úterý 24. srpna 2010

Prachov - pořád stejná písnička

Aby těch všech pískařských kulišáren nebylo málo, odskočili jsme si s Peťanem před vyhlášenou rockotékou na Prachov. Sic jsem chtěl Příhrazy, ale Prachov byl blíž a navíc jak je vysekaný, náramně dobře usychá po deštích. Lezli jsme jen takové ptákoviny, neboť jsem si pojebal kotník, když jsem si odskočil v Blatinách ze shybovačky přímo do rygólu. Takže kdo občas do Prachova zajede, vemte si kvapem průvodce a dělejte si tužkou tečky u těch cest co jste ještě nelezli - na písku se tyto tipy určitě hodí.


Manželská - borec nahoře v cruxu u kruhu. foto: www.lezec.cz

Například na Mnicha se klasicky doporučuje "Čtyřkruhová", ale poté co jsme zkusili "Manželskou spáru" VII se nám zdála mnohem pohodovější, pod kruhy dole založíš a těžší je až spárový výkul na balkónek hned u kruhu. (Vlastně název trochu klame, protože spárově děláš max. 3 kroky).

Na pohled přísná "Údolní spára" VIIb na Drážďanskou věž je těžké překruhované lalá. Pod prvním sice opatrněji, ale potom už "spárový kýč", kruhů jak nadrbaných (6) a o nějakém těžším lezení začíná být řeč až nahoře kdy vás poškádlí převislý žábokout, ale je skvěle odjištěn a v případě nouze si stoupnete na kruh, no co.

Údolka na Drážďany.

Pro stěnaře vytrvalce se přímo vybízí luxusní "Káča" VIIIb na Pahorek. Je to přímo za Smítkárnou. Lezení po voštinách, že to svět neviděl. Čistě vytrvalostní záležitost.

Často doporučovaná "Žákovská knížka" VIII na Lesní věžičku je Mockův majsterštyk, odjištěné na lambádu, u posledního kruhu se člověk trochu nad avizovanou klasou podiví, ale je to Mocek, takže klasicky trochu tvrdší boulder. (Nebo jsme my měkčí.)

3Q jak z pohádky na "Žákajdě".

Petříček se pustil do hodně přísných expedičních věcí, bo trénuje na "Forsáž" od Hudečka v Sasku a tak si vyhlídl impozantní věž Šejkspírku a na ni vedoucí "Rajbohranu" VI, která v tobě zanechá krásný rajbasový zážitek, fakt moc pěkné a lehké. Pro milovníky položených technických hran, které lehce šimrají (hlásím se) je tu ne moc lezená věc, skoro boulder VIIb "SV hrana" ideál na sólo. Takové gritovské "Ulysses" pro žabaře. To si prostě musíte dat i když je to lehce špinavé stejně jako sousední "Otrokářská" VIIb na sousední monument věž Třeštíka.

"SV hrana". Ladička dle mého gusta.

Trochu níže na Hendrychovu věž (ne)doporučujeme "Východní pravou cestu" VIIb. Nastupuje stejně jako "Vějíř" IXb a stejně jako v něm nemáš svou budoucnost ve svých rukou. Papírové voštiny a kyzy k prvnímu nic moc pocit při představě pádu na placatý kámen ve svahu pod tebou. Ale zbytek cesty je krásný - mám takový pocit, že Koťátkovy cesty jsou lehce nadhodnocené, možná je to tím, že byl malej, kdo ví.

"Rajbohrana"VI. Kruh leží hore v rajbáku. Po cestě lze pohodit jednu pentli.

Legendární cesta na kterou by byl jistě Mlékař Dan hrdý je "Mlýkařská" VIIIb na Šlikovu věž. To je tak nádhera kyzové lezení až běda. Pokud teda máte blbou vytrvalost jako já. Trochu je zde znát absence dobrých stupů a nad druhým kruhem mi laktát lezl i ušima. Navíc se připojil šibalský dolez. Cituji z průvodce: " ...ke 2.kruhu. Vzhůru vlevo nebo vpravo na vrchol." Ještě, že jsem si pamatoval dodatek od nebožtíka Houmlesa ve staré Montaně, že doleva lézt fakt nedoporučuje, připojuji se, chraň bůh lézt doleva jestli se nechcete posrat do vejšky.

Na pilíř pod Šlikovkou je "Chechtavá cesta" VIIc, spíš VIIIa. Je to luxus do TOP 10 cest na Prachově. Mírně položená hrana, vlny jak v atlantiku, kruh sice výše, ale na klid. Turisté sice něco mrmlali o hazardérech a o smrti když byl Petříček pod prvním Q, ale naštěstí to asi neslyšel, takže je ani do místa kam jim slunce nesvíti neposlal. Při lezení je totiž takový tento chlapec tichý a koncentrovaný - jako beránek.

