neděle 1. listopadu 2009

Campus board

Je podzim, lezci zahajují znovu a znovu zimní tažení za maximální silou na domácích bouldrovkách, shybovacích deskách, lištách, žebřících a campus boardech. Právě poslední zmiňovaný kousek je považován za nejefektivnější způsob pro získání maximální kontaktní síly prstů, naneštěstí je také znám jako velice častá příčina zranění prstů a lezecky zatěžovaných svalů a šlach.

Inu je to dobrý sluha v případě,že cvičíš odpočatě a střídmě a máš dobrý silový základ na lištách, ale zlý pán, když se to s cvičením přehání a nabíhá se do něj nerozehřátě, s únavou a nedostatečným silovým základem. I přes zmíněné "vedlejší účinky" určitě stojí za to věnovat této tréninkové pomůcce malý článek.

První campus board z dílny Wolfganga Gullicha.

Historie
V roce 1988 hledal jeden z nejlepších sportovních lezců dané doby Wolfgang Güllich způsob jak natrénovat extrémní dynamickou a kontaktní sílu prstů potřebnou pro zlezení jeho projektu, který nese název "Action Directe" 9a (první cesta této obtížnosti). Řešení našel v mírně převislé desce s pravidelně rozmístěnýma lištama nad sebou a pomocí různých typů přešahů nabral potřebnou sílu na zdolání této kultovní cesty. Název "campus board" je odvozený od názvu tréninkové místnosti na univerzitě kde první campus board stál.

foto:moonclimbing.com

Rich Simpson v cestě "Action directe" - pěkný film o jeho přípravě najdete na http://www.vimeo.com/6848413

Včera jsem si řekl, že si také malý campus doma vyrobím, samozřejmě pro okrasu, nechci se jako blázen zranit, nehledě na to, že doma se přece člověk k žádnému tréninku nedokáže vybičovat. (tedy mluvím za sebe) Tašunka prý říkal, že na takový pěkný domací kampus se pěkně balí holky, zvláště lezkyně:) Tak nevím, když to říká i pan doktor láska...

foto:blog.rockrun.com
Návod k sestrojení: Dle svého gusta, ale jsou mnohé recepty na správný sklon, vzdálenost lišt atd. Já těm pohodlnějším předkládám na podnose osvědčenou striktně danou verzi, kterou úspěšně používají takový lezci jako Ben Moon, Rich Simpson, Jerry Moffat a další. Kostru kampusu je vhodné si setrojit pod úhlem nejlépe mezi 10 až 20 stupni, práskači používají 12,5 stupně.

Na dřevěnou kostru se připevní překližková deska na které je 22cm nad sebou (od horní hrany lišty k horní hraně další lišty) rozmístněno 8-9 dřevěných lišt minimálně 60cm dlouhých. Deska tedy bývá delší než 176cm.

foto:blog.rockrun.com

U lišt volíme velikost od 1 do 3,5 centimetru. ty menší spíše pro 8áčkové lezce. Do devětplusek si vystačíte v pohodě s třiapůlkama. Sklon lišty je vhodný tak aby se ideálně uchopoval na otevřený či polouzavřený úchop, zalamováním ostrých lišt dostavájí klouby co proto, tak bacha.

Metod cvičení je spousta, vice najdete na odkazu:http://www.moonclimbing.com/campus-boarding-c-334_351.html, http://blog.rockrun.com/2008/09/article-campus-board-training.html

Tak panáčci držím vám palce při výrobě takovýchto novodobých vymožeností, ať vám vydrží trénikové nadšení a motivace - to budu muset ještě někde pohledat. Málo zranění a tak všelijak.
Čau Čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat