neděle 5. dubna 2009

Lhánické baby-naostro

Tento slunný víkend byl jako stvořen pro avizovaný lezecký sjezd na Lhánických Babách. Sešlo se nás tu požehnaně, což svědčí o dobrém kolektivu okolo oddílu HO Tesla Brno. Každý si zde našel to své, holky si zde mohly táhnout pěkné cesty lehčího kalibru i rybařit v těch těžších kouscích okolo stupně VI a VII. Pro mne osobně byl z lezeckého hlediska největším lákadlem navrtaný projekt, vedoucí přímo středem výrazného pilíře Velké Baby.
Velká Baba.

Po nechtěném 4km výletu v plné polní díky špatně zaparkovaným autům (kdo za to asi mohl?) jsme se usadili okolo dvou pěkných ohniští, u kterých jsme následující večer jedli, pili a hodovali.
Počasí vskutku bylo ideální, sluníčko svítilo, pivečka se chladila a polezení po nahřáté skále byla ideální náplast na překližkové bolístky. Projekt také po nacvičení padl a podařilo se mi tak vytvořit pěkný těžký směr, kterých není nikdy dost.
Úspěšný prvovýstup.

Po prvním přelezu vmžiku Liškut přidal druhé opakování a byly i nadějné pokusy o další přelez. Žeronýmo ukázal zač je toho loket a po boji u nadlezené třetí expresky si namotal tlamu až 20cm nad samotný jistící balkón. Jojo má to chlapec štěstí. Jeho jističku Zuzku (která se cestou na druhém docela prošla) pád trochu rozladil a z podobného místa spadla taky, ale nenamotala tolik.

Žeronýmo a Fešák Hubert.
Došlo i na přelezení pěkného boulderového směru Studený čumák na východním úpatí Velké Baby, přímá varianta je za SD 5C, zprava SD 5B.
Přímý čumák

Někteří chlapci se vzorně starali o výuku metodiky začínajících lezců, za co si jistě zaslouží Tomáš a Hilfák poklonu. Je pěkné něco udělat pro druhé- někteří by si mohli z toho vzít příklad.
Hilfák metodí na Malé Babě.

Večer se vskutku docela příjemně divočilo- ke stěstí chyběla pouze kytara, ale to však na Prachově napravíme. Heslo "Večer šuhaj, ráno šuhaj" si každý nevzal k srdci a třeba Liškut nevypadal zrovna nejčerstvěji:-) V neděli se pomalu dolézalo, wegetilo a koupalo. A tradá domů. Však za nedlouho bude Prachov- jejejé.

Lezení na babách
Na Velkou babu se leze ze tří stran- od západu z jihu a východu. Na Malou babu kolem dokolem všade samé cesty.

V západní stěně je oblíbený Černý komín tak za 3, který lze dojistit po svém, ale ke štěstí stačí i ty rozumně rozmístněné borháky. Hned od něj nalevo stojí za to si vylézt Hranu IV, která je sice střídmě vyskobovaná, ale hodí se mít po ruce nějakou tu smyčku. Středem západní stěny vedou pěkné stěnové cesty obtížnostně okolo pětky. Jenom pozor na nástup z výrazného koutu, kde klíčové místo je hned pod prvním jištěním. Není to sice vysoko, ale člověk nikdy neví. Pěkně vypečený je také Motejlův komín V, který nepatří k těm nejlehčím a dokáže připravit i zkušeným lezcům nejednu dramatickou situaci. Diagonálně doprava po výrazných balkónech vede prý Stromovka V (ale kurvy jsem žádný neviděl), která nabízí velice pěkné výhledy.

Z balkónu v půlce stěny vede přes 4bh nejtěžší cesta Lhánických Bab Fešák Hubert 8, pojmenovaná po maskotu výjezdu- jezevčíku Hubertovi z Hýskovy fořtovny. Však si také musel vytrpět s nájezdy nadržených čivav:-)) viz.video.


V jižní stěně se nastupuje z nasluněného balkónu, kde vede pěkná Fata morgána psaná za V, ale spíš 6UIAA. Vpravo ve výrazném koutě se nastupuje do cesty No coment V, která je střídmě odskobovaná, ale dá se pěkně dojistit frendy a smyčkami. Doporučuji!

Stejně tak doporučuji nádhernou sedmičkovou cestu dále vpravo začínající z průchodu mezi pilířem a Velkou babou. Technické lezení po malých lištách vás pečlivě prověří po všech lezeckých stránkách.
Liškut a nádherná sedmička.

Ve východní stěně vedou u sebe cesty Apokalypsa VI, s místem u druhého kruhu tak za 7. Břéťova V(6) s narovnanou variantou Tří chlapová V, tak za 6+. Vlevo od nich je ještě Diretissima VI. Všechny zmiňované cesty jsou opravdu parádní a stojí za to si je vylézt.
Jarek v Apokalypse.

Na Malé babě je nejpopulárnější východní stěna s nabídkou cest až do stupně 7(cesta Memento Mori). Cesty jsou dost namačkané na sobě a tak lépe uděláte, prohlídnete si nákres v příloze článku. Tyto cesty také vřele doporučuji.
Macík- Malá Bába.

Nakonec jsme se všichni shodli na tom, že šlo o nádherný sjezd lezců - co chce člověk víc?
Pár nákresů skal ke stažení:

1 komentář:

  1. Hilfakovi respekt, taky me pekne protahl na krizaku a liskut je stejne nejlepsi
    S.

    OdpovědětVymazat