úterý 1. června 2010

Halda

Dnešní volné odpoledne jsem strávil touláním u Říkonína kousek za Tišnovem. (Nemůžu totiž divočit kvůli gramlavé pacičce v Krase)

Je zde parádní příroda a posezení v Ranči u Bizona je štýlové jak u Oldy Šetrnýho v obýváku. K tomu přidejte zrzavej nektar za 23,- a hnedle je jasné, že tu bylo fajn. Jen to počasí kdyby mohlo vyjít lépe.

Po pár drobných vykřičníkových cestách do stupně 6 na Sochorce , jsem se utvrdil v tom, že styl jakým to zde (ne)přejištil správce David Pavlík mi sympatický. I na relativních kvacích si zde člověk užije pošimrání morálku, pohraje si s čoky a z minima vyždímá maximum potěšení. Tomuto stylu fandím!

Bohužel začalo pršet, tak jsem alespoň jen tak pro radost proslaňoval našim mokrým prvovýstupem "Mokrý sen" 9 UIAA viz. http://casnacaj.blogspot.com/2010/04/cajuv-mokry-sen.html a omrkl tu švanda lezeckou sekvenci, která mi pokurvila šlachu na prsteníčku. Ale mažu se opodeldokem.
Dole na hraně převisu Asuův poštěváček.

„A nemíváte občas nějaké záchvaty pane Šálek?“
„To prosím nemám, jen jednou málem byl by mne zachvátil nějakej automobil na Karlově náměstí, ale to už je řada let.“ " "Jináč mne pane soudní rado uchvátila snad jen Halda."
??
Halda je klikatý, romantický potůček v zalesněném údolí jižně od vesnice Kutiny. Už od "Bizona" mi ukázal svoji divokou skalnatou tvář a tak jsem zdejší skalky, skály a kameny obíhal jak loveckej pes čabajku. Něco málo směrů je zde přejištěno asi od Dejva, ale skalky roztroušené podél obou břehů nabízejí i další možné lezecké línie. Není to sice nic extra (celkem členité a zarostlé) a tak by se je určitě nehodilo hyzdit bórky, ale pro odvážné lezce se sadou stoperů, dvojitým lanem a trojitým morálem by se pár zdejších směrů mohlo stát perfektním útočištem a zdrojem pěkných a cenných výstupů. Rád bych se na ně až bude sušší počasí domluvil třeba s týpky, co by si za odvážný prváč po vlastním dali koleno vrtat a nějaké ty nejvymazlenější směry v sedmičkovém a osmičkovém stupni na MacLeoda vyhopsat.
Kolem Haldy.

Lezení po zdejší rule je celkem pestré a nabízí celkem slušnou možnost zajištění svými hejblátky a tak by se určitě jednalo o nevšední dobrodružství. (a to nemluvím raději o té následující pařbě u Bizona.)
Čaj

26 komentářů:

  1. Prosím Čaji zavolejMě - číslo na SO a dáma řeč o klase na Sochorce - upřesnění /oprava klas.na SO/s Tvé strany by bylo ku prospěchu věci .Dík.Dejv

    OdpovědětVymazat
  2. Nechápu Dejve jednu věc. I přesto, že ve svém průvodci z roku cca 2005 ještě píšeš otazník nad názvem hákovačky kterou jsme letos přelezli PP a pojmenovali "Mokrý sen", teď jsi na horosvazu dané pojmenování zrušil a změnil na "Cesta neznámých prvovýstupců". Cesty v průvodci s otazníkem a popisem prvovýstup provedli neznámí prvovýstupci jsou tři. To se všechny takto jmenují? To jsi v roce 2005 nevěděl jak se jmenují? Na to jsi přišel až teď když jsme to přelezli PP? Hele s náhledem na všechny tyto faktory to beru jako schválnost a nefér chování. Byl bych rád, kdyby jses nad tím zamyslel a vrátil směru normální název a ne tento vykonstruovaný blábol. Díky moc. S pozdravem Čaj.

