civilizace- vřele doporučuji zde zůstat přes noc a upéct buřtíky na ohništi.
Neznámý lezec rybaří v cestě Nahoru až na zem 8-. Dal jsem OS.

Mnoho cest klasifikace 4-5 je zde velice pěkných a odjištěných, tím pádem pro děvčata ólrajt.
Z vlastní zkušenosti mohu doporučit Dívčí spáru 4- a Panenskou stěnku 7 na Panenku. Hříbovou hranu 5 na Tuláka a Nahoru až na zem 8-, Chleba a sůl 6+, Stěnku 3 na Krále. Bohužel jsem nelezl moc ty dlouhé cesty z údolních stran, neboť byly vlhké. Ty dvě cesty za 8+ se mi moc nezdály, byly zarostlé a na tu klasu i docela lehké.


Pekná Stěnka 3.

No vlevo od cesty Bumerang vede převislým pilířem přes 1bh cesta, která nebyla v průvodci. Po očištění lehce solivého výlezu na 2 pokus jsem ji vylezl a a doma mne čekalo na mailu překvapení od Vládi Skýpaly, který mi řekl, že to byl projekt, který zatím nikdo nedal a tak si jej mohu pojmenovat a je můj. Prostě haluz a švanda. Že je to štěk a vedle je cesta Bumerang- tak jsem dal prostě název Prak 8/8+. Kdyžtak dejte vědět jestli klasa sedí.

Neznámý lezec nastupuje Chleba a sůl 6+, zprava po hraně vede p Nahoru až na zem 8-.

No abych se moc nerozepisoval- je tu prostě krásně. Inu romantika jak má být. Večeřet s se spolulezcem šproty s marmeládou- povídat si sprosté vtipy a glgat přitom dvě plzničky. Co víc si může lezec přát...

Přístup:
Z Hošťálkové od autobusové zastávky 'Pod Kadlůbkem' jdeme po silnici (U/437) směr Troják a po 100 metrech odbočíme doleva na místní komunikaci. Po ní dále ke skupině stavení 'U Malinů'(asi 800 m). Odtud doleva vzhůru na křižovatku s lesní asfaltovou cestou. Dále doprava až do závěru malého údolíčka (můstek přes potok, asi 500 m). Zde doleva kamenitou lesní cestou ke skalám (od hlavní silnice přibližně 25 minut).Ke skalám je možno dojít i z Držkové po zelené značce směr Hošťálková (asi 3,5 km).


Veškeré další info lze nalézt v lezeckém průvodci Moravské skály.

5 komentářů:

  1. jj sproty, marmelada, do toho trosku maga, to je snad nejlepsi recept
    S

    OdpovědětVymazat
  2. hoj čajdo, tak na Tisovém jsem byl 28.12. 2007 a dal si jedno sólíko v ledu ...moc pěkná oblast...
    Pokac

    OdpovědětVymazat
  3. a zapomnel jsem dodat, moc pekny clanek! Uz se tam tesim na burtiky! V lete to mam v planu...a mohl bych doporucit taky pomerne dost pekne skaly jsou Medůvka...
    Pokac

    OdpovědětVymazat
  4. jj Medůvku znám, tam je hezky

    OdpovědětVymazat
  5. Cajdo, nechci mrdat a prudit ... ale nektere fotky mi prijdou podezrele povedome. Jako bych je nekde videl ... :)

    Marek.

    OdpovědětVymazat