úterý 28. srpna 2012

Doplňky výživy pro lezce 1 - Gainery a Proteiny ve zkratce.

Dostavám poměrně často dotazy na vhodné doplňky výživy ke sportovnímu lezení. Nejsem právě ten, nejzarytější fanda velkého užívání výživových doplňků. Racionální pestrá strava by měla tvořit vždy základ jídelníčku. Je to sice profláklé klišé, ale pravdivé. U sypaných výživových doplňků opravdu nepoznáte jak dlouho bylo to či ono naskladněné, navíc se dá poměrně úspěšně pochybovat o vhodných podmínkách ve skladových prostorách. Jsem názoru, že je lepší mít v mrazáku rybí filety a zmražené krutí a kuřecí maso k přípravě nouzového jídla, než daný přísun bílkoviny nahrazovat například proteinovým nápojem nebo gainerem.

Ale v mnoha případech jsou právě doplňky výživy ideálním řešením pravidelné stravy, zvláště v tréninkově náročných dnech a v přípravném lezeckém období. Tak co by se mohlo nám lezcům hodit baštit za speciální pochutiny? Zde je stručný výběr doplňků, které lezci často používají : nebudu se pouštět do podrobných analýz a hypotéz. Od toho je specializovaná literatura a mnohé zdroje na internetu. Zkuste vnímat tento článek jen jako takové malé seznámení s tímto tématem. Budu v budoucnu pokračovat dalšími díly o doplňcích.

Gainery - Tento sacharido-proteinový koncentrát mají lezci ve zvyku popíjet po bouldrovém posezení třebas u šéfa na Fritu v Brně. Po dvouhodinovém boulderingu je potřeba doplnit glykogenové rezervy a urychlit tak potréninkovou regeneraci a zároveň příjímat stavební hmotu pro svaly. Nezapomeňte však na jednu věc: Gainer, jak název napoví, primárně vznikl pro pooperační nabírání energie a váhy pohublých pacientů. Obsahuje celkem dost energie a zejména pokud je koncentrace bílkovin oproti sacharidům třeba pouze 14% je určen spíše pro energeticky náročné aerobní sporty. Proto bych takový koktejl doporučil spíše po náročném vytrvalostním tréninku, po boulderingu bych se přikláněl k 30% bílkovin a navíc v obou případech se hodí popíjet gainer pomaleji.


Proteiny -  Jedná se o nápoje, které dodávají tělu potřebný přísun bílkovin pro tvorbu svalové hmoty. Nezapomeňte, že i při přísném udržování váhy nebo hubnutí je potřeba mít dostatečný svalový základ. Například při hubnutí 5kg  v ideálním!!! případě zhubnete +- 2,7kg tuků, 1,3kg svalů a zbytek vody. Poměr přísunu bílkovin ve stravě by měl být dán skutečností, zda se nacházíte v regenerační nebo růstové fázi a zda se zaměřujete spíše na krátké silové záležitosti - bouldering (více), nebo jste hubení vytrvalci a potřebujete příjmat zejména palivo pro činnost svalů (sacharidy). Proteinové nápoje bývají zejména v přípravném období lezců hojně využívány. Liší se od sebe obsahem bílkovin, stravitelností (PER) a rychlostí vstřebávání. Nejrychleji se vstřebávají nejprodávanější syrovátkové (whey) proteiny, které se konzumují po tréninku. Pro doplnění bílkovin na noc se využívají spíše pomalejší kaseinové nápoje, které vstřebávají postupně přes noc.

O  podrobnějším dělení, předštěpených proteinech, způsobu zpracovní, dávkování, dusíkové bilanci  a laktózové intoleranci atd. si můžete přečíst třeba zde: http://www.aktin.cz/clanek/11-proteiny-i-cast  Nepíšu pro kulturisty, ale pro lezce a tak se nebudu pouštět do tématicky hlubších vod.

 Běžně si v sezóně vystačíte s gainerem, ale na náročných výjezdech s nemožností konzumace vhodného množství bílkovin se hodí mít proteiňák nebo proteinové tyčinky vždy po ruce.  Při nabírání si uvědomte, že svaly rostou cvičením, ne pouze konzumací proteinových nápojů. Nezapomeňte také na to, že v přípravném období se hodí si vypracovat svalový základ, ze kterého můžete vycházet.
Čaj.

Na trhu se objevuje mnoho rozmanitých výživových doplňků, jeden dražší než druhý a přitom firmy často základní látky se nakupují ve velkém od stejných světových velkovýrobců a od sebe se moc neodlišují -  spíše jen ochucením a formou zpracování.