"Chechtavá cesta" přes 2Q.

Hned naproti vede na Dolejší věžičku "Jižní stěna" VIIc, taky nadhodnocená, pěkná, lehká - nebýt jakési břízky ze které se na mé nahé zpocené tělo sesypaly jakési sračky, bylo by to echt zlatá tečka za tím našim výletem. Takhle sem vypadal jako na Jesenické diskotéce - slyšel jsem totiž, že tyhlety březové pupeny používají místo Konfet aby ušetřili.

Na závěr doporučím něco pro echt fajnšměkry. Cesta "Velký gumy" VIIIb na J předskalí Dubnové věže jižní. (je to hned nad cestou vedle Hendrychovky). Doporučuji lézt v plném žáru slunce samozřejmě bez magnézia pro pobavení turistů.

Thats all folk. Na fesťáku sejdeme se jako obvykle. Čaj

PS: jen takový dodatek o morálové náročnosti cest v Prachově. Převzato z článku
na http://www.lezec.cz/clanky.php?key=4720

Prachov:
P2
Sluneční věž - JV hrana VII, Velký zbrojnoš - Rebelie RP Xa-b, Prachovská jehla - JV (normální) cesta VII

P2-3
Obelisk - Východní cesta VII, Smítkova věž - Paštův odkaz VII (RP VIIIa), Prachovská jehla - Západní hrana VIIb (RP VIIIb)

P3
Květová věž - Purpurové klouby VIIc (VIIIc) (spára), Obelisk - Jižní traverzová VII, Táborská věž - Východní cesta VII, Smítkova věž - Smítkova cesta VII (RP VIIIc), Petr a Pavel Xa (RP Xb), stav kruhů 2005, Sobí varianta VIIb (RP VIIIc), Sluneční věž - Severní levá cesta VIIc (VIIIa), Babapuc RP IXb, Velký zbrojnoš - SV cesta VII, Svatý Václav, Jižní varianta (RP IXa) (k 1.K), Drážďanská věž - Bič VII, Údolní spára VII, Americká věž - Údolní stěna VIIc (RP IXa), Čertova věž - Severní rovná varianta VIIb (RP VIIIb), Krakonoš - Massachussets VIIb (RP VIIIb), Rektorka východní věž - Čihulovy sokolíky VII (RP VIIc), Rektorka západní věž - Cesta Valentiny VIIb (RP VIIIb), Prachovská jehla - Jižní cesta VIIb (RP VIIIb), Údolní cesta VIIc, Prachovská čapka - Kazalnica VIIc (RP VIIIc), Elegantní varianta VII, Zelená věž - Údolní stěna VIIb.

P3-4
Májová věž - Mig 19 VIIc (VIIIc) (spára), Vyhlídková věž - SZ hrana VII, Šlikova věž - Mlýkařská zleva VIIb (RP VIIIb-c), Šlikova věž - Letecká stěna VIIc (RP VIIIc) (k 1.kruhu), Bertova věž severní - Západní stěna VIIb (RP IXb) (k 1.kruhu), Hradecká věž - Šibenice VIIc (RP VIIIc), Rektorka západní věž - Severní stěna (El kondor pasa) VIIc (RP IXb).

P4
Krkavčí skály severní věž - Stříbrný vítr VIIc (RP IXa) (spára), Smítkova věž - Victoria VIIc (RP IXa), Palcát - Kočičí stěna VIIc (VIIIa), Americká věž - Las Vegas VIIc (RP IXb), Velký zbrojnoš - Bobřík odvahy RP IXc, Hendrychova věž - Pompeje VIIc (RP VIIIc, k 1.K), Vějíř VIIc (RP IXb), Hradecká věž - Pietní cesta VIIc (spára).

2 komentáře:

  1. Petr a Pavel, stav kruhů k roku 2005. Co to je, to jako že tam místo kruhu byla ta třímetrová smyca v dalším??? A Pietní nelze, než doporučit. Takový dobrodružný výstup to byl... Willhem

    OdpovědětVymazat
  2. Jo to byla ta cesta, jak jsi chtěl lézt "Ke kafíčku cigárko". Fuj, ta spára možná, ale ta hrana, to bych se posral. S tím Petrem a Pavlem to bylo tak, že tam Kmoch (T.Sedláček)logicky posunul kruhy, ale narušil tím původní stav např cesty "Psychologická". Mocan ten kruh poté dost zbytečně vytloukl a visela tam místo něj smyce. Víc detailů neznám.č

    OdpovědětVymazat