středa 24. června 2009

Rosťa Tomanec

Update furt nic, neb mi klek net. Teď už je mi hej.

Kdo to byl Rosťa Tomanec?
Kdo by neznal legendu českého lezení minulých let. Stačí jen prolistovat nějakou starší Montanou a jistojistě narazíte i na jeho článek. Takzvaný guru českého lezení byl velice probíranou postavičkou v hospůdkách i pod skalami. Míra popularity diskuzí k jeho osobě se dala poměřit i s takovými velikány jako je Zoban či Vlk. Taková to byla osobnost.

foto:www.photopepe.com

Tento medailonek píši pouze z ústřižků mé špatné paměti, tak omluvte kdybych něco vynechal - píšu jej dosti obecně:
Z lezeckého hlediska dlouhou dobu Rosťa diktoval v čele českého lezení. Věnoval se tvorbě nových cest (Sůlov-Black Diamond 10-, Višňové-Kumm Ombo 8b, Panter 8b+, Zagrilla, 8a+, Haremheb a Kobra 8b+/c) , přelézání pískovcových dard (hrana na Kance v Teplicích) a také pomáhal nadějným sportovním lezcům v jejich začátcích (Tomáš Mrázek, Petr a Pavel Solanští, Michal Cienciala)
atd. Prostě a výstižně: Českému sportovnímu lezení a jeho propagaci se věnoval tak, jako nikdo před ním.

foto:www.photopepe.com

Jenže jeho vášeň k lezení často vedla i k mnohým kontroverzním situacím a posměškům. Často totiž Rosťa mnohé osobní neshody řešil právě přes celorepublikový lezecký časopis, což bylo celkem zbytečné. Střety R. Tomance a R. Štefánka, názory na věrohodnost těžkých přelezů, články ve stylu "Bilance Rosti Tomance", názory ke klasifikaci cest.....atd.

Né vše však bylo tak vážné - Skalní skřeky jako "Abadžikra" "Haremheb" a "Udělej netopýra" budou patřit k nevysychajícím studnám dobré nálady nejen na skalách.

V posledních pár letech Rosťa přesedlal z lezeckých elasťáků k meditační kutně, józe a jiným "vnitřním náboženstvím" kde vzbuzuje také různorodé reakce. viz. http://www.jirivacek-satguru.cz/clanky/clanky-rok-2006-iii/reakce-na-stav-webu-www_satguru_cz-
Bližší info o Rosťovi najdete na: http://www.rockstars.cz/lezec_info.php?id=55

foto: www.rockstars.cz (schválně kolik poznáte lezců z fotky?)Je tam Legrand? A Jan Tleskač?

Ať už jsou reakce a názory na Rosťu jakékoliv, jedno se mu nedá upřít: Je to velká osobnost.
Já jsem mu proto vzdal hold vytvořením "Boulderu Rosti Tomace"5C na kámen Netopýr na Blanenských boulderech. Video z přelezu je zde:
http://vimeo.com/5218576?pg=transcoded_embed&sec=5218576

Jinak velice podařené video ze Štatl Cupu z dílny Asua je níže.
http://www.stream.cz/video/318469-statl-cap-09

4 komentáře:

  1. Rosťa byl skalní démon, na jeho a Filkove články jsem se v Montaně těšil nejvíc a i když jsem lezl houby (stále platí) jeho reportáže ze skalních oblastí i závodů byly motivující. Aktuální odkaz http://arunacala.blog.cz/ Jelen UH

    OdpovědětVymazat
  2. Sebo to je démon:) Do Adru s nim, na nějakou šukací širočinu:)
    Leošák

    OdpovědětVymazat
  3. to výš že jo, musí ty své pekelné schopnosti někde uplatnit- na slovensku už mu neřeknou jinak než "šicí stroj" :-))

    OdpovědětVymazat