Tento blog je nekomereční, ale upřimně mám nejlepší zkušenost co se týče poměru cena-výkon týče se suplementy firmy Smartlabs z Brna. Namátkové studie u nich zjistily ještě vyšší koncentraci bílkovin než bylo udáno na obalu a nevíc jsou chutné. (Šéf je také používá ve Fritu.) Firma má pevné koncové ceny u všech e-shopů, ale mám možnost nakupovat za velkoobchodní ceny a tak když by byl zájem, můžeme se domluvit na hromadné objednávce. Stačí mi napsat mail na: cajj@post.cz

Hodím sem pár tipů. Zbytek Proteinů a Gainerů a další informace nejdete na www.smartlabs.cz

Smartlabs Chow protein:
  •   Dodá tělu energii a potřebné živiny pro svalový růst a regeneraci
  • výjimečně vysoký obsah esenciálních a zvláště větvených aminokyselin (BCAA)
  • obsahuje 70% nejkvalitnějsích bílkovin
  • excelentní chuť bez chemických přísad a konzervantů
  • bezproblémová stravitelnost
  • neobsahuje aspartam ani acesulfam K
  • bezkonkurenční poměr cena/kvalita na trhu

 

 

 

Smartlabs Chow protein je vhodný pro:

  • maximální nárůst čisté svalové hmoty a zvýšení její hustoty (anabolická funkce)
  • podpora regenerace a omezení katabolizmu svalových bílkovin (ochranná funkce)
  • doplnění bílkovin ve stravě u těžce trénujících sportovců
Smartlabs Fusion Gainer :
  • dodá tělu energii a potřebné živiny pro svalový růst a regeneraci
  • obsahuje jen ty nejkvalitnější složky a je téměř bez tuku - 28% bílkovin, 1% tuku
  • vyniká bezkonkurenční lahodnou chutí a perfektní stravitelností
  • neobsahuje aspartam ani žádná umělá sladila či barviva

 

SMARTLABS FUSION GAINER je vhodný pro:
  • maximální nárůst svalové hmoty
  • podporu anabolický procesů v organismu
  • maximální nárůst síly
  • doplnění energie po zátěži
Další výživové doplňky zase někdy příště. Čaj.

9 komentářů:

  1. Pěkné, což o to, jen se nějak nemůžu dopočítat v této větě:
    Například při hubnutí 5kg v ideálním!!! případě zhubnete +- 2,8kg tuků, 2,3kg svalů a zbytek vody

    2,8+2,3=5,1 - na vodu než nezbývá místo, takže jak to je?

    díky

    Břeťa Lebloch

    OdpovědětVymazat
  2. Ono je toho tady víc, třeba maso cpát do mrazáku, brr... Jedině čerstvý. Willhem

    OdpovědětVymazat
  3. A co Amina?:)

    Leošák

    OdpovědětVymazat
  4. Zdar Břeťo, máš naprostou pravdu. Přepsal jsem se protože pamět neslouží tak jak by bylo zdrávo. Omlouvám se ještě jednou za chybu. Podle pana Suchánka z institutu IKEM je člověk schopen měsíčně shodit - 2kg tuků, aniž by se to na něm nepříznivvilo do budoucna, při rapidnějším hubnutí se spíše odvodňují svaly. Na 5kg hubnutí je ideální poměr -2,7 tuků, -1vody a -1,3svalové hmoty. Už jsem detaily v článku přepsal. Díky za upozornění.

    Jinak samozřejmě maso v mrazáku není zrovna značka ideál, ale nouzová varianta je nouzová varianta, pochybuji, že máš doma stále čerstvé maso.

    BCAA, sachariďáky, karnitin, stimulanty a kreatin rozepíšu příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za vysvětlení - mylsle jsme si, že je to asi nějaký překlep.

      Břeťa

      Vymazat
  5. Helou, zajímalo by mě...píšeš syrovátkové proteiny. Když si koupím v lékárně půl kila syrovátky za 40K, rozmixuju to (v množství uvedeným na obalu) s vodou a bananem :-), tak dostanu něco obdobnýho? Dik za odpověď, Michal

    OdpovědětVymazat
  6. Čau, dost často se lidi diví, proč jsou proteinové preparáty tak drahé a přitom syrovátka levná a lehce dostupná. Jedná se o formu zpracování.

    Platí zde rostoucí pyramida: koncentrát(50-80%syrovátkových bílkovin)-izolát(80-90%)-hydroizolát(naštěpené).V těchto přípravcích by také množství tuku a laktózy nemělo přesáhnout hranici 10g.

    Oproti tomu sušená syrovátka obsahuje jen okolo 10 — 13 % bílkovin (do 1,5 % tuku, 77 % laktózy, 7 — 9 % minerálních látek). Laktóza po požití syrovátek zde může způsobovat problémy jako je průjem a křeče. Neschopností organismu zpracovávat laktózu(mléčný cukr) trpí cca každý šestý člověk. V moderních proteinových koncentrátech by tento problém již neměl nastat. Je proto vhodné rozumět tomuto rozdílu.

    Jestli chcete nabrat svaly, sušená syrovátka nestačí - je potřeba použít dražší směs. Pro posílení organismuu, pročištění střev, dodání vitamínů a minerálů šáhněte po sušených syrovátkách.

    OdpovědětVymazat
  7. No, já jsem také začala s horolezectvím a musím říct, že je pro mne docela dost klíčový vitamin c a to se vám možná i zdá jako blbost, ale zkuste si začít horolezectví a určitě si budete říkat po nějaké době něco jiného :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jsem ohromen tím, jak bylo téma v článku prezentováno. Když jsem na web vstupoval, doufal jsem, že se dozvím více a nebyl jsem zklamán. Při čtení podobných záznamů na webu se můžete ztratit...

    OdpovědětVymazat