pátek 6. března 2009

1. Bandas cup


V sobotu 21. února mnozí z vás byli svědky 1.ročníku BandasCupu-závodech v boulderingu. Po dvou ročnících BadAssu tu byl (a doufám bude) další pohodový závod pro brněnské lezce- celou akci uspořádala Dana Weisserová spolu s týmem stavěčů a dalších výpomocníků.
Pořadatelé.

Štěstí v neštěstí byl termín akce, která se překrývala se závody v Olomouci. Z toho důvodu byly lehké obavy ohledně účasti dostatečného počtu závodníků. Ti ale přišli a to v počtu naprosto ideálním, jelikož kapacita stěny je dosti omezena- cca na 30 lidí.

Vše vypuklo kolem třetí hodiny, kdy se závodníci rozdělili 4 skupin- první byly holky. Musím zmínit skvělý přístup Adély Jeřábkové, která lezoucí pouze pár měsíců se nechala vyhecovat ode mne k závodění a i přes výkonostní rozdíl skvěle zabojovala. Toto nahecování mne stálo původně neplánovaný start na těchto závodech, kde jsem chtěl být pouze jako rezerva v případě nedostatku soutěžících. Inu pro svoji ješitnost jsem musel všechny kamarády obcházet a dělat si alibi s tím, že lezu už 4 den bez odpočinku.Holky lezli jak o život.

Kupodivu mužská kvalifikace byla postavena tak, aby si také každý zalezl- každý závodník ukořistil alespoň jeden top. Do finále potom postoupili všichni, co přelezli všech 6 problémů. Kibicové.

První ve finále nastupovaly děvčata a srdnatě bojovala v každém z přísných 4 boulderů. Nejlehčí se ukazál být první profil stejně jako u borců. Druhý boulder začínal prefikaným technickým traverzem a končil mléčnou dráhou po velkých oblých chytech- fialové dvojprso se stalo osudné pro všechny.

Toma Reicha poslední finálový boulder viditelně uspával.

Jak jsem do teď chválil stavěče za příjemně lezitelné bouldery, tak ve 3 a 4 profilu už pořádně přitlačili na pilu. Dost silové kousky by byly i na borce dost ždímací a není se čemu divit, že dávaly holkám dost pokouřit. Nakonec se klíčový stal silový přepad za stropového "hříbku" s blbýma nohama do žlutého madélka, který jako jediná udělala Helča Zoňová a získala tak zasloužené první místo.
Technický druhý boulder vymýšlí Ondra Demjan.

V prvním boulderu mezi chlapy byl problém v klasickém silovém výkulu na levou nohu ve kterém někteří z finalistů nepřišli na řešení, zato Jarek Dražan (3.na 2.Bad Ass)tento problém silovou převahou sprachsprostě skočil. V druhém boulderu se ukazovalo schopnost dlouhodobě zalamovat "hnidy" v kolmáču- uchvatná podívaná byla zejména na Jiřího "Quida" Švestku(1. na 2.Bad Ass), který se v bouldru v klidu prošel a mádžoval i tam, kde někteří bojovali o holej. Zato třetí kousek byl parádně silový s různým přehazováním nohou- nejlepší borci zde končili v kroku do druhé zóny, který tvořil dlouhý přepad ze stisku do modrého měsíčku. Jedině již zniňovaný Jarek Dražan dokázal svojí brutální silou tento krok urvat a nebýt popletení stupu s největší pravděpodobností by boulder i dolezl. Čtvrtý boulder byl lehčí a tak se zde podařilo borcům dát zepár topů na spravení chuti.

Dva druhy provedení klíčového cruxu celého závodu v podaní vítěze a druhého mezi chlapy.

Jako divák i lezec mohu říct, že se bouldery velice povedly. Na stěně jsou v současné době všechny závodní bouldery zaznačené a tak máte jedinečnou možnost si je vylézt či pozkoušet.

LeoUšák se nechal rozptylovat ve finále fanynkama a zřejmě díky tomu nedopadl dle svých představ.
Hned po závodech se vyhlašovaly výsledky, ve kterých se Jarek radoval z vítěžství jako malej Jarda- nevýrazně proplul finálem a byl pro mnohé přihlížející dost velikým překvapením. Druhý skončil silák Quido a třetí Tomáš Reich- líšeňský borec, který má veliké předpoklady, které stačí jen prodat ať na skalách či na závodech.V Dudově projevu se nezapře baletní minulost.

V dívkách vyhrála jen rok a půl lezoucí Helča Zoňová z trenérské stáje Pavla "Duda"Dundáčka. Druhá byla Martina Strnadová ze pod patrolou Tomáše "Bejčka" Klingera z Podolí. A třetí Lucka Kučová, která hostuje v Tesle Brno až z daleké Ostravy. Ti nejlepší...
...a jejich stylové bandasky.

Po závodech se promítal film On Sight a Ti co vydrželi objevili vynikající bar kde lze dobře svlažit hrdlo.

V sekce z oddílu HO Průmyslovka panuje tradičně bujará nálada.

Ještě jednou smekám před pořadateli, kteří připravili skvělé bouldery, atmosféru, občerstvení a parádní ceny a doufám, že se příští rok závody uskuteční znova.

Kompletní výsledky si můžete stáhnout na http://uloz.to/1417358/BANDASCUP_21.doc

Žádné komentáře:

Okomentovat