čtvrtek 22. října 2009

Nepokradeš!

Nepokradeš! Nezabiješ! Nepožádáš manželku bližného svého! (tady se Mojžíš zarazil a dělal jakože neslyšel, jal se uvažovat: Jak mám kurva poznat, že je zadaná? – to už přeslechl i Pánovo Nesesmylníš! – A dyž navíc přeberu, nevím ani čí su, natož do koho kéruju! Pro takovou slabost by ten Nesmrtelný měl mít pochopení, chjo…. a dále naslouchal příkazům Hospodina a sepsal jeho poslání na svitek… Toto pravdivé vyobrazení v žádném z vydání Svaté knihy nenajdete. Hold po stoletích opisování, se nehodící pasáže přepsali, nebo upravili….Co z toho pro nás plyne? Žádná z informativních knih nemusí být úplně pravdivá a to platí i o posledním vydání spřewoda po místních kvacích z tužky a pera Vladimíra a Vladimíra.



Už dlouho sem pokoukával po krásné plotně v horním patře Pýčiny, není sice tak famózní jako ta vlevo, ale něco v sobě má. Cesta středem její plotny působí opravdu vyzívavě a tak sem se jal ji s Jenem vyzkoušet minulý týden… Měla být luxusně odjištěná, ale realita byla jinde. Všechny cesty kolem pjekně po nýtkách a bórcích, ale nejhezčí linka středem plotny jen s jedním starším čtverečkem s očkem… Něco sme na seznámení polezli, ale do nej linky se něják neodvážili a tak sme skrz cestu po dolezeni spárky vlevo pouze slanili. Opravdu úchvatné, nýtek naštěstí imbusový, tedy dobrý a odlez odvážnější, ale po chytech… Svišť mi řekl, že původně byla místo nýtku skoba a když cestu lezl, tak se mu povedlo ve vyšší části upadnout a vyrvat stoppera (místa na založení sou dost pochybná, hodili by se možná ballnuty), posléze i skobu a zachycen byl pouze pojišťovacím stopperem v úrovni prvního bouldru…Solidní polet to být musel, myslím, že tak rychlý sestup Platinou opravdu nikdo neudělal, ale což, někdy se stane!.....Tato informace mě trochu zarazila, ale touha „ukrást“ přelez byla větší!


Čihy s kocovinou (ta víc nahoře), pod naší plotnou

První domluva s Čajem zkončila fiaskem, pač sme každý skončili v jiném vlaku a posléze i městě. Na podruhé už vše klaplo a tak se Švihákem a jeho kocovinou sem se opět podíval pod onu plotnu. Plánovaný rozlez ve sračce vpravo neklapl, pač bouldr byl přísný (ocelové prsty nemám) a navíc položená plotna skýtala více mechu než chytů (směr udávali pouze bórky a pak stromky). Tedy přesun do patra, rozlez v něčem novějším a hurá do plotny. Prvotní problém, a sice, že chybí chyty se dořešil poměrně rychle větvičkou s jejíž pomocí jsem ve skále očistil několik prstových dírek, keré jsou téměř nezbytné k přelezu. Pak orientační pokus, dořešit nohy, crux a dolez po madlech a později se sevřeným žaludkem (úplně zbytečně) pěkně naostro. První bouldr vpodstatě na toprope, taže žádný strach, pak mega průtlak a nahoře nesmeknout nohama - cesta je vaše! Jen dodám, že být v cestě o jednu dírku míň je z cesty výmrd a být v cestě o jištěni víc, tak je to tuctová sloupská cesta (jo a nad nýtem sem byl asi moc línej hledat, ale jak píšu výše, prej se to dá dojistit). Rozhodně všem doporučuji!!

Navíc dodávám pár nfo k okolním cestám, keré jsou místy špatně zakreslené (dle prvovýstupu):
Platina I. – Vodorovným traverzem po lávkách, přes plochý převis do výrazné kolmé trhliny. Na jejím konci šikmo vpravo na travnatou lávku. Z jejího pravého okraje dvěmi možnými variantami na vrchol. Jelínek, Czerny ´34 – 3 – Místy dost rozchrast a zarostlé, dojištěno bórky.
Varianta Platiny – Z levého okraje lávky vhloubením přímo vzhůru – 4 – Hodí se možná na dojištění trochu železa.
Platina II. – Mechem porostlou stěnou a mělkým zářezem k výraznému stromu. Doleva stěnkou a zářezem, později plotnou a římsou šikmo doleva pod nevýrazné vhloubení. Tímto vzhůru na vrchol. Němci před válkou – 4+ - Opět přejištěno bóry ale dost zarostlé a lámavé. (Někde se můžete setkat i s Platinou IV a VI a to podle toho, že původní obtížnosti byly právě 4 a 6, dnes teda značně posunuté)


foto by Jen

Sokol – Cesta výraznou trhlinou v levé části stěny, přejištěno bóry. Plšek, Gottwald ´45 – (VI A0) 7- - Zajímavá cesta s nepříjemným bouldrem u třetího jištění.
Patagonie – Nástup jako Platina I. Z balkónku vpravo přes převis na plotnu a ní na lavici cesty Platina I. Z lavice žlábkem (původně jedna ze dvou výše zmíněných variant výlezu Platiny) přímo na vrchol. Bednařík, Štark ´77 – V+ - Cesta zajištěná bóry, ale značně nekultivovaná.
Hrana Platiny – Vlevo od Varianty Platiny její hranou doleva na vrchol. Nováček, Weisser ´82 – IV - odlez nad prvním, místy může být lámavé, obtížnost spíš kolem 5+.