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.blackdiamondequipment.com/en-us/journal/climb/video/video-bd-athlete-justin-wood-bouldering-in-fontainebleau-france
    takhle nějak řval asu v hudyho bouldru s.

    OdpovědětVymazat
  4. ty si chobotos stračatel!já toví prožíval!!

    souhlas s čajem, pokud se přihlásí pův. lezci, myslím, že je fér uznat jejich název, kerý dnes nikdo nezná, pokud tak není, tak mi příde nesmysl to měnit dle své libosti! jako příklad dávám cestu z rudic - možnost volby, kerou svišť myslím vylezl jako první volně, ačkoliv to byla stará hákuvka, název je od něj....asu

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za zavolání a za konzultaci - byla podnětná .

    Skalní oblasti upraveny - dle konzultace s členem vrchol.komise vám nebude - ani nemůže být autorství přiznáno.
    Upraveno dle doporučení VK - autor prvovýstupu neznámí - před rokem 89 .
    Zůstanou tam ty krásné ? .

    Ja tu cestu poprve lezl v roce 90 a byla tam -tak nevím co jsem lezl .Jestly hákůvku od neznámeho lezce nebo už Mokrý sen . Rok 1990 je to stejné jak 2010 ? Nebo PP stejné jako RP ?Od kdy se jmenuje PP přelez jinak než původní cesta ?

    OdpovědětVymazat
  6. autorství je věc sama pro sebe, to nechávám na OVK (do jakého mj. tato oblast patří? jižní morava?), ale de mi o princip pro název cesty. ta cesta tam byla, což je nepochybné, nechápu tedy proč by se měla menovat "neznámých prvovýstupců", dyž je to stejně "vnucený" název, kerý pouze informuje o tom, že ji udělal "někdo", myslím ,že není nic špatného na tom, dyž ta cesta nějaké jméno mít bude a navíc "normální".
    Jaký je důvod komise proto, aby cesta měla místo námi navrženého názvu, název nesmyslný, kerý se dá vyjádřit tím, že místo autora se napíše autor neznámý....ňák tomu nerozumím...asu

    OdpovědětVymazat
  7. Otazníky jsem zrušil pro přehlednost - a nahradil prac.názvem - po dotazu administrátora SO proč je cesta č.13 napsaná dvakrát , jsem neu název smazal a zapsal PP přelez do poznámek cesty č.13 .

    Ja osobně řadím Sochorku k Vysočině , kde není problém najit v průvocích napsané např. / Ždas ČSTV 1984 / : neznamí lezci v létě 66 , Cesta neznámého prvovýstupce - první známý průstup : Benetka 1963,neznámi lezci zřejmě již 1975 ,neznámí lezci kolem r.1960 - a zatím stím nebyl problém .

    - Už 4roky hledám autory ? cest na Sochorce - a pokud se zadaří nechci vykladat ,, starým pánům ,, že se jejich cesty jmenují ....... nějak jinak .

    OdpovědětVymazat
  8. A pokud budu brát vyhrady VK. ke stylu PP přelezu / jištění z bočních cest / tak nevím,nevím .

    OdpovědětVymazat
  9. Davide nezlob se že jsme ti vlezli do tvého rajónu a zaškodili. Vím, že jsi tu předtím cestu zkoušel a my ti asi vyžrali nějaký tvůj další nesplněný sen. Ale dost pochybuji, že bys ji po vlastním přelezu nenazval novým názvem - ruku na srdce. Je dost nepochopitelné, že hned po přelezu mi místo nějakých poznámek k názvu cesty píšeš na lezci pouze gratulaci k přelezení, o názvu ani slovo a z ničeho nic toto? Nezlob se, příjde mi to jako zbytečné házení klacků pod nohy.Čaj

    Btw: O zákazu přijištění z vedlejší cesty v případě že děláš volný přelez hákovačky jsem nikde v Pravidlech nenašel zmínku, asi jsem to přehlédl. Vlk bude vědět víc. V případě, že bude problém, rád si cestu přelezu s Asuem znovu - jsou to mimochodem moc pěkné kroky.

    PS: S tím pokecem ohledně klasy ti určitě dám vědět až zde budu mít více cest přelezených. Lezl jsem zde tak 6cest do stupně 6."Večerní pilíř" bych dal tak za 5+. A "Přímá údolka" na 8- dost lezitelná, spíš 7+. Nebudu ti do ničeho mluvit - každá oblast má svou specifickou klasifikaci a můj subj. je, že to co jsem lezl celkem obtížnostně sedělo. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
  10. http://www.blackdiamondequipment.com/en-us/journal/climb//video-bd-athlete-nalle-hukkataival-bouldering-in-finland

    Jesi Asuán spíš neřval jak ta slečna na konci tohoto videa=)

    OdpovědětVymazat
  11. kurňa hoši, to je asu sem, asu tam, nemáš náhodou jene mojí fotu nad postelí místo koloucha???
    to causa: pokud se najdou autoři, tak je vše asi jasné, pokud je problém se stylem přelezu a ste už spolu dohodnutí, kam ty BH navrtat, tak není problém tam zas zajít....ten nýt na schwabe, tam byl záměrně, kvůli špatné kvalitě skob (i te dodané), aspoň mě to pak vlastně zachránilo zdraví a dyž tam bude ten BH, tak stejně myslím, že není co řešit...a dnes při volném přelezu přece nevadí esli to je PP nebo RP, každému je jasné,co je hodnotnější, než? asu

    OdpovědětVymazat
  12. Co je hodnotnější, je daný, ale asi né každý to chápe. Tuhle mě hrabě říkal, že kde kdo (a žádný ořezávátko) považuje za OS i lano cvaklý ve třetím jišťu, třeba klackem... Jinak teda koukám, že na Sochorce se dějí věci. Jeden se asi cítí být majitelem a ti druzí si tam dělají co chtějí ku svému potěšení. Ač se mě příčí zastávat se Asua s Čajem (asi jako přitakávání Švihecovi:-), tak je jasný, že tu někdo neunesl přelezení "jeho projektu" někým jiným... Willhem

    OdpovědětVymazat
  13. myslím, že nepřelezená hákovačka je něco jako otevřený projekt pro všechny, taže v tomto ohledu, to rozhodně není naschvál! nadruhou stranu, je dobře, že se rozvířily stojaté vody, pač se aspoň vyjasní okolní záležitosti.
    pořád ale ještě nechápu proč by název cesty měla určovat OVK, najde-li se původní přelezce, tak se přece uzná jeho název, ne-liž? proč by do té doby nemohl být ten od prvopřelezců, což? jo a ještě jedna věc o autorství v žádném případě nejde, to je každému jasné, že to byl ten "někdo" (to aby se pak nepletli gruše s jábloky)
    aťuž nechčije! asu

    OdpovědětVymazat
  14. čaji - nemám moc času na tyto plodné debaty na netu , takže v rychlosti - ostatní na pivku .

    - v roce 2005 cestu č.13 někdo vytloukl / zmizely skoby ve stropě , pak po nějaké době někdo ostranil velké ptačí hnizdo z police.

    -po nějaké době 2006-2007 chyty v cestě nesli známky MG .

    -Já cestu POPRVÉ ZKOUŠEL NA RP V ROCE 2008 - POPRVÉ A NAPOSLED.
    A boužel padal ve výlezu u pásoviny !

