neděle 13. ledna 2013

Sochorská skála a údolí řeky Haldy

Sportovní hodnota tohoto článku je takřka nulová. Ale co naplat. I přesto si člověk může užít kouzelný den v přírodě aniž by potkal živáčka.

Spontánně, jak jinak se  starými kamarády sednout na vlak, bloumal rozeklaným údolím řeky Haldy a nakonec si vylézt vděčnou cestu na Sochorskou skálu v expedičním stylu a jako třešničku na dortu nadělit Hore zdar ve vrcholové knížce. Báječné nědělní odpoledne, ni?


Sochorka
 
Od Řikonína se dá vyšlápnout pěšinou podél trati přímo k viaduktu, na který by bylo potěšení vzlínat, pokud by byly kamenné pilíře odjištěné kroužky. Přišlo mi, že by se sem hodilo jištění víc než do mnohých přejištěných kvaků v údolí řeky Haldy, které asi nikdy nikdo nepoleze. Ale to jen tak mimochodem.

Nedaleko odtud, na slunečné straně mělkého údolí  se vypíná Sochorka. Dá se zde celkem pěkně strávit lezecký den, zejména pokud rádi zakládáte a stačí vám ke štěstí pár cest a samota. I šestkové cesty jsou občas vypečené, což je dáno zvláštní rulovou strukturou, kde se hodí umět i žabku kvedlačku. My jsme si foukli expediční "Traverzovou" 3+ v trekáčích a bylo to příjemné povyražení. Ze slanění jsem zkontroloval logické napřímení námi přelezené hákovačky "Mokrý sen" za 9 a jeden můj zatím nepřelezený projekt na kraně střechy (10-?) na který ještě  poladím prsty na futrech, bo zde člověk neodrbe fintama nic.

Nejen toulky kolem řeky Libochovky, ale klikaté údolí Haldy skrývá skalní překvapení. Skoro v každé zátočině číhají členité skály a menší skalky.Některé kvalitnější pak výše ve svahu: Malá a velká vyhlídka, kde je pár pěkných odjištěných směrů. Po pár set metrech se údolí rozevře a pod mohutnou Pochopovou skálou je vyschlá betonová nádrž Kopyto, kterpou postavili nacisti pro továrnu na letadla Diana umístěnou v tunelech výše ve svahu, účel použití nádrže nebyl dodnes objasněn.

Samotná přejištěná Pochopova skála taky nevypadá zrovan vábně. Krachličky, hlína a mech jsou zde veselí kamarádi. Oproti tomu skalní převis na druhé straně řeky mě okouzlil už při první návštěvě tohoto údolí a ejhle,  kluci Stránici nelenili a přelezli zde vskutku parádní stropové bouldery.
http://stepanstranik.blogspot.cz/2012/09/udoli-ricky-halda.html





Doping
 
Nejpřímější foot-off linka "Doping" 7A, vlevo "Pyrrhovo vítěžství" 7B+ a nakonec ztížený nástup do Dopingu - "De Puta Madre" 7C. Je zde ještě jedna ukrutná línie, pár lehčích a vytrvalostní traverz hranou celé jeskyně. No uvidíme jak se to rozroste. Klid, ateltické bouldery a pěkná příroda k návštěvě přímo vybízí.  Třeba se zde potkáme :) Čau Čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat