pátek 4. prosince 2009

(ne)slušný návrh

Vzhledem k novým a novým diskusím na stejné téma (a sice klasa), by možná nebylo špatné tyto usměrnit tak, aby se dalo něco vytěžit ze zkušeností lezců, kteří danou cestu vylezli a mají na ni i nějaký názor.


no sem si pučil od klimberů z 8a.nu


Pár návrhů: Postupně se zmínit o různých sektorech (jestli by třeba Vlk něco schystal) a dle určitých postupů se třeba na základě zkušenosti (samozřejmě jen z volného přelezu) a srovnání vedlejších cest dalo cokoliv vyvozovat (viz nekonečně omílaná trojka cest v Rudici).

Případné drobnější vrtochy nechat na posouzení lezcům, pro které je číslo více méně stropové (silnější, nemusí daný problém uchopit zcela reálně – především díky silové převaze, třeba v jednom těžším kroku), atd.

Možná se zastavit i u hákůvek. Jelikož pro ně platí jakýsi stop stav a nejsou zatím zcela všechny přelezeny volně (no v M. jich dost zůstane na věky), a dají se docela dobře porovnávat. Myslím, že je každému jasné, že třeba americká NA klasa, by byla pro ně dosti zkreslující a tak třeba by se dalo využít stávající skoronové klasy alá Pýčina, kde hlavně pro novější cesty v pravé části je tato docela výstižná.

Nevím esli srovnávat i některé cesty s psychickým podtextem, ale to už sou drobnosti.....


Proč? Tyto v konečném důsledku „objektivnější“ informace by mohli mít osoh pro další lezce a případně by se dali použít jako podklad pro Vlkova připravovaného průvodce (kerý snad už příští Vánoce opravdu bude). Navíc přijdou delší zimní večery a dny a občas bude nuda, tedy by bylo možné se trochu zabavit.

Jak jsem uved na začátku, je to jen návrh a navíc by bylo lepší pro objektivitu věci zapojení více lidí jak do projektu, tak finálního outputu (bo jaxe tomu říká). Samozřejmě chápu, že tento „projekt“ nemusí být zcela pochopen, nebo může někomu přijít zbytečný (a právo na to nikomu neberu). Pokud však máte chuť a třeba i konstruktivní připomínku, tak sem s ní!

Jaký je tedy váš názor?

15 komentářů:

  1. cuzz, coje skoro nová hakovaci klasa?
    Mara

    OdpovědětVymazat
  2. no borci použili jako základ původní klasu(tu alpskou, nebo tatranskou) a navíc ji rozlišili znaménky +/-, a misto nýtů (někdy samozřejmě sou) se vesměs používaj háčky...no a v macoše se pomalu začíná rozmáhat ta amreická, taže zase konfrontace dvou klas a mohlo by to skončit jak v těch 80.letech s tou karsouvou a ujáá...(i dyž snad každý ví, že M. je trochu jiná dimenze)
    asu

    OdpovědětVymazat
  3. Hákovací klasa jde mimo mě, takže s tou si dělejte co chcete. Tabulku od 8a borců bych trochu vyladil + tam chybí JPK (jednotná Pavoukova klasa), což je v našich končinách podstatný, narozdíl od protinožecké. Něco by mělo být v Montaně 4/2007, ale než to najdu... Stačí, že ju nosím v hlavě:-) Že se porovnává Rudická trojka (teď už čtverka, případně šestečka...), je jasný, je to pěkně pokupě, podobnej styl. Udělat podobné srovnání v ostatních sektorech bude určitě přínosné, ovšem pod jednou podmínkou. Nepůjde o to si něco dokazovat, ale objektivně posoudit potíže, které daná cesta způsobuje přelezcům. Jestli je někdo silnej, škrabe nohama, přešáhne nebo se naopak neposkládá, tak to už je jiná. Je to pořád dokola, úplně jasno v tom asi nikdy nebude, ale pomůže to věci. Willhem

    OdpovědětVymazat
  4. tak předpokládám, že si lezec zpětně srovná, jak to je a docel si myslím, že rozhodující by měl k dané cestě ten lezec (lezci), keří to mají jako strop, jak sem už zmínil výše...taky předpokládám, že si nikdo nebude honit ego, a hlavně, že k tomu bude dikuze (!), pač až tam někteří můžou poznat, že tomu je jinak a třeba začnou přemýšlet... bohužel dost nevýhodou sou výmrdy, kdy musíš podrtit devítkovou lištu v sedmě, nebo, dyž si malý, větší (tady asi jedině kompromis, nebo nevím - diskuze)....jinak je určitě víc aspektů, ale nic mě už nenapadá...
    asu

    OdpovědětVymazat
  5. Kruci Čaju, je tady nějaká nuda, udělej s tím něco. Podívej na konkurenci... Willhem

    OdpovědětVymazat
  6. ...a práve preto asu prišiel s týmto nápadom :D

    Každopádne, nápad dobrý. Chceš, aby sa to riešilo v tejto diskusii (alebo k inému článku), alebo to bude inou formou?

