pondělí 21. listopadu 2011

Posilování a zdraví

Lezení patří ke přirozeným pohybům člověka. Téměř každé dítě leze po stromech, visí na větvích, prolézačkách u dětských hřišť  a drápe se po kamenech nebo do příkré stráně. I přes všechny vývojové predispozice dnešního člověka k lezení, přece jen nejsme šimpanzi a tak dochází k velice závažnému přetěžování svalového a kloubního aparátu.


Jelikož se zájmově věnuji fitness a kondičnímu trenérství, tak jsem uvítal konzultace s nejlepšími odborníky v této branži. Tzv. přístup "Motolské školy" k posilování celkem dost přesvědčivě vyvrací navyklé stereotypy z posiloven a konvenční rady fitness trenérů vycházejících v lepším případě z 10 let starých publikací (Tlapák..) a v horším za fitness časopisů, které jsou v slušně řečeno dost schizofrenně založené ( kvůli dostatku článků, reklamě a tlaku od výrobců).

Bohudík za posledních pár let nastal veliký obrat, kdy posilování jde ruku v ruce s fyzioterapii, v první řadě jde o zdraví jedince a poté až na efektnost cvičení. V souhrnu pak člověk získá mnohem více než by čekal, stabilizují se případné potíže pohybového aparátu a hlavně se vytvoří dostatečný svalový základ centrálního stabilizačního systému, který je nesmírně důležitý pro následný výkonostní a vrcholový trénink.

V lezení a při špatném posilování dochází při práci necentrovaných kloubů k jejich poškozování a následným zraněním. Svalové dysbalance snižují celkový lezecký výkon a zvyšují pravděpodobnost zdravotních komplikací pohybového aparátu, kterými trpí většina dnešní populace.



Jelikož mám radost, že se v poslední době někteří známí na mě obrací ohledně konzultace v dané problematice, tak se zájemcům rád budu věnovat po domluvě třeba na Free Sportu v posilovně. Je to pro mně také důležitá zpětná vazba, takže se nemusíte bát, že si po vás budu chtít 350,- až 500,- za hodinu což je běžná sazba.ale rád známé budu vést a konzultovat cvičení zadarmo. Bohužel si však nejsem jist kolik lidí jsem schopen časově stíhat, tak platí, že se zatím budu věnovat prvním pár zájemcům (cca5) a to individuálně, termínově podle domluvy. Kdyžtak napište mail na : cajj@post.cz


PS: 6.12 v úterý 19:00 bude na Skleněné louce promítání filmu: The Scene. Po promítání rád povedu debatu-přednášku na téma výživové doplňky a preparáty ve sportu a sportovním lezení.

4 komentáře:

  1. jistě pane magistře, velice ráth se zúčastním přednášky a pivně regenerační seance....asu, poběhlice z ulice

    OdpovědětVymazat
  2. Zdarec, poslal jsem mail, jak jsi psal, jinak asu foto a video dodám, ale zapomněl jsem fotak u capa v care, takze teprvelivost.. Hilfák

    OdpovědětVymazat
  3. neboj, začnu stejně jen decentně svišťama....a.

    OdpovědětVymazat
  4. Ty nám chceš namluvit, že je něco lepšího, než shyby s převodovkou či zvedání kyblů s betonem nad hlavu??? Willhem

    OdpovědětVymazat