pondělí 19. října 2009

Studený Zejf, konfrontace generací

Dyž mi asi před rokem oldskůlaři řekli, že maj dvě nové oblasti, byl sem docela zvědav co to bude. A když mi navíc řekli, že jedna z nich je bouldrová, byl sem lehce u vytržení, pač sem si nedokázal staříky představit v ňákem sit startu…O pár dnů později mi dodali i spřewoda a helemese jaké bylo mé překvapení. Poměrně zajímavá oblast s několika věžkama a balavanama. Většina cest sice lehkých, ale některé hodně dlouhé. Některé bouldry dost odvážné, jak svými obtížemi (na staříky), tak svou výškou… Trochu vykuleně sem ale asi u dvou cest koukal na klasu.

nýt pro 21. století v porovnání s očkem obyčejné skoby

V některých bouldrech A0, což mě dost zaskočilo, na druhou stranu sem si uvědomil, že starého psa novým kouskům nenaučíš, a tak si borci hold pojem bouldering převedli po svém. Jak však staříkům vyvětlit, že tam nemaj nic tlouct a že co natloukli se jim vytluče? Konec konců A0 se dá přelézt (což se i stalo), ale problém samozřejmě je v tom, že bouldering je hlavně o nejištění. A tady sme narazili na kámen úrazu. Přemýšlel jsem jak staříky k odstranění jejich skob, případně nýtů (spíš spity – viz foto) přinutit. Dyž sem problém řešil v Džávě narazil sem na problém mnohem větší, mnozí nedokázali, snad kromě Pjótra, pochopit, že v bouldrech (no spíš jako v hajbólech) se fixní jištění nepoužívá, navíc v případě, že lze místo oněch skob použít frendy a stoppery. Po nějaké době se rozčeřená hladina uklidnila a vše upadlo v zapomnění…..

Obrat nastal až teď o víkendu, kdy jsem opět probíral některé záležitosti s oldskůlaři. Řešili jsem jednu bouldrovou oblast, kde borci po nás chtěli záruky, že do vyšších stěn nebudem osazovat fixní jištění. (Oné stěny sme už samozřejmě měli asi dva měsíce vylezené sólo) a že nebudem mágovat. Na jednu stranu nahrávka na smatch, na druhou nový boj….Smatch se vyřešil rychle, skoby a nýty v již vylezených cestách se odstraní a budou se lézt sólo, případně s vyjimatelným železem. Co ale s mágem, keré je pro bouldering zásadní?? V Jesu sice vše smyje déšť a sníh, ale jak vyřešit převislé stěny, kam se voda nedostane?? No možná zas uklidníme zčeřenou hladinu a počkáme, šak čas ukáže…..



pjekné sokolíky prověří vaší sílu

A když už sme v tom, trochu vám přiblížím onu malou a téměř nevýznamnou oblast (významné informace ode mě stejně nečekejte). Studený Zejf je oblast tvořená především pegmatitem (skoro jak žula, akorát členitější) a břidlicí. Jak už bylo zmíněno některé věžky dosahují i 8 metrů, což při přelízání těžkých kroků půl metru pod vrcholem nečiní vaší hlavu klidnou…Ale což buď to projde, nebo ne….Nevýhodou oblasti je málo těžkých směrů (pár zajímavějších na fotkách) a téměř absence dalšího potenciálu.

jeden z těžších směru vede hladkou stěnkou po malých krystalech

Shrnuto a podtrženo: dobrá tak na jeden den se slečnou začátečnicí a dost…Noooo, leda to zkusit bez mága…
Průvodce oblastí: http://lk-javaanes.ic.cz/index.php?link=pruvodce&area=studeny_zejf

1 komentář:

  1. jo jen pro představu, ten nýt byl v cestě asi rok...dyž je dobře zatlučenej vydrží i pád, ale tento by bylrád za odsed

    OdpovědětVymazat