neděle 14. března 2010

Chřiby bouldering - Bradlo

Jsem trochem nemocný, flákám se doma a jelikož by bylo nerozumné v tomto stavu někam vyrážet ven - napíšu zase něco o Chřibech - začíná jaro a už se sem děsně těším.

Bradlo

Dva roky nazpět mne kluci z Brna tak usilovně uháněli k výpravě do Chřibů za panenskými bouldery až jsme vyrazili směr Bradlo - je to 543metrů vrch tvořen protáhlým hřebenem ležící v jihozápadní časti Chřibů. Lezci jej mohou znát díky severně položené lezecké oblastičce "Zlobivá skála"- je tu cca 15cest do osmého stupně UIAA. Většina z nich lze pěkně lézt i s bouldermatkou, jsou to pěkné highboaly po dírách a oblinách.

Chřibské povinné čištění.
Hlavní kameny.
Tento vrch uprostřed protíná modrá turistická značka a určitě zde nepřehlédnete Koryčanskou kapli což je drobná stavba barokních tvarů z poloviny 19. století. Toto místo sloužilo jako zastávka pro poutníky chodících na pěší pouť do Koryčan. Hned vedle Kaple je ohniště na posezení, navíc zde lze najít na stromě zavěšenou schránku pro pamětní knihu a můžete sem něco pěkného napsat a když se budete dívat pozorně , můžete si zde všimnout hraničního patníku Buchlovského panství.
Nejtěžší boulder oblasti.
Nohy nula, krok a výlez přes jednovatou oblinu na0 kalním pupku.
Dlóhysova peklosíla v akci - tehdy to ještě nevyšlo.
Od Kapličky se odpojuje žlutá značka vedoucí k samotnému vrcholu Bradla, kde dříva stávala rozhledna a zde je také náš boulderový cíl. Jinak lze po žluté značce pokračovat přes Zubkovu studánku až do Vřesovic.

Vrchol Bradla je tvořen skalkami, nejedná se sice o žádnou oblast úrovně Pečínky , ale je tu pěkně. Navíc když se výlet spojí s Zlobivou, proč ne... O zmiňovaném výletu se známými jsem psal na http://www.lezec.cz/clanky.php?key=6682 ale kluci celkem neradi chodí do kopce, tak se jim to trochu nezdálo. Čistě ze sportovního hlediska se jedná o oblast méně zajímavou. Kolem vrcholu je poházeno asi 6 kamenů a vzniklo zde asi cca 15 boulderů a nejtěžší myslím ve stupni 7B (ale už je to dávno, takže s rezervou) Přihodím pár fotek z naší návštěvy a ostatní, jako průvodce atd, zkusím pořešit až se sem podívám přístě-po Chřibech se toulám rád a kolem Bradla mám ještě pár tipů co stojí za návštěvu.
Kámen na vrcholku-jsou zde pěkné traverzy.
Jinak pokud byste sem chtěli si zajít třeba od parkoviště u Křížků (u Kozla), tak určitě jděte přes Moravanské lúky- na jaře zde všechno krásně kvete a je zde také pohozený jeden převislý kámen alá Frankenjura.

Čau Čaj.

11 komentářů:

  1. O víkendu má být nádherně, takže Chřiby volají...Mac

    OdpovědětVymazat
  2. To asi ano, ale za takového počasí by jel lézt na písek do Chřibů jen kokot, pak se všichni diví jak jsou některé bouldry či cesty poničené. Vlk

    OdpovědětVymazat
  3. Samozřejmě jen na výlet, bude to všechno ještě nachcané. I když Břestek si myslím, že by mohl být už suchý.

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.youtube.com/watch?v=wlaYJhLylzw&feature=player_embedded
    S.

    OdpovědětVymazat
  5. Problém je v tom, že se otepluje a tudíž se postupně bude uvolňovat veškerá zmrzlá voda, která se v pískovci zatím držela. Myslet si, že bude něco v pohodě je naivní, nebude, i když to na první pohled nebude patrné, ale to je jedno, proč se chovat k cestám šetrně, že:-)? Akorát, že písek není vápno nebo žula. Vlk

    OdpovědětVymazat
  6. Ok, beru tě za slovo. Čaj

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkně Vlku, do nich! Pořádek musí být. Ještě že MK je vápno a dá se lezt bez ohledu na počasí... Willhem

    OdpovědětVymazat
  8. Jen technickej dotaz. Mám takovej dojem, že na Cřibech byl zákaz lezení první tři měsíce v roce. Už to tak není? (...nebo nebylo?)
    Čerňoch.

    OdpovědětVymazat
  9. Copak zákaz, ale svědomí... A co ten kartáč na druhé fotce, ocelák s tvrdýma štětinama, co? Willhem

    OdpovědětVymazat
  10. jj, na doporučení Michala Rožka používám na mech a lišaje na Chřibech

    OdpovědětVymazat