středa 18. dubna 2012

České hrany - Křidélko VIIIb, Pantheon

Pantheon pro mě byl v minulých letech pouze taková znouzectnost, když nevyšlo počasí v jiných oblastech okolo Turnova. Lezl jsem tehdy jen v centrální stěně a ostatní sektory mi zůstaly utajeny.

Vše se změnilo po vydaní nového průvodce ve kterém je zmapováno dalších 16 sektorů mimo hlavní stěnu. Některé cesty se díky vlkosti a různorodému odjištění zrovna moc nelezly. Znalí pískaři už bystří smysly, když je pod cestou podepsán Slanina, Šilhan, Hejtmánek nebo Čihula. Tyto jména často skrývají výlety do jiných světů uvnitř vaší hlavy.
Naštěstí se podrost v některých sektorech pěkně vykácel a tak jsou tu k nalezení všelijaké roztodivné mazačinky. Jednou z nich je úžasná hrana "Křidýlko" VIIIb v sektoru "U lomu".

Do cesty mi padla hned při nelezeckém výletě: Parádně vzdušná ostrá hrana nože se vypíná v druhém patře nad šikmou policí, kde je také udělán štand. Přístupový "Sluneční komín" je v první půlce šmejdění po špinavých policích, ale poté si parádně spravíte chuť v lehkém položeném sokolíku jak na "Yosemitském vápně".


Do cesty odjištěné dvěma kruhy se moc nechce - už na pohled slibuje delikátní lezení a vzdušnou hru s rovnováhou. Všechno je tak nějak důmyslně prefikané, že odlézt k 1.Q může potrápit i takové borce jako je Harry Zloprásk . Od kruhu se ukáže, jestli máte v krvi něco Johny Dawesových kvalit a přelstíte hrozící otvírání dveří. Nakonec stačí podlachnit výlezový hřebínek - takzvané krocaní hudrovalo a může se jít slavit a slanit za strom.




K cestě můžete nalézt i cestou "Hop nebo trop". Ehm, název je všeříkající +  IXc! s vykřičníkem je dost možná poukázka do sanatoria. Rozhodně nedoporučuji. Kdo z Brňáku cestu vyleze, si zaslouží v Podnebí připnutí grilovaného kuřecího křidélka na klopu saka.
Užívejte si! Čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat