středa 17. srpna 2011

Lezecký průvodce Panteon + Frýdštejn



Panťák je klasika klasik. Asi každý z vás už zažil, že v Českém Ráji začalo znenadání pršet a tak zbyly jen oči pro Pantheon a Suché skály. Zajímavé je, že každý sice zná místní Centrální stěnu, takovou obdobu krasové Indie, ale málokdo má prolezené všechny sektory rozsáhlého a členitého Panteonu a nedej bože sousedního Frýdštejnu. A to je určitě škoda.
Částečně za to může absence pořádného průvodce. Na Frýdštejn nebyl nikdy vydán a na Panťák poslední z 90.let, když pominu často používaný a doplněný náčrt centrální stěny z webu lezec.cz




Samotný lezecký průvodce z roku 2011 mohu jen doporučit (180,-). Mám rád ty knížečky, kde nenajdeš jen strohá fakta, ale počteš si i něco perliček o historii oblasti a místních legendách. K tomu historie obou hradů, geologie a máte čtení při restu k pivečku.




Je to taková vtipná paralela, jak každá oblast má svého Janzena (Petr Čermák - Bobuláč), který je zde pečený vařený a čas od času někde vykouzlí novou cestu. Lezci z Čech si zde běhají vcelku nadhodnocené skalpy (Otevírání studánek IXb, Kouzelné prsty IXb) několikrát za sebou jak Vilém se Sinkem Čínu a Fjůčra a vlastně se tu leze taky v každém počasí a s mágem(sic!) jako v tom našem Krase. Naštěstí jsou tu občas i odlezy, tak leckomu může nepříjemně šimrat i v podbříšku při vědomí skorozemovky v cestě od pana Hudečka nebo pod vysoko vytaženým prvním kruhem, který zde pan Tůma natloukl z 6m žebříku :)



Cesta Trenažér VIIa v centrální stěně. foto hovrch.info


Vlastně paradoxně nějvětší dardy jsou stranou převisů v holé plotně, kde místní legenda Roman Brt +2007 uskutečnil na svoji dobu vskutku (1982,1983) revoluční výstupy. Tomu je taky průvodce in memoriam věnován. S jeho synem jsem se potkal v Turecku a chlapák má lezecké geny jak víno. Tenkrát tam poslal své první 8a, dnes sází desítky na písku jako Janolický princ.




Ukázka z průvodce.


Bokem hlavního sektoru jsem však díky průvodci objevil nové, pro mne nepoznané stěny a velice se do nich těším. Podívat se na slavnou Gillovu rozvičku Xc, kterou nedávno ztrestal Martin Zedek a která opravdu moc přelezu nemá. Vylézt si dlouhou kombinaci cest (Perla) na vyhlídku Belveder a jiné lumpárny. Je zde totiž o co stát - nejtvrdší a nejkvalitnější písek v Českém Ráji, může se lézt v zimních podmínkách a laktát vám jistě poteče až ušima.




Frýdštejn


Frýdštejn je pěkný hrádek, škoda jen, že se zde vybírá vstupné za nic moc extra vodvaz. Okolní sektory je pěkné, drobné. Zašel jsem se kouknou na skalky a jakýsi trilobit mě zpéroval jak sirotka na pajtlu, že mu chodím na soukromý pozemek. Flusbroka jsem nechal tehdá v autě, tak jsem mu autogram nedal a nechal se potupně vyhnat.


No budu se tomu ještě muset podívat na zoubek. Kdo se hlásí?


Btw: Průvodce koupíš přímo v Malé skále naproti Boučkům, v Turnově ve Skaláksportu nebo v Liberci v Hudy. Čaj

Žádné komentáře:

Okomentovat