    OdpovědětVymazat
  7. no riešiť by sa to malo, až sa dorieši, či to má zmysel, alebo čo...a zatial nie su ani žiadne návrhy, ani koncepcia ani vlastne nič...takže až sa to dorieši, ak vobec, tak potom sa možeme starať a hádať....ak máš konstruktivný návrh, alebo myšlienku v obecnom slova zmyslu, tak píš!
    asu

    OdpovědětVymazat
  8. K tomu, či to má zmysel, nech sa asi vyjadrí "ujo sprievodca" Vlk, lebo diskutovať tu o obtiažnostiach ciest len tak bezcieľne, z čírej radosti, asi nie je potrebné :}

    Čo sa mňa týka, mám na to dva pohľady a v túto chvíľu sa neviem rozhodnúť, ktorý z nich je ten ...lepší...vhodnejší...objektívnejší (?):
    1) Na jednej strane tu máme databázu na lezec.cz - z pohľadu štatistiky je asi vhodnejšia. No štatistické údaje mávajú často výrazné chybičky krásy a tak (hlavne čo sa nebrnenských týka) tam nie je záruka 100% spoľahlivosti údajov.
    2) Relatívne úzka skupinka ľudí, ktorí sú v krase "doma", liezli a lezú tie cesty neustále, poznajú to tu a poznajú sa hlavne navzájom, a tak existuje vyššia dôvera k údajom, aj keď štatistická vzorka je (ale nie až tak výrazne) menšia. Ale práve tá domáckosť je problémom...

    Ako som však tento príspevok písal, prišiel som na to, že sa mi predsa len viac pozdáva 2. variant. A jeho obhajoba - síce sme (my, čo v krase lezieme pravidelne) ovplyvnený v úsudku mnohými faktormi (dokonalá znalosť krokov/ciest, vžitý štýl krasového lezenia, finty & triky (päta v Amnesty), etc.) a nebudeme sa možno schopný odosobniť/zachovať si objektívnosť, tak ak už sa nám aj nepodarí vytvoriť 100% objektívnu (z pohľadu návštevníka) úpravu klasifikácie, aspoň sa tá klasifikácia trochu učeše a nebude ten rozdiel medzi číslami taký divoký, ako miestami je (čím smerujem k tomu, čo pred nedávnom asu vyčítal vlkovi v ich prestrelke Jeseníky vs. MK).

    Howgh!

    OdpovědětVymazat
  9. Zdarec. Nejsem v těchto diskuzich moc sběhlý, ale napíšu sem jednu takovou myšlenku - dumal jsem nad tím a zjistil, že se mi vlastně líbí, jak je v Krasu taková změť klasifikací. Mám právě rád ten pocit, že nastupuji do cesty a vlastně nevím, co od toho řádně čekat. Je ale zase pravda, když sem příjde začátečník, nebo baba, tak to není nejlepší, když nastoupí do šestky a ona je to ve skutečnosti 7 s odlezama. Mě by se třeba líbilo, kdyby v novém průvodci třeba byla u té klasifikace, co se třeba stanoví, i např. v závorce ta původní...
    Mauglí

    OdpovědětVymazat
  10. S tím se počítá, že u cest u kterých byla původní Krasová klasifikace bude tato někde v závorce uvedena:-). Vlk

    OdpovědětVymazat
  11. Hmm. Tak ještě, aby to sedělo... Willhem

    OdpovědětVymazat
  12. šak on vlkodav manažerský chleba požírá, tak něco vyfikundovaného vymyslí, než?
    asu

    OdpovědětVymazat
  13. Neboj básníku, bude to sedět, Krasová byla daná, třeba Překvapení 8+, Pochybná pověst 9+, Umělá žena 9+, Zadávací tkanička 7-, Drutěva 7-... máš s takovou nějaké problémy:-)). Navíc bude v závorce, protože od 90. let se už moc nepoužívala, pouze někteří ze starší generace, mladší začala používat více tu podobnou s UIAA:-). Vlk

    OdpovědětVymazat
  14. Tak to je dobrý, že je to už aji tak promysleno.
    A proč to bude jen u cest s původní krasovou klasifikací?
    Vlku musím se omluvit za tu vrcholovku, měl jsem o víkendu tolik učení, že mi to úplně vypadlo z hlavy. Nechystáte se někdo na Rorejsy - je tam potřeba vrátit vrcholovka z Beraního rohu (byla skenovaná)
    Mauglí

    OdpovědětVymazat
  15. To je jednoduché, v devadesátých letech se cesty klasifikovaly z 90% víceméně jednotnou poněkud měkčí klasifikací, než byla ta Krasová, takže zpětně říkat, kolik by to bylo v Krasové je blbost. Krasová bude uvedena jako historická klasifikace, proto bude v závorce a jako taková může být uvedena u cest ze 70 či 80. let, kdy se používala. Ta knížka mě trochu mrzí, kdybych ji měl o víkendu, tak jsem ji tam dal nebo Olomoučáci co lezli Beraní roh, tak snad tento víkend. Vlk

    OdpovědětVymazat