čtvrtek 3. ledna 2013

Supí skály - Biskupský hřeben a Koňský důl.

Supí skály jsou krásná lezecká oblast. Vyrazili jsme tam na zimní výlet a nebýt toho, že jsme nějakým nedopatřením zabloudili až do Záboře, tak bychom tuto nemalou oblast možná i popsali celou. Takto se musíte spokojit s Biskupským hřebenem a Koňským dolem.

Opičí hora



Začali jsme výlet od Východu v sektoru Koňský důl - tento sektor se rozkládá ve svahu nad mělkým údolíčkem přímo naproti Biskupskému hřebenu. Je zde kolem 15 *cest a 15 věží. Údolní stěny nejníže položených věží skýtají na místní poměry celkem dlouhé dobrodružství. Například cesta "Když hvězdy umírají" VIIIc asi bude s 6 kruhy patřit k nejdelším v oblasti.


Sranda * rajbáky na Lopuch vlevo VIIa, vpravo VI.
O patro výš se mají skrývat hvězdičkové věže Lopuch a Stěna hříchů. Ve Stěně vypadají celkem obstojně dvě cesty, jedna za VIIIb a druhá za VIIIa. Lopuch má v náhorní straně dvě pěkné rajbásky, jak z chřibské čítanky, z údolí pak jednokruhové - ale poměrně dlouhé, devítkové cesty.
Trafika - vlevo po hraně IXc, vpravo VIIIc.

Severněji kolem zarostlé paseky vypadá moc pěkně Opičí hora a hned naproti na Biskupském hřebeni je celý obří masív úplně panenský, ale vlastně všude je to zde pole neorané pro prvodivočáky. Za daným masivem je asi sportovně nejzajímavější věž Trafika s pěknými kyzovými VIIIc a  "Bez tabáku ani krok" IXc od Míry Macha a P. Balcara a nad nimi pětice roztodivných věžiček a lehčími, ale od oka zajímavými cestami jako je "Indiánská rezervace" VIIb...

Údolní stěna Biskupa.

Západní hrana na Biskupa.

Čau Čaj.
Samotný biskupský hřeben je tvořen spíše menšími, ale moc pěknými věžemi chřibského charakteru. je zde dost hvězdičkových cest a jak se hřeben snižuje, tak věže trochu nabírají na výšce. Zde stojí největší dominanta Biskup s výraznou údolní stěnou, která je prořízlá jemou trhlinou "Natržená mitra" Xb od malého velkého mistra Šrůtka. Nejlezenější je asi Západní hrana VIIb s variantou VIIIa. Stará širočinková cesta přes dva kroužky taky nevypadá nebezpečně. Tuto věž rozhodně doporučuji.

Medaile z vánočního stromu ve ztracené rokli kdesi v srdci Supích skal.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat