pátek 3. dubna 2009

Rudické propadání

Aktualizace- obrázek boulderů ke stažení http://uloz.to/1643416/P4030173.JPG

Konečně první parádní víkend po dlouhém aprílovém nečase. Většina lezců z oddechem opouští svá překližková doupata. Vyměňují hydraulickou sílu za jemnou techniku a trpělivé zkoušení cest, které byly hlavní motivácí pro zimní trénink. Jó teď na jaře se ukáže...

Málokdy se najde jedinec, který dbá rad R. Tefelnera a i v parném létě navštěvuje minimálně 2x, 3x umělu stěnu na udržení síly. Většina výkonostních lezců si přes léto postačí s prohřátou skálou a silový handicap z absence umělé stěny se snaží vyrovnat vylezeností a jinými (pro mne dosud neznámými) fintami. To je také důvod proč lezci z mého okolí pokusují projekty v Krase hlavně v prvních týdnech jara.
Jarní pohoda

Tento slunečný pátek po dlouhé době rozkvetly Rudice svítivými softšelkami, značkovým vercajkem a jinými pestrými udělátky ve výbavě mnohých lezců.

My jsme nezůstali pozadu- ve složení Leošák, Žeronýmo a já jsme vyrazili k Rudickému propadání a dobře jsme udělali. Po uvodním rozlezení na laně jsme jakožto lichá skupina začali popolézat po pěkných boulderových směrech okolo propadání. Skála zde je díky své struktuře dosti odlišná a bouldery přes ohlazená vápencová žebra byly fakt prvotřídní. Tyto bouldříky nebyly zdaleka panenské a kdekdo po nich již popolézal, avšak řekli jsme si, že to můžeme dát trochu do pořádku- pojmenovat a oklasifikovat (ať se lezou) a případně se autoři mohou ozvat a změníme to.
Naprostý rudický propadák

První přišel na řadu delší silový kousek Rudický propadák SD, 6b+ kdy se leze v oblých sokolích a výlez přes pozitivní bočáky není úplně zadarmo.

Rudický propadák.

Vpravo od něj je pěkný lehký silový kousek Madlovník SD, 4-5A kdy se přelézá ze spáry do velkých chytů a hore přes dlouhé dobré chyty n.v.

Velikou výzvou pro nás byl i boulder z nástupu Rudického propadáku doleva přes oblou vlnu a bez hrany nahoru, avšak byl zatím nad naše síly. Chuť jsme si spravili Lachtanem, 5C+ kdy se nastupuje právě ze zmiňované vlny a leze se přímo nahoru (bez spáry vlevo) do velkých chytů.
Žeronýmův lachtan.

Úplně poslední kousek z nástupu Propadáku přímo přes sokolík a všivý výlez nahoru, název je Sokolský sleď SD, 6A+ a není vůbec zadarmo. Nahoře jsou špatné nohy- pro kolečka blbý terén. Leošák ví...
Sokolský sleď.
Když už jsme sebou měli ty bouldermatky napadlo mne se podívat na slavný projekt Žanda Slap- narovnání nástupu do cesty Žandova 8-. jelikož je nástup takový blbý po zabordelené římse je tento směr ideální. Ideální ovšem není to, že ve variantě není zatím borhák a dopad z klíčového skoku do hrany cca 5m nad zemí by lehce mohl skončit sklouznutím po šikmo svažujícím se listí do bezedné propasti, kdy by člověk vylezl asi až na Býčí skále.
Směr Žanda Slapu.

Po krátkém TR nazkoušení, já spadl 2x z pěti skoků do hrany, Žeronýmo 5x z 6 pokusů jsem si řekl, proč to nezkusit na sólo. Museli jsme ale ošéfovat dopad a pomocí lan jsme vytvořili fix pro jističe, který by mne chytal v případě sklouzávání do jeskyně a fixnout bouldermatku a hurá do toho. Ostrej pokus šel jak po másle a poslední velký problém krasu:-) padl - Žanda Slab 8. Doporučuji moc pěkné, ale do budoucna bych přidal 1bh, ať se to leze.
Díra jak do pekel ( spíš do prdele)

Zábradlí pro důchodce:-)

13 komentářů:

  1. johohooo,Zanda slap padl,jste kruti!!posledni velka vyzva Krasu zdolana,musime se asi poohlednout po dalsi obskurnosti-treba monstrozni bigwall vedle Krucifixu?
    janis

    OdpovědětVymazat
  2. ten propadák se vám poved

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné pekné.....budu se tam na to muset někdy podívat. Supr borci.
    M

    OdpovědětVymazat
  4. wow, gratulace čaju k žanda slapu! Když už jsem to nevylezl, tak aspon jsem vymyslel jmeno:-).
    Pokac

    OdpovědětVymazat
  5. nezlob se že jsem do toho vlezl, ale vyhlídky na přejištění byly v nedohlednu a při neplánované návštěvě rudic- po takovém prozkoušení TR mi to cvaklo a šel jsem do toho na sólo- musím trochu potrénovat psychickou koncentraci a na takových štěkách to jde nejlépe- zkusím domluvit s vlkem přidání borháčku, ať si to můžete ozkoušet

    OdpovědětVymazat
  6. klid, vzdyt ten smer jsi puvodne vymyslel ty, takze to byl tvuj projekt, ja to pouze zmedializoval:-)Akorat jsi to mel dolezt Zandovou az nahoru, ne?:-)
    Pokac

    OdpovědětVymazat
  7. hihi, to jsem si na sólo fakt netroufl- ale rád tam zajedu a napravím to

    OdpovědětVymazat
  8. ty bouldery na kozlovi jsem dal uložit a pod obrázkem je odkaz ke stažení

    OdpovědětVymazat
  9. Supr, dik. Jinak Lachtan je zatim the best boulder jaky jsem kdy lezl=)
    M

    OdpovědětVymazat
  10. Hehe, dneska se Pokačovi taky líbil:-))

    OdpovědětVymazat
  11. V tom případě Mrndo si počekj na hodně velkou zimu a zajeď do ádru na Dlaňák.Bude dle tvého gusta-ťip ťop.

    OdpovědětVymazat
  12. jojo, musim rict, ze fakt pekne bouldery! v rudicich je furt co delat...
    pokac

    OdpovědětVymazat
  13. leošáku, pokaču...mrnda má Sokoloského sleďa na OS a napsané v poznámkách lehké:-)) že se nestydíte bukanýři=)

    OdpovědětVymazat