úterý 17. února 2009

Lhánické Baby

Víte, když tak nad tím přemýšlím- kdo z vás začal poprvé lézt na skalách a kdo na umělé stěně?
V dřívějších letech se logicky začínalo na skalách bo žádný stěny nebyly- to dá rozum. Ale v dnešní době čím dál častěji setkávám s tím, že dotyčný leze jak Ďábel a přitom o kus šutru ani nezakopl. Ono taky není se čemu divit- při pomyšlení, že by mne vzal kamarád do Sloupu na tu parádní vápencovou věž co kolem ní teče průzračná říčka mne naplňuje děsem. Škrontat tam v kopačkách Normálku za 4- jó kolik by vylezlo šestkových lezců. Určitě by potom na spravení chuti následoval ten pěkný koutek- jo podle průvodce jakýsi Duralový a to už by smrdělo průserem.
Velká Baba ze západu. foto: www.adrex.cz

A co jet na Holštějn? Menzes nebo Hastrošku-eeee
Kurňa kde tedy začít- o Rudicích se nebudu ani rozepisovat- tam ty 5ky vlevo to by se jeden vomrdal jak to klouže. Bajerka- tam si v té 4ce v začátcích Macejk tak skousl , že už nikdy víc.

No abych to shrnul- Kras asi nebude značka ideál pro první krůčky po skále. Při otázce kam z Brna zajet aby to neskončilo fiaskem- říkám Lhánické Baby.
Hlavní vrchol Velké baby. foto: www.adrex.cz

Na levém břehu řeky Jihlavky kousek od obce Lhánice a Mohelno se tyčí asi 500m dlouhý pás hřebenů, skalních věží a stěn. Z lezeckého hlediska stojí za zmínku 60m vysoká věž- Velká Baba a nižší Malá Baba. V 50. letech zde vzniklo asi 30 cest v obtížnosti od II do VI stupně klasifikace. Až do poloviny 90. let minulého století byla oblast odjištěna pouze skobami- což mnohé návštěvníky odradilo od lezeckých snah. V roce 1995-96 lezci kolem Davida Pavlíka nejvýznamější výstupy přejistili borháky a začali přelézat i další nové linie.

Od té doby jsou Baby celkem dost navštěvované lezci, kteří si nepotrpí na vysokých číslech a raději se přes celý víkend utáboří pod skalami a jdou další den třeba výletit na zřícenínu Templštýna.
Pohled z hlavního vrcholu Velké baby.

Jinak cest je zde dost- nejvíce asi v obtížnosti 4,5,6- cca 20 cest. Co tady trochu chybí jsou právě ty zmiňovaná vysoká čísla: Na Velké babě je jedna 7- a na Malé babě nejtěžší cesta oblasti- Memento Mori za 7. Bohužel potenciál těžkých cest je díky velmi členité skále skoro nulový(sic). I když ty šestkové cesty dokážou taky dost potrápit. Občas se hodí i nějaké železné udělátko pro přijištění.

Co zde však neleznete tutově? Krásnou přírodu a relativní klid.

Když jsem zde byl před třemi lety naposled všiml jsem si pěkné linie přímo pod slaněním, která narovnává cestu Stromovka- z police v polovině stěny(štand) se leze přímo mírně převislým pilířem a obtížnost bude kolem osmičky, možná i těžší. Co znamená nejtěžší cestu v oblasti.
Vodní dýmka...

Nedávno jsem tam sjel s Hilfákem a Mrndou a odjistili jsme 4bh tuto skvělou linii. Na přelezení je zde však stále mokro.

Proto bych zde chtěl koncem března, ale spíš v dubnu (podle počasí) organizovat víkendovou akci- lidi z okruhu lezeckých oddílů Tesla, VHS a Starobrno doufám nebudou proti. Přes večer by se pilo (bečka), grilovalo- přes den můžeme si můžeme zalézt na těchto pěkných cestách(některé 30 až 40metrové) No a že zde padne i náš projekt:-)

Naše linie...

Doufám že akce bude mít ohlas a pěkná řádka se nás sejde.
Fotoprůvodce celých Bab přidám k článku z avizované akce.
Lhánická popelnice...

11 komentářů:

  1. čaju, ty máš literární nadání!
    pěkné..ještě jsem tam nikdy nebyl. Btw. ja zacal napred na skale (Peilstein, Paklanica) a az pak jsem byl poprve na stene v Lisni a hrozne se tam bal
    Pokac

    OdpovědětVymazat
  2. Ty voe no moje začátky-hehe jak na to vzpomínám tak to asi až se budu nudit sepíšu v krátký frk...jó byla to prča

    OdpovědětVymazat
  3. Zdar Fotone, ja začal na Stránské a pak taky v Líšni:) Jinak Čajdo, ta akce by mohla být parádní, tož pokud bude tak bych se rád přidal:) Jinak na tu novou cestu se hafo teším...kurnaaa, uz at je jarooo!:)
    Leošák

    OdpovědětVymazat
  4. Nejlepčí začátky klasicky na Palicích:) Tož mohli bysme tam sjet vylézt ty místní kvaky:)
    M

    OdpovědětVymazat
  5. žádný jaro Leo Ušáku! Běžky a nivu na tebe:))
    S akcí jsem pro! Byl jsem tam jednou s Mrndou a paní učitelkou, ale asi jsem "ty parádní" skály nějak felili a lezli uplný mrdky a mrnda byl nasranej, že si tam zkurnil novýho frnda. Ale pěkný to tam je dost!
    A která vlastně byla vaše uplně první cesta na prvním?
    Já zdolal "Pravý kout" za 4 na Bajerce, dokonce na OS! A hned si ji běžel zapsat do deníčku...:) začátkům zdar! mára

    OdpovědětVymazat
  6. No joo, a ty Palice! bušili jsme jako blázni. Natrénováno z překližky, na který jsem začínali:) To tenkrát padaly ty hvězdy a smůla kapala na spacák. To bylo romááčo:)A pak přišla horoškola, která mně otevřela nové, nepoznané horizonty...:)) m

    OdpovědětVymazat
  7. Já začal v gumotextilkách bez špuntů na fritu a největší king byl ten, kdo přelezl dveře. Obvykle se ale padalo nad nima, neboť měl člověk natečený jak dobytek- to byly rány jak z děla, kámoš tak jednou spadl řízkovi z posilovny za krk:-) No a skála? jo, kousek od Pisárek je ve svahu takový šestimetrová plotýnka-cca za 6. Norek nad ni natloukl nýtek a my jsme se jistili toprope přes hasičskou karabinku na prádelní šňůře (toková ta pogumovaná cca 4-5mm) samozžejmě v teplejch. Kámoš tam jednou vychrastil a jak jsme se jistili kolem pasu na 5 kočičáků za sebou- tak mu ta šňůra sjela celý břicho a hrudník- no jak říkám prča.

    OdpovědětVymazat
  8. Jó jinam Maškarní ples byl boží borci.Leošáku, ten tanec mě musíš naučit- jak jseš na té fotce fotonova blogu:-) A já jak ty na ty holky chodíš. To já je zkouším balit už 10 let tancem Běží liška k táboru..., ale už to není co to bývalo- musím zkusit obměnu.

    OdpovědětVymazat
  9. týýýjo, ted sem si uplne vzpomel ze na tý stránský sem začínal též v gumotextilkách a s drcenou křídou místo mága v igelitovým pytlíku:))to bylo vostřácký!:) Fotka z fotonova blogu, je zavádející...myým nejoblibenějším takcem je POGO!:) a na to holky moc neletí....důkazem je moje momentální situace:))
    Leošák

    OdpovědětVymazat
  10. hehe. Jó jak jsme tam to pogo v jednu chvíli trochu začali a každej na nás koukal jak na debily:-)le jinak máte v oddíle pěkný slečny, ale tesla je v těsném závěsu, abyste si nemysleli. Mohli bychom pár akcí sdružit... jo ještě jsem si vzpomněl jak půl roku po začátku jsem si našetřil na Triop Genusy- ty tenkrát frčely, ale v módě bylo si je koupit o 2 a půl čísla menší- a to byla muka jak palečnice.

    OdpovědětVymazat
  11. Ty woe, tady je prdel!:) Ty jo, čaju, takový divoký začátky? To jsou historky jak od klasiků. Ale koukám, že už jste měli pořádnou syntetiku a žádný konopí, takže zas taková fosílie nejseš :)
    JJ ples byl parádní. supr, že jste došli Ukrajinci, berušky, zramovaní lezci vypadávající z auta a ostatní...:) mara

    OdpovědětVymazat