    - a za poslední dva roky jsem tam vyděl pár lezců co to zkušeli na free , tak pokud jste sebrali někomu volný přelez tak ne Mě / jak myslí Wilda / takže stale platí Má gratulace k volnému přelezu . DEJV

    OdpovědětVymazat
  15. To se ani nedá číst ty komentáře, za chvíli nechápu vo co jde:-). Jinak pánové můj názor:pokud je cesta vylezena jako hákovačka, je to cesta jako každá jiná, autorem je ten, kdo ji vylezl první a ten dává i název, což třeba na velkém Rábci nerespektují, kdy staré Kývalovy cesty Železářská, Zámečnická přejmenovali jinak, třeba Minuta pravdy...To je chyba a nerespektování historie. Kdo první vyleze cestu volně, je uveden jako autor prvního RP či PP přelezu - pokud je prokazatelně znám tak to je a nemá právo měnit název cesty, to by se jinak jmenovala spousta cest v Krase, dnes by jste nelezli Čínu, Bílých, Černých..., extrémistou byl známý RT, který byl schopen přejmenovat cestu v níž se ulomil chyt s tvrzením, že je vlastně nová a on ji přelezl první, naštěstí se jeho manýry neujaly a ukázaly časem jako jalové. Jinak každá oblast má svá specifika, v Krase nevlezete do projetu bez souhlasu autora, který stále leze ani po dvaceti letech pokud vám to sám nedovolí, prostě jiný kraj jiný mrav:-).Vlk

    OdpovědětVymazat
  16. mno, ale my nic nepřejmenováváme. tato cesta nemá název (dokud se nenajde autor)... kdo pak určuje název? (pořád platí, že sme postupovali jako v případě cesty Možnost volby, kde taky původní autor není znám) asu

    OdpovědětVymazat
  17. Možnost volby: - Abych se to náhodou nedozvěděl jak se jmenovala, třeba si některý ze starců vzpomene, i takové drob nosti se pořád dějí:-)Určitě i v Krase bude pár změn názvů oproti minule a o Chřibech ani nemluvím, někde se vrátíme zpátky na stromy:-). Vlk PS: A co so týče mě, dám nějaký neutrální název a napíši autor neznámý a když se někdo přihlásí, tak to opravím:-).

    OdpovědětVymazat
  18. Beru vše zpět! Samozřejmě mušketýr z Polska a jakobypískař z Podolí sou uličníci nerespektující jakákoliv pravidla (urvi co se dá). To jejich přejmenování "Cesty neznámých prvovýstupců" na jakési "Mokré sny" lze brát snad jenom jako pokus o vtip. Pořádek musí být, to by ve skalách byl za pár let pěkný holubník... Takže mládeži, úctu ke stáří. Jinak pít na střeše dvanáctku, to už nezvládne kdejaký kabrousek, takhle desítku, tu ještě jo:-))) No nic, jdu klečet na hrách... Willhem

    OdpovědětVymazat
  19. wilibalde, že tys začal chlastat místo pita, říznější šálek čaje, což??? nebo, že by úžeh z právě vyšlého sonce??....asu

    OdpovědětVymazat
  20. Asu, nevyplaš ho, su na lovu:-) Willhem

    OdpovědětVymazat
  21. He Vlku a co Monkey business v. Snehurka a 7.... :) To je jinak?:) Buril

    OdpovědětVymazat
  22. Jako myslíš to, že to Janzen natluče v podstatě zvrchu a pak tam pustí Adama, nějak jsem nezaregistroval, že by to dělal čistě od spodu a tím pádem je to pro mě jasný:-). Ale možná se pletu a on seděl a klepajíce se v háčku navrtával:-). Jediný kdo si ze starých exotů vozí do Krasu pořád háčky, jedničky a podobné p...jsem asi já, ono je to v převislém po těchto kravinách i rychlejší, než sezhora:-).Vlk

    OdpovědětVymazat
  23. Samozřejmě... Willhem

    OdpovědětVymazat
  24. Vlku zapoměl jsi na Dejva s těma háčkama a jedničkama. adam

    OdpovědětVymazat
  25. :)))) jo, vlku, ty bídáku! Zapomněl jsi, že dejf vrtá od spodu na klasiku :))
    mára

    OdpovědětVymazat
  26. Sypu si popel na hlavu, ale Dejva nemám moc spojenýho s Krasem, spíčš s jinýma skalama, tak mi to nedošlo, samozřejmě, že to je i na rozdíl ode mě 100% klasik o tom žádná:-).Vlk

    OdpovědětVymazat