čtvrtek 25. června 2009

Ostrov- slunce v duši lezcově

Šárka váhá u přeskoku, před skokem to zamrazí vždycky.
Jak jste se asi již dozvěděli na Pokáčově blogu, který bude v blízké době přejmenován na "Aha!lezec drbna" strávil jsem minulý týden ve společnosti oddílu VHS Brno v oblasti Ostrov. Jelikož jsem tuto oblast znal převážně z hlediska orientačního běžce, dost jsem se na místní prostředí a lezení těšil.
Bára v Úzké spáře VIIna Strážní věž.

A tato oblast mne opravdu nezklamala. Ostrov se nachází v rozlehlém údolí, lemovaném skalami a ústícím až do Německé lezecké oblasti Bielatal. (více info o Bielatalu na http://www.lezec.cz/clanky.php?xtem=&key=685 )
Uprostřed údolí se lezci shromažďují ve velice populárním Autokempu "Pod Císařem"( http://www.podcisarem.cz/ ), je zde velice stylová hospůdka a ceny za ubytování jseou zde celkem lidové - celé toto zařízení vlastní známý horolezec Joska Nežerka. O kus dál je pro libovější panáčky nově postavený (nebo zrekonstruovaný) čtyřhvězdičkový hotel.
Peťan divočí v monumentální šestce na Obra?
Co se týče lezeckého průvodce, tak v současné době by měl vyjít fungl nový kousek, doporučuji si na něj počkat. Ten starší (2002) je totiž úplně nahovno co se týče orientace a budu vzívat každý den "Slunce Arunčály Tomance" aby se tento trochu lépe povedl.
...detail u kruhu

Celá oblast Ostrov se dá rozdělit do tří hlavních obvodů: Nebeských sten, Himmelreichu a Skal nad Ostrovem. Pro začátečníky bych asi doporučil Himmelreich, kde je velká koncentrace lekhých cest. Milovníci nateklých lýtek raději zvolí Nebeské stěny, kde je opravdu rajbasů požehnaně. Nejvýraznějším a nejmohutnějším pásem jsou Skály nad Ostrovem, kterým vévodí "Velká Ostrovská stěna"-název říká vše. Opravdu fajnšmekrácká je zde cesta "Sokolík VI", která celkem fotogenicky kopíruje přes 1 kruh levou údolní stranu věže. Dole se hodí lézt trochu opatrněji a vzít si bambuli na přijištění ve sokolíku. Dá se zde hodně zakládat. Hned napravo si Mara Žák pochvaloval pěkné VIIIc a středem této mohutné stěny obtížnost výstupů vystoupala až do stupně IXc cestami "Římské lázně", "Skotské střiky" a variantou -
Římská zkratka-Šárka
"Římská zkratka"- dle doslechu jsou nejhezčí "lázně", my lezli "Zkratku, která je pěkně
boulderová, ale chce to lézt ve stínu a počítat s celkem kousavými chyty - jinak parádní cesta.
Z náhorní strany vede lehce přehlídnutelný "kvak" za 8a s názvem "Hot day"-starý Prcasův projekt,který přelezla dvojice Beneš-Sobotka v roce 2007.
Velká Ostrovská nádhera...

Největší koncentrace těžkých cest vede na Věž nad Strží, kde jsou hned tři cesty v obtížnosti Xc- v názvy cest ve smyslu tekuté, krvavé, lázně radosti či co.

Michal Fišer - Tekutá radost Xc foto: http://dolnizlebcompany.com/
Co se týče výčtu doporučených cest, zůstanu raději při zemi, neboť zdejší skalní město opravdu nemám prolezlé. Ale určitě na tom zapracuji do budoucna.
Odvážný přeskok Báry a pod ní Verča na hraně za VIIb (spíš VIIIa)

Materiál je zde velice pevný, podobně jako v labáku, častěji se zde vyskytují takzvané "leklé ryby"- lze zařadit i pod pojem "zkurvené obliny". Hrubozrnost místního pískovce poznáte na vlastní kůži už po dvou dnech lezení. (nebo dřív?) a také místní skála raychle osychá.
Na písku se kruhy občas špatně dvakají:-))

Z Autorů cest nemusím zmiňovat "pískovcovou frézu" Karla Bělinu, který zde udělal obrovské množství cest. Za těžšími cestami jsou podepsaní často Petr "Špek" Slanina a Jiří "Prcas" Slavík, kteří se také staly v pískařském světě žijícími legendami. Stačí poslouchat v hospodě historky...
Kam se ten debil zase schoval....

6 komentářů:

  1. Jen drobná opava: Ta peťanova cesta je Monumentální pětka:) Od teď prý poleze jen cesty od německých lezců před rokem 1930 :)) mára

    OdpovědětVymazat
  2. a kurňa, tak to potom jo...už ho vidím v ádru na starostové bejka

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký fotky. Tímhle víkendem jsem nadšenej doteď.

    OdpovědětVymazat
  4. taky tím víkendem ještě žiju, celkově to bylo moc fajn, když se sejdou prima lidi, prima skály a prima hospoda není co řešit

    OdpovědětVymazat
  5. Ja tim ziju uplne nejvic, pac jsem chytil taku prima chripka, ze jsem od vikendu nevylezl z postele...
    A nemecti lezci jsou nejvetsi busici, sestku bych od nich nelezl, to je jasna smrt!
    Petricek

    OdpovědětVymazat
  6. bud rad, ze muzes lezet:-)
    precti si Slunecneho Tomance, to ti spravi dusi

    OdpovědětVymazat