čtvrtek 2. května 2013

Tabata trénink pro lezení


Vypozoroval jsem jeden společný a charakteristický rys sportovních lezců. Je to jejich nedostatečná všeobecná AN a AE vytrvalost a oproti tomu vyvinutá speciální AN vytrvalost lezením nejvíce zatěžovaných svalů. (flexory prstů…)  I zdatní pašáci funí při lezení nebo při vycházení schodů na Flashi jak utrženej vagón, raději neběhají, prý aby jim nenarostly na nohách kytary a když už něco pošolíchají po tréninku, tak jsou to obligátní kliky – shyby – sedy lehy ve stylu co kdo snese. Poté už honem upalují domů umývat špinavé nádobí.
Neříkám principiálně, že je to špatný přístup…ale dám vám jeden tip na velice osvědčený mega šmelino-pekelný extra nářez z čajovy webové zlevněnky. Prozradím vám bez odmlouvání ten zázračný trik, neskutečně účinný skoro tak, jako Tomovy naušnice na hubnutí z telešopingu nebo Vlkův Středaform na erekci. Finta bez které se po zbytek aktivního života neobejdete, zaříkadlo jakým je pro kulturisty 3x10 opakování, pro Mrázu 10x10 minut a pro Janise 9x12° všeléků.

Řeč bude o TABATA tréninku. Ale, než se pustím do suchého ždímání malé násobilky a vy začnete hltat tréninkové taje, umožňující vám vylézt po roce tréninku skalní famózní cesty jako „Zpackaný život“ a „Věčně bez peněz“ v Krase, ještě předtím než vše prozradím, tak vám povím jeden příběh.
Izumi Tabata není energetický nápoj pro diabetiky ani největší maďarská outdoorová firma. Za tímto zvučným jménem se skrývá Japonský vědátor študýrující mimojiné vliv intenzity fyzického zatížení pro aerobní a anaerobní přírůstky výkonnosti. Tento mistr Myagi zadal domací úkol pro dvě skupiny cvičících Japek – první skupina trénovala 5dní v týdnu střední intenzitou (70%) cca hodinu, druhá skupina zdánlivě lenošila ve stylu 4dny v týdnu po 4 minutách tréninku, maximální intenzitou 8 sérií cvičení po 20s. cvičení vždy 10s. odpočinek…(to je vskutku pohodová taškařice, ni?)

Výsledek? Po pěti týdnech sporťáky vypustili z terárií a prvňáčkům zjistili pochopitelný přírůstek v aerobní výkonnosti. Bohužel přírůstek v anaerobní výkonosti byl mizivý. Druháčci kupodivu aerobně potrénovali více než prvňáčci aerobní vytrvalost a navíc jejich AN zlepšení o 28% bylo sakra znatelné. Když se výsledky dozvěděla první skupina cvičících, tak si na truc řízla žíly  a vznikl tak v Japonsku styl Emo.  Od té doby už není sport jak býval kdysi -  nastal takzvaný koperníkovský obrat a sportovci mají koláče bez práce. No a jestli se šikmoočci nepřetrénovali, tak tam cvičí stará škola dodnes zatímco nová škola po 4minutách tréninku už dávno béká  karaoke.

A co teho pro lenošné lezce plyne? Ze když budou 4minuty denně potit krev a chodit intervalově s dvěma kýbly uhlí do schodů tak za rok vylezou „Kudlanku“? To sotva, nicméně pár cviků v tabata stylu třeba právě dříve zmíněný bermudský trojúhelník alá shyby-kliky-sedy lehy je pro lezce jistě v ólrajtu. Celkem 12min zatížení a je posekáno.



Tipy:
  •         Tabata je super na izometrické cvičení placek (plank, side plank) na celkové zpevnění.
  •          Sedy lehy a kliky se naučte crossfitové – jsou těžší.
  •          Spíše provádějte vícekloubové cviky (Thruster, švih s kettlebelem…)
  •         Lezci se můžou dodělávat stahováním kladky na trénink latisimů, přítahy na trx a jinými formami lezecky zatěžovaných svalů.
  •          Statické visy na lištách jsem nezkoušel – příjde čas to oprůbovat, ale zde si myslím by to chtělo odpovídající objem AN tréninku, tedy více celkově uvisnutých minut.

Čávo zdraví Čaj.  

3 komentáře:

  1. Časovac:
    http://www.tabatatimer.com/
    Sebo

    OdpovědětVymazat
  2. jojo to je známej stahovač intervalů na mobil.č

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc za info. Chystám se zase začít tabatu. A ještě si budu kupovat oblečení asi odtud, protože teď není ani možnost si ty věci ozkoušet. :(

    OdpovědětVymazat