pohled do stěny ze Svědectví

Valachovo svědectví – Vpravo od Patagonie pravou čísti převisu (3 bh) do plotny a přímo do lavice Platiny. Nešpor, Valach ´85 V A0 – Pěkný zajištěný bouldr na začátku, u druhého bouldr přes zalamovací mrdku do madla (nevím jesli to je vylezeno volně, zde původně A0). A dál plotnou, kerá je v současné době dost zarostlá. Volně max. do 8, ale pouze za dva kroky.
update ´12 - cesta byla hned po vytvoření lezená volně za asi 7-, dnes možná trochu těžší, nebo neumím zalamovat mikrolišty
Krádež – Ze Sokola přímo plotnou přes nýt na vrchol. Pilka, Zdražil ´86 – 8+/9- - Nádherný prstový bouldr s technickýma nohama a špetkou síly. Reálně kolem 8-.
Traverz – Z lesa vodorovný traverz na polici Platiny I. – 3 – Zarostlé chobotosení.
Zlaté homolulu – Z předsunutého štandu v Sokolovi přímo jako Platina I. A dále vlevo stěnou po lištách přímo n.v. Weisser, Štingl, Cídl ´97 – 7- - Pěkný bouldr, po Krádeži nejhezčí cesta v sektoru, jištěno zlatými nýty.
Odpolední – Z police Platiny vpravo od Homolulu přímo stěnou n.v. Weisser, Štingl, Cídl ´98 – 7- - Trochu lehčí než Homolulu, a navíc né moc pěkné, jištěno stříbrnými nýty.
U většiny cest by to snad mělo už odpovídat realitě, víte však jak to bývá - důvěřuj, ale prověřuj!

10 komentářů:

  1. supr Asu, diky za zajimave tipy!

    OdpovědětVymazat
  2. Svědectví volně tak 8/8+, ale brát s rezervou, je to vý....za dva kroky :-).Vlk

    OdpovědětVymazat
  3. no to bych ti aj věřil, je to jen o zalomení...lezls to vlku?? (esli nevíš jak poskládat v tom nohy...)asu

    OdpovědětVymazat
  4. He?! Jsem zmaten. Chces rict, ze nakres v pruvodu je uplne blbe a Klikatka neexistuje, protoze to je Sokol, i kdyz tam zadnej sokol nelezes, a Sokol je ve skutecnosti Hrana Platiny, ktera je IV+ realne 5+, zatimco Kradez je 8+/9- realne 8-?!
    Petricek

    OdpovědětVymazat
  5. Nohy tam poskládáš hodně blbě, pokud se dobře pamatuji stálo se skoro na ničem, zalomit prsty a m...,m... a je to, ale nijak mě to volně neoslovilo, žádná kráska:-) a že tam je bordel v nákresu pro matení nepřítele vím od vydání, ono se občas ty korektury neprojevily a nastal chaos s nákresy s tím, že tam nejsou poslední verze, i když si matně vzpomínám, že jsme to opravovali pořád dokola, až jsme v tom možná měli víc nepořádek, než by jeden chtěl, čemuž se v příštím vydání chceme vyhnout. Vlk

    OdpovědětVymazat
  6. V průvodci jsou lehké zmatky. Žába na Kateřinském prstě má v současnosti vytrhané všechno spodní jištění (kdosi tam dal kdysi zemovku), to co mají lidé vylezeno jako tuto cestu na Lezci je ve skutečnosti Mládenecká varianta a vlevo od ní je nová cesta od Pavla s názvem "Druhá vlna", nahoře přes nějaké dodané nýty. Alespoň takto jsem to slyšel :) ThomasKa

    OdpovědětVymazat
  7. Ta foto s Cihym je husta...foukalo vam do nohavic?:)

    OdpovědětVymazat
  8. čiháka sem jen donutil pózovat...

    ad petr.- šaks to lezl, myslím že to na sokola bereš dost často. a hranu si tež lezl,ne? že si můžeš obrázek o klase udělat sám. a co se týka krádeže, je to lehčí 8- možná i 6c, nahoře sou však dlouhe nátahy po dobrých chytech, kde kratší můžou mít problém s ustřelovaním nohou a tedy větší silou pro ruce, třeba pro vlka to bude jen za 7, pač je dlouhej jak stuha z maškarního bálu...
    ad vlk - doufám, že zvládneš svůj domácí úkol a příští týden bude někde na netu k dohlednání, jak je to s rorejsama, což??
    a máš u mě jeden mínusovej bod, pač si mě měl jako první upozornit na chyby, co tam sou! (něco snad opravené)

    a jinak sou ještě někde takhle přeházené cesty, at se ví co se leze...??

    OdpovědětVymazat
  9. Jo, třeba Kuba v Buči je čtyři metry vlevo, než si většina myslí, ale už na to kašlu, protože nový průvodce to opraví, my co víme, víme a jinak je nám to šumák:-). Zítra sebou beru nákres na Rorejsi a chci tam s Janzenem dokreslit cesty ve spodním sektoru a pak to hodím někam na web, ať víte vo co go:-).

    OdpovědětVymazat
  10. tedy dobrá a dík!
    asu

    OdpovědětVymazat