úterý 17. března 2009

Osvětimanský blok

Jak už jsem kedysi ždryndal, chřiby nejsou jen pečínka a kozel. Jedna z malinkých oblastí, které stojí za návštěvu se byla pojmenována Michalem Rožkem Osvětimanský blok.
Jelikož kouzlo této oblasti spočívá zejména v její opuštěnosti a "panenství", ( přehlédnu-li zdejší graffiti jmenovaného lezce kterým je sika:-( ) oblast bude patřit těm lezcům, kteří si dají tu práci a vypátrají si ji. Taková procházka i v případě neúspěchu vás naplní pohodou- příroda, zvířátka, ( a že těch tady je) jsou ten pravý balzám na "stres velkoměsta".

Peťa na pilířku.

Jako tenkrát, když sám čundrujíc po Chřibech jsem přespával pod zdejším převískem- tma, že by se dala dojit a najednou všude kolem mne hlasité chrochtání divokejch prasat...to sem se bál víc než u švihálků ve sklepě.
Abyste nebyli nasraní, že jako co si ten debil myslí - tak vám poradím, že se jedná o přírodní památku- typickou květnatou bučinu v oblasti Středomoravských Karpat, ležící v nadmořské výšce 340 až 437 m.n.m. asi 2 km od kóty Holý kopec.

Tato oblastičku utváří pás asi 6 skalních bloků. Tím největším vede v pravé části parádní 6B(+) boulder, kdy člověk začína ze sedu přes voštiny se dostane do římsy, ve které rudluje mírně vlevo po oblinách a madlech hore. Střed bloku je zohyzděn sikovanými spoďáčky a lištami, kterým vévodí nalepený oblázek- no comment. Levá tupá hrana je parádní. Oblinky, lišty- vše co oko estéta může potěšit. Bez uhnutí doleva do zabordelených chytů se přímá varianta může vyšplhat i na 6C? Kámen má výšku okolo okolo šesti metrů, je vhodné si vzít boulder karimatky.

Bertík v levé hraně.
Ondra Švihák tamtéž.
Hnedle vedle je příjemný rozlezový zoubek, na kterém se dá šaškovat ze tří stran. Lehký sokolíček vpravo, pilířek tak za 6A přímo a lehký madlovák vlevo... I když! Ze sedo-lehu z šikmých lišt se obtížnost zvyšuje cca na 6B.
Pilířek.
Varianta ze sedo-lehu.

Dále vlevo je poházeno zepár menších kamenů- matlů, které jsme v roce 2006 s Quidem očistili a provedli zde logické SD bouldery až ke stupni 6B+. Časem ale začínají zase zarůstat...

Na konci skalního pásu stojí balvan jehož středem vede asi nejhezčí boulder oblasti- Čajový boulder za 7A. Po vyčištění a relativně dlouhém (hodinu) zkoušení se mi povedl přelézt někdy v roce 2005 nebo tak nějak. Jedná se o technické průtlaky v mírně prohnuté stěně, charakterem lehounce může připomínat Dlaňák. Klasifikaci nepřímo potvrdilo pár dobrých lezců i když ohodnotit technické obtíže může být velice ošidné. Někdo to prostě dá, jiný se v tom bude drbat a furt nic. Klidně to může být i 6C, kdo ví.
Foto love story:
A je to.....
Video z né zrovna nejlepší kvalitě z tohoto boulderu jsme jen tak ze srandy natočili při nedávné návštěvě ve složení Já, Macík, Bertík, Peťa Bertíková a Ondra Švihálek, která dokázal přelezem potvrdit svůj cit pro rovnováhu a techniku.

si o 100 metrů dál je přes údolíčko vidět pár kamenů , které mají hrubší strukturu a vede na ně pár bouldříků.

Co dodat, na jeden den fajn oblast, s ponocováním při čundru s buřtíkama ještě lepší....prostě lebeda weget .

5 komentářů:

  1. Jo taky jste si všimli, že teď letí oranžové čepice?

    OdpovědětVymazat
  2. čaju, vy jste byli zhulení?
    prej "máš půlky jak když vrabec sepne paty" :-)Pokáč

    OdpovědětVymazat
  3. achjo Čajdo, ty seš ale držtička :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Náš dům není podsklepen :-) Šviháci

    OdpovědětVymazat