neděle 20. května 2012

Zikmundovy skály - po letech

Sobotní oslava spojení našich dvou kamarádů vyřešila dilema kam vyrazit na písky. Nikam. Ale aby sebranka dostala, to co si přála a stihli jsme i svatební hostinu, tak jednomyslně vyrážíme směrem Chřiby. Ideální teplota na lezení po opocených oblinách +30°C = kůže dostane po prdélce.

Osm odvážných osadníků námořníkovy bárky bylo vyloženo na nevelkém parkovišti severně od Osvětiman. V plné polní se vyrazilo do tmy. Kudy, to věděl mlhavě jen režisér. Po útrpné cestě hustým mlázím v kopcovitém terénu, ponořeni po kotníky v sypkém listí jsme zjistili jak Sokratés, že nic nevíme. Naloženi jak Škoda Favorit na jaře 1990 cestou do Chorvatska, funíme do kopce neznámo kam.

Režísér zmizel do tmy a nechal zbytek trempské osady u malého skalního ostrohu. Když naděje pomalu mizela spolu s konzumním vínem, znenadání se však po pár minutách vrátil se slibem blízkého shledání s mýtickou planinou posetou vysokými buky, nevysokými balvany a výhledem na mohutný hrad Buchlov. Po uvítání přírody prostřednictvím nezřízené zahálky u ohně při opékání buřtíků a koštováním nemalého množství alkoholických laskomin, jsme usnuli jak Budulínci.

Ranní paprsky vytahovali nekompromisně poslední ospalce z peřin k připravenému ohni u malé jeskyňky. Zprvu rozpačitě všichni sledovali jednoho šílence, který se jal osahávat třímetrové kamenné mazlíky. Slova plná radosti a opojení zněla jejich uším podezřele jak dabing v laciném nízko pudovém filmu.

Pomalu se však nechávali zlákat k šaškování okolo kamenů a po kamenech. Přirozeně, bez matrací, v batozích všichni měli pouze lana, sedáky a karabiny kvůli tréninku do Tater. Tajtrdlíci.

Co na nás čekalo?


První výzvou byl oblinový traverz na jeskyňkou, který zle protáhl pektorály a přední delty při drzení krásně nasluněných oblin...  (D - 6B)


...dva parádní SD horizontální mantly na Talíř za 5C a 6A... (A,B)

...traverz zpět (zprava doleva) byl asi největší třešničkou na dortu... (6C+) (E)

...na Kalich vedou skvělé bouldery, ve kterých najdete unikátní krokové sekvence, které by jako z oka vypadly Fontáčovským kamarádům... (F- 6A+)

...plazimušky (6A) a nabírání skrytých lopat s nohama na tření(5C)... (G,H)

...a nějaké nedolezené altetické průtlaky (7A)...(I)

Pro švandlíky je zde plno rajbáků na lezení bez rukou, přeskok za 3 z Kalichu na Talíř a jeden tajný trik, který se rejža naučil od svého vzoru JD a šeredně tím oslnil jedinou jitrnicu výpravy.

Ve stráni pár mentrů níže je taky pár poznamenaných kamínků, ale dobrého pomálu, tak já se loučím kemoši. Č.

PS: Info o oblasti najdete ve starších článcích, bohudík si cestu musíte najít sami ať máte radost z tohoto krásného místa zaslouženou. Názvy boulderů záměrně neuvádím, protože se jedná o oblast lokálního významu, nemá cenu sem jezdit kvůli sbírání skalpů ani kvůli číslům. Obtížnost u boulderů je čistě orientační.

Žádné komentáře:

Okomentovat