pondělí 25. května 2009

Rabštejn

Bůh chlastu - Radegast:)
Rabštejn v Jeseníkách. Asi není na Moravě lepší lezecká oblast pro začínající lezce. Struktura amfibolické břidlice vytváří velice členitou skálu díky které je zde veliká koncentrace lehkých cest. Spolu s parádním zázemím pro stan kolem slunné louky a vynikající hospůdkou se Rabštejn řadí k nejpopulárnějším moravským oblastem. Oblast tvoří nižší (do 20m) Přední skály a vyšší Zadní skály (do 35m). O povolení k výjezdu nahoru k samotné hospůdce musíte ale včas zažádat v Bedřichovské hájence (1 auto= 50kč/den).Jinak musíte parkovat dole na parkovišti v Bedřichově. Kapacitapovolenek je omezená a tak je lepší se domluvit telefonicky dopředu. Číslo neznám, ale třeba jej někdo napíše do komentářů. Věž Rigo- středem vede pěkná 6+.
Malým nedopatřením jsem ještě neměl možnosta se na tyto skály podívat, a proto jsem hned využil této příležitosti letos na jaře. Spolu s perfektně rozlezeným spolulezcem Leonem jsme naburáceli do skal. Za doporučení určitě stoj věž Rigo na kterou vedou pěkné dlouhé cesty do obtížnosti 7+. V sektoru Kouty, kde jsme první den vegetili si musíte určitě vyléztí dlouhou a velice dobře odjištěnou Orolínovu hranu 6+.
Orolínova hrana - Leňa.
To stejné se ale nedá říct o prefikané Zámečnické 9, která nás vyškolila jako malé kluky. Tak za vyučenou jsem ještě letos od cesty nedostal. Leon na tom byl trochem lépe, doplatil však na neznalost spárařských chvatů a chmatů. (A pak, že se spárařské umění nebude hodit v těžkých nepískovcových cestých.)
Orolínova hrana.

Ke spravení chuti měla sloužit Cesta piva do džbánu 8+. Veliký omyl! Boulder jak doprdele, buď byly vrátka rychlejší než klepítko zalomené na 3mm ostré liště, nebo se šmýklo zase kopýtko na kokotských stupech. No jo ale je to přece Quest – strategie vydějžaj pijoňjér se vyplatila a následně jsme oba s Leonem vydřeli přelez. A hele ho- na lezci v komentu pod cestou stálo , že po ulomení chytu se obtížnost reálně pohybuje kolem 9-. S tím souhlasím. Bylo splněno a mohlo se oslavovat v hospůdce.
Nástup do cruxu Cesty piva do džbánu.

Další den byl cíl jasný Hobit 9+. Podle způsobu výlezu se obtížnost dá shodit i na 9- (logická cesta nejmenšího odporu- z převisu výlez lehce vlevo) Charakter cesty je užasný. Dole stropový převis po zaplouvákách sic! a výše hranou po menších, ale už jen cca 6+ terénem.
Leon v Hobitovi.
Já v hobitovi.
Vypouštění nohou, kolínka, patičky- prostě pošušňáníčko. Určitě tato cesta pro svůj sportovní charakter patří k lezitelným cestám stupně 9- a odpustí i lezeckou chybu (že Leone?) . Je mnohem více lezitelná než Cesta piva do džbánu. Tento cíl taky prvním ostrým pad a mohlo se jet domů. Tyto těžší cesty zmiňuju zejména kvůli Janisovi, který si sem může vyjet s rodinkou- výlety + polezenice(+hospoda)= značka ideál.Největší mazel zájezdu.

11 komentářů:

  1. Souhlasím s Čajdou, polezeníčko tam bylo opravdu super.
    Povolenku vydává pan Doubrava a telefon je 724 523 552, doporučuji zamluvit hoooodně dopředu, páč jich má opravdu hodně málo.
    Adélka

    OdpovědětVymazat
  2. Bezva článek, díky za tipy na těžší cesty, spolu s Janisem bych tam mohla vytáhnout i svého muže, když už jsem se tentokrát kvůli zranění nemohla zůčastnit! ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. pan Doubrava:) dobrý lesácký jméno! Džbán je vypečený což? Pruboval jsem ho s tím, že je to 8- :)A po chvilce trápení mi ta dřina nekorespondovala s číslem, tak jsem zpytlil. A kdo fotil? Docela dobrý fota totiž. mára

    OdpovědětVymazat
  4. vypečené jako prase...fotili jsme tak porůznu, ale trochu lepší kvalita je dána tím, že jsem si koupil novej malej kompakt LX3-doporučuji.Čaj

    OdpovědětVymazat
  5. Ajoo. No já ho viděl, už ses chlubil na Holecu:) Pěkný barvičky...

    OdpovědětVymazat
  6. Čajdo prosím Tě, poraď kde přibližně najdu cestu Hobit, párkrát jsem sice na Ráblu byl, ale průvodce nemám. Dík Jelen UH

    OdpovědětVymazat
  7. čau, průvodce stáhneš na http://www.tomash.net/anahoru/rabstejn.doc
    jinak dojdeš po hřebínku pod výraznou věž Rigo (viz.obrázek) a od ní doleva lehce z kopce k výraznému skalnímu pásu.Pod nástup musíš dojít po široké skalní polici a cesta Hobit je ta nejvíce vlevo přes stropový převísek (obtížnost 9+ sedí když z vhloubení těsně nad stropem lezeš mírně doprava přes takovou hnusnou lištu, my jsme lezli logicky mírně doleva a to je cca 9-)Čaj

    OdpovědětVymazat
  8. Díky ještě jednou (i za průvodce), mě při současné formě vzhledem 3 měsíční zdravotní pauze bude stačit když cestu najdu :-). Jelen

    OdpovědětVymazat
  9. No tak to Ti držím palce ať se rychle dáš do kupy.Čau Čaj

    OdpovědětVymazat
  10. Cesta v článku označená jako Hobit je ve skutečnosti Cirkus Humberto a je za 8+

    OdpovědětVymazat
  11. Lezecké struktury pro děti
    http://www.hristerejher.cz/produkty/lezecke-struktury
    Chcete mít doma malého horolezce?

    OdpovědětVymazat