úterý 22. ledna 2013

Johny Dawes a John Redhead - video

Při sledování lezeckého filmu "On sight" jsem si užil jeden zajímavý moment a to když lezecká legenda John Redhead jistil mladého a nedějného lezce ve své přelomové cestě " Margins of the mind" E8-7c ( US 5.14) ve Walesu. V této nesmírně nebezpečné a neodjištěné cestě zajišťoval Neila Dicksona z členitého předskalí. V půlce cesty mladík utrhnul lokr a se nechal po skoro čtyřech hodinách boje spustit ze smyčky na zem kde vydýchával psychický a fyzický záběr. Poté ve snímku John popisuje své chápání rozdílu mezi sportovním a tradičním lezením, respektive i mezi TR a OS přístupem.









Ve zkratce OS styl přirovnává k pohybu zvěře v přírodě, k využívání jejich pudů a instinktů, které ještě více pobytem v divočině (rozuměj OS lezení a  tradičních cest) dokáží  prohlubovat. Oproti tomu TR nacvičování a respektive lezení přejištěných cest zase srovnává k pobytu zvířat v zoo, kde krotknou a své přirozené instinkty ztrácí...(lose you spirit)  Nerad bych zde něco parafrázoval, ale samotný Readhedův monolog je velice přesvědčivý a sugestivní. Rád si jej pouštím :)
 
Rozhovor s lezeckým aktérem po výstupu je: http://www.ukclimbing.com/articles/page.php?id=1098
Jak druhý pokus dopadl, můžete shlédnout ve zmiňovaném filmu a zde je link ke stažení: http://www.ulozto.cz/xg7YXAq/on-sight-avi

Dvě zajímavá videa se před nedávnem objevila na serveru ukclimbing a já je s radostí sdílím. Ne nadarmo k Readhedovi byl přirovnáván i český pískařský fenomén Petr "Špek" Slanina. O Johny Dawesovi nemusím pravděpodobně více dodávat, užijte si podívanou.

Čaj Čaj.

1 komentář: