pondělí 4. května 2009

První jarní Adršpach

Překvapivě mi nadalo moc práce přesvědčit pár lezců z okolí abychom uskutečnili o prodlouženém víkendu výlet směrem Adršpašské skály. V minulosti jsem s lanařením lidí do Ádru měl trochu problém neboť mezi lezci je stále vnímán jako pískovcový skanzen, kde mohou lézt pouze psychicky labilní jedinci bez pudu sebezáchovy.

Dnes je vše ale jinak. I do této konzervativní oblasti pronikly trendy moderního lezení a tak se zde vedle sebe dají najít jak vraždy, tak pěkně odjištěné cesty. Jde jen o to vědět kde je hledat. Situace se dá shrnou takto: cesty do roku 2000 jsou pěkně zpracované v průvodcích. Některé novější cesty převážně však obtížnosti nad IXa jsou v deníčku u Tošováka v hospodě. Seznam množství lehkých a pěkně odjištěných cest z dílny P.Mocka a S.Lukavského mají oba dotyční u sebe. Není však problém se zeptat v hospůdce a Mocan Vám jistě některé cesty poradí. Co z toho vyplývá? Do Ádru vyražte ale nezapomeňte si vzít od někoho zodpovědného doporučení na lezecké cesty. Na Křižáku stačí podle průvodce lézt hvězdičkové cesty a nebudete zklamáni.
"Severovýchodní stěna" IXa - Leon pod prvním kruhem.

My jsme první den vyrazili na Křižák a hned se děly velké věci. Harry prokázal, že z něj roste "Pan Pískař" a vyonsajtoval převislou "Májovou veselici" IXa na Květnovou. Velice pěkná cesta na rozlez byla "Prokrustovo lože" VIIb na Podsvětí (kombinace rajbáku a převísku) . Zde to však mají menší lidi trochu složitější. Z druhé strany na Podsvětí vedou dvě známé devítky "Moucha na zdi" a "SV stěna" spolu s Leošákem jsme vylezli Mouchu a málo chybělo aby Leon přelezl i druhou jmenovanou. Holky se přesunuly k Hodináři, kde je plno lehkých cest. Na vedlejší Čtyřhran doporučuji "Matematickou rozcvičku" VIIIa, kde se leze příjemně po hlubokých dvouprstovkách (Pavel "Pavouk" Černý z labáku dal sólo) A zejména vedlejší "Catenácio"VIIIb- což byl delikátní pamlsek, neboť chytovaté hrany, kde je potřeba se vykulovat do stran a chyty zde nejsou malé- ty mám opravdu rád a také doporučuji.
Pohled z Křídla na Krokodýla (dole) a Milence (vpravo).

Na závěr dne jsme přešli pod Mileneckou, kde právě Alberto Hrubý vyběhl cestu "Věrné milování" IXb a byla to docela podívaná. I zde se ukázala "Rozlézačka"VIIa né úplně rozlézací a vedlejší rajbasový stěk jménem "Šnek"VIIIc za docela silné kafe. Chuť se zde dá spravit velice pěknou žabkou "Od Breka" V kde se nahoře hodí bambule, kterou jsme neměl a tak to skončilo sólíčkem. Leon v ní ukázal při TR přelezu, že se vyplácá trénovat spáru na Rajčeti a naopak Petříček nadával jak dlaždič, když se mu nedařilo ve spáře postupovat mílovými kroky.
Slépa v nádherném rajbáku "Vzpora na lodi" VIIIa na věž Bounty.
Zuzka a moře pískovcových vln.

Další den ve znamení Ádru stál za govno- měl jsem asi z chlastu nalomenou psychiku a tak jsem vyrazil pouze na "sběr" lezitelných hvězdičkových cest. Po doporučení cest ostatním dvojkám jsme vyhrkali "Kapodastr" VIIb na Kobylku- kyzová stěnka a pté oblá hrana přes 2Q, spíš VIIc ale moc pěkné. Dále na Křídlo "Měsíční prach" VIIc -božský rajbas přes 3Q(dole hodiny)- je to fakt luxus i když to lehce šimrá. A "Ptačí" VIIb- z této cesty jsme úplně na prdel nepadl, znám i hezčí hvězdičky. Chuť mi spravila "Cesta starého Severína" IXa na Robina Hooda ( hned u chaty vedle Babičiny lenošky) I když Hood bohatým bral a na chudý sral, mne obdaroval pěkným onsajtem. Leze se po dobrých chytech v převislé stěně, kde je důležité ze země rozplánovat postup - pro překližkáře né zas až tak těžké. U tréninkovky jsem splašil Jesenické spárařské opičky a dohromady jsme museli na závěr dne trochu provětrat kůži v "Pasti na Volhejny" VIIa- sedmimetrovém spárařském cvičení, kde jsem já jako sólo předlezec i Asu (na videu) trochu zazmatkovali v dolezu, který nebyl zrovna suchy a čistý, no prostě zadarmo. Na videu jsem poprvé u Asua viděl smrt v očích:-)
Prstový nástup do Pasti...



Večer následovala exkluzivní Tošovácká veselice, při které hudebníci zahráli oprvadu kdejakou vypalovačku a o tom, že to bylo fakt peklo svědčí i hříšný tanec mezi Slépou a paní Mockovou:-)Jo Brňáci to v danou sobotu uměli rozjet spíš v hospodě než ve skalách:-) Zase mne nezklamala dvojka Petříček, Leon, s kterýma budu muset do budoucna prubnout zase nějakej chrochtec pogo.Pod prvním kruhem nouhentky.Petr Mocek navrtává pro 1.Q Nouhentky.

Neděle pro mne byla zlomová v lezení tím, že jsem sám poprvé zatloukal kruh. S Cikánem a Mockem jsme jeden prváč vytvořili již dřív a tak jsme zašli na křižák zase něco přidat. Na Šmodrchala vznikla velice pěkná hranka "Nouhentka"VI- neboť pánové špízovali vedle lezoucí mladé slečny a bavili se nad jejich anglickými výrazy. A propo: Je lepší říkat Nouhend nebo Místo kde se nemusím držet:-) Skupina vedle lezla dvě pěkné cesty: "Bouřlivou" VI a "Starou cestu" VI- na Mileneckou věž- obě doporučuji, i třeba děvčatům na prváka. Borcům bych naopak doporučil "Uličku lásky" VIIc - rozporem v průchodu přes dva kruhy a rajbákem přes 3.Q a hodiny na vrchol.

Svůj první kruh jsem zatloukl a při tom málem zešedivěl při prváču "Fortifikace"VI na Pevnost- z jihu přes 1Q a hodiny. Moc pěkný směr, dnes bude Mocanem dočištěn = příjemné celkem lehké lezení. Standa "Cikán" Lukavský ve výlezovém boulderu na vrchol "Nouhentky".


A vy ostatní co jste zde ještě nebyli: Nakupte smyčky, průvodce a menšestráky a pojdte potrénovat nezvyklé způsoby lezení. (Je libo širočinu?)

8 komentářů:

  1. pěkně děcka pěkně!
    Pokac

    OdpovědětVymazat
  2. Ty voe Asu, to byly brejle nebo lupa v obroučkách? Takový voči jsem jakživ neviděl!! :)) Tam to vypadá na kultůru... mára

    OdpovědětVymazat
  3. Taky sem jen zíral=)
    M

    OdpovědětVymazat
  4. jojo strach má velké oči a dyž znásobíš ty dioptrie, připočteš vyprchané promile z alkoholu, špatný svíraní nohou z nekonečných šukaček ve spárách a komínech a vidinu pádu na blok pod tebou, tak budou vykulený jak myš...hold pokud nemáš pracky jak Hauske, tak se v Ádru plácáš jak platejs v čajovém keříku.....škoda, že sme netočili čajův šicí stroj, to by bylo pak aspoň slovo do pranice....papalalulu

    OdpovědětVymazat
  5. jojo hoši, takhle si to odneseš jenom ty- inu pešek:)

    OdpovědětVymazat
  6. No fakt musím podotknout, že to nebyl příjemný spárový výlez. Když jsem to lezl kdysi na sólo poprvé, příšlo mi to v pohodě, ale teď s klukama jsem taky měl co dělat abych si nenasral do kalhot. Možná to bylo tím,že jsem si nevzal spárový rukavice - čert ví. Jinak pro ostatní to bude alespoň dobrý quest pro příště:-)

    OdpovědětVymazat
  7. no myslím, že rukavky se hodili,tak na poslední dva kroky....aspoň se pak večer líp žúřilo!!! ty večery sou stejně na tom lezení nejlepší!! asu

    OdpovědětVymazat
  8. no pekne se na to z nemecka kouka. uz se tesim az zas budu moct lezt, nebot sem si neco urval v prstu tak jsem mimo... uz se tesim na pisky, i kdyz asi polezu tak mozna kominy a do VI... cus Ondra Bertik

    OdpovědětVymazat