středa 4. února 2009

Holky a morál?

Dávno je časům, kdy děvčata se bála na prvním na písku a po vlastním jišťu.
V dnešní době si holky jako Steph Davis z Ameriky bejčí na sólo děsný mordy, sportovní lezkyně jako Katie Brown a Martina Cufar začaly lézt s železnými udělátky a dokonce i Macík si začal sám v Ádru tahat cesty.

No že by posun?
Jarda Maršík Big Wall sólo!

Člověk už dnes tolik nežasne nad výkony, jako když před lety Jitka Mázlová šupla v labáku Big Wall VIIIc ( dva kruhy na 70metrů lezení :-)) na prvním nebo Bára Stránská ( schválně kdo si ji pamatuje- několikanásobnou mistrini ČR ve sportovním lezení) vydrtila Gravitační komplexy IXc na teplickou Papriku. Mezi námi: Tomáš Čada za tento prváč dostal v roce 1984 "Výstup roku" na pískovcových skalách a morálová cesta je poměrně dost. To jenom Zobanovi příjde na pohodové 7+ :-))) viz diskuze na lezci k této cestě- schválně si to najděte, je to sranda.
No a co v Anglii? V kolébce morálových exotů? Ve filmu Commited 2 v sekci Grit Kids byli představeni sourozenci Whittakerovi a právě Katy Whittakerová nedávno vylezla další 24letou jedovicu od famózního Johna Dawese cestu Braille Trail (E7 6c) v Burbage.(s mou skromnou angličtinou bych si vám cestu dovolil přeložit jako Brejlové písmo- as nějakej nesmysl) Po top rope nacvičení si ji vyběhla jako Ondra Bernatík v Adršpachu cestu Vybíhačka za VI:-)

Nevypadá to zrovna lehce.

Že Katka není žádnej zelenáč je jasné- má už za sebou známé cesty Master's Edge (E7 6b), Kaluza Klein (E7 6c) dokonce flešovala Nosferatu (E6 6b) a ze sportovních nějaké 8áčka. V roce 2007 se stala Britskou boulderovou šampiónkou.
Bouldering v Burbage. Za mnou je vidět masiv na který zleva vede inkriminovaná cesta.

Video kde cestu leze zajímavým stylem autor Johny Dawes: http://www.youtube.com/watch?v=8z4Cz4R7N7Q&feature=related

A tady je ukázka cesty z filmu Hard Grit- leze Dave Jones:

Ukázka jištění v cestě. Můžete mi někdo vysvětlit co je to ten divnej plíšek?

1 komentář:

  1. Plíšek tam je, aby si holky měly kde připevnit zrcátko přece ne ... :D

    OdpovědětVymazat