sobota 10. října 2009

Fešák Hubert- wtf?


Tak po delší odmlce se podařilo Švihymu podívat na Lhánické Baby a pofotit cestu "Fešák Hubert" 8 , kolem které na lezci vznikla celkem napjatá debata. Jako autor cesty se pokusím k celé věci vyjádřit. Článek o vzniku této cesty jsem napsal již dříve, viz.odkaz.
http://casnacaj.blogspot.com/search?q=Fe%C5%A1%C3%A1k+Hubert

Komentáře k cestě na lezci.cz. Poslední 3komenty jsou z poslední doby. http://www.lezec.cz/cesta.php?key=51712


Nákres a popis cest.

Něco málo k historii a náhledu na celou oblast: Lhánické Baby byly až do poloviny 90.let odjištěné po skobách nevalné kvality, kdy bylo vhodné si cestu dojišťovat vlastními udělátky, nebyly skály tolik navštěvované rekreačními lezci, ale spíše byly brány jako trénik jištění a lezení do vyšších hor - zdaleka bych tyto terény v dané době nedoporučil začátečníkům.

Zlom nastal v polovině 90. let kdy za podpory ČHS lezci kolem Davida Pavlíka začali přejišťovat novými borháky staré cesty (většinu) na Velké a Malé babě, dále zde vytyčili nové línie, které se vyšplhaly až do sedmého stupně obtížnosti. I přes absenci těžších cest se staly Baby ideální volbou pro začínající lezce s těžištěm výkonosti kolem stupně 5 a 6 UIAA.

Při úspěšném prvovýstupu za klíčovou pasáží.

Někdy kolem roku 2004 jsem se lezl cestu"Stromovka" a na polici v půli cesty mne upoutal jeden plíšek navrtany směrem vedoucím středem pilíře. Po vyzkoušení TR jsem si vzal frendíky na založení pod vrcholovou hlavu a cestu vylezl RP. Tento směr vede výraznou trhlinou (původně stará hákovačka) a od plíšku (který by nejspíše větší pád neudržel) - naprosto zprdele kvalita...foto dodám.) po lištách a bočácích rovně. Problém je v tom, že asi 2,5m nad plíškem směr kříží ubíhající velká police do které se cesta logicky napojí. Dolez z velkého balkónu byl logický cestou nejmenšího odporu vpravo nahoru na vrchol (s přihlédnutím na stav jištění v cestě)

Při slanění mne zaujala možná línie vedoucí vlevo při hraně tohoto pilíře protínající nejkompaktnější plotnu na Velké Babě. I přesto, že je dosti natlačená mne motivoval fakt, že se jedná o dlouhý a obtížný výstup, (většina cesty vede naprosto samostatně bez společných chytů) který by mohl zvednou maximální laťku obtížnosti na Babách do stupně 8UIAA.Přímo přes tento pilíř slaňuje z vrcholu Velké Baby a je patrné, že by se tato pěkná línie začala dost lézt, i třeba jen toprope.

Martin Macháč u prvního bh cesty FH.

Po příjezdu domů a pátrní na horosvaze a ve starých průvodcích jsem nenašel jedinou zmínku o daném výstupu přes plíšek, neboť výstup nebyl vůbec nahlášen. O nějakém RP přelezu také nepadlo nikdy ani slovo. Z hlediska regulí ČHS defakto cesta neexistovala. Škoda, že se mi nepodařilo zkontaktovat třeba Davida Pavlíka na konzultaci.

Cvakání 2bh ze spoďáku.

Na jaře roku 2009 jsem se od Vlka půjčil vrtačku a borháky s tím, že udělám novou nejtěžší cestu na Babách. Zamyšlená línii jsme očistili od bordelu a volných šupinek (klíčový úsek mezi 2 a 3bh byl lezecky netknutý), dále jsme se podívali na zoubek starému nýtku a zjistili, že byl vhodný opravdu jen na hákování a i menší pád do něj by nemusel skončit dobře.

Nález do klíčové pasáže.

Cestu jsme chtěli odjistit rozumně, aby se zde nikdo nezabil, ale aby byla lehce okořeněná morálem po vzoru ostatních přejištěných výstupů na Babách.

První bh jsme dali celkem nízko z důvodu nekompaktnosti skály pod převískem- raději bh nízko než roztříštěné paty o velkou polici.

Druhé klíčové jištění cesty FH jsme natloukli sice cca metr od původního nýtku (je z vložených fotek snadné rozpoznat, že směry obou cest jsou naprosto rozdílné), ale náš základní postoj byl, že je lepší mít jeden borhák využitelný v obou lezeckých směrech než ten z cesty Fešák Hubert cpát někam doleva a ještě bude hůř cvakatelný.

Crux.

Úsek od druhého ke třetímu jištění je celkem natáhlý, neboť je zde delší klíčové místo po bočácích a velice špatně by se cvakalo - musí se napřed naskočit doprava nahoru do oblé police s velice špatýma nohama a z ní teprve se zajistit. Martin Macháč zde při cvakání vypadl (cca 2metry nad zem), proto byla řeč i o té psychické složce cesty.

Konec cesty jsme chtěli vést stále pilířem ( jsou zde ještě nelehké kroky) a i přestože 4bh nebyl nezbytný, jsme jej sem navrtali, neboť cesta se jistě bude lézt TR - nad výlezem je štand, ze kterého by v případě rybaření padalo neskutečně bordelu a volných kamenů na jistící plácek, ze kterého se normálně nastupuje až 6 výstupových směrů a vzniká zde riziko zranění jističů kameny. Nyní je možné rybařit v bez obav z posledního bh cesty.

Klíčová pasáž mezi 2 a 3bh.

Ve shrnutí: Zajištění původní línie se mohlo narušit cestou FH v místě 1bh - je to ale irelevantní, neboť ve stejné úrovni vpravo se dá přicvaknout bh z cesty "Motejlice"( zajímalo by mne jestli tento zásah do líniie jiné cesty David konzultoval), druhé jištění nahradilo naprosto nestandartní nebezpečný původní plíšek původní cesty. Třetí jištění nezasahuje do původní línie, bylo by potřeba traverzovat šikmo vlevo 2m a cvakat jištění pod nohama - stejně by se dalo argumentovat o jištění na kdejaké skále. A poslední do původního výstupu zasahuje, v případě, že se zjistí fakta, že výstup vedl nahoru středem pilíře a ne logicky doprava za hranu

Skok do cvakací police 3bh, vpravo spárkou ústí na polici stará cesta s plíškem.
V takovém případě jištění vytluču, cesta se nebude lézt TR, nebo až se štandu s rizikem pádu kamenů, bez daného bh si klidně cestu vylezu bezproblému ještě jednou. Vnímám jako chybu, že jsem se nezeptal Vlka jestli mohu vyměnit nebezpečný nýt za nové jištění -zpětně vzato by se dal 2.bh posunou více vlevo (bude se nepříjemně cvakat). Je tu také možnost nechat pouze 2.bh a z lezené cesty "Fešák Hubert" se stane celkem morálová darda, která se moc nepoleze.

Závěrem mi příjde smutné, že polovina komentářů na lezci napsali lidé, kteří zmiňovanou línii vůbec neznají (Ilja), nebo nelezli (David) a přitom používají celkem jadrný slovník směrem na mou hlavu. Cesta je dělána pro lidi, já se neposeru z toho, když se rozhodne o jejím vytlučení, ale bude mne mrzet, že si tuto pěknou, odjištěnou a logickou línii nebudou moci zkoušet další z mnohých návštěvníků této lezecké lokality. A věřte mi, že na Babách žádná jiná cesta v osmém stupni už nevznikne.

8 komentářů:

  1. formátování zakoupeného materiálu

    OdpovědětVymazat
  2. komentář vložen 13.10.2009 05:45

    OdpovědětVymazat
  3. hoj, lepší by to bylo hodit na lezce...tady si to osoby, které by měli nepřečtou...přide mi to trošku jako výkřik do tmy...ale jinka pěkně rozpracováno:)
    LeOSák

    OdpovědětVymazat
  4. jo,tak pod tu cestu hoď prosím odkaz na tento článek,díky čaj

    OdpovědětVymazat
  5. Ale chlapci, vždyť máte mě, který na vaše počínání pohlíží shůry a vězte, že obrázky i odkaz byly poslány příslušným lidem k vyjádření:-). Vlk

    OdpovědětVymazat
  6. Díky , Vlku - už jsem to četl v neděli - zatím NO COMENT - je to taková snůžka polopravd a báji , že to musím střebat.Dejv / David Pavlík/.

    OdpovědětVymazat