neděle 13. listopadu 2011

John Brzenk

V úterý 15.10 od 19:00 promítání na Skleněné louce nahoře "Stopy písku" a "A fine line". Jste zváni.

Tažená za maximální silou! To je životní motto mnohých lezců a především boulderistů. Jsou i tací, co samotné cvičení povýšili na disciplínu což je obdivuhodné. Asi je to v každém chlapovi, někdy i hodně schované, ale je to tam - prostě pořádný chlap by měl být alespoň trochu odvážný a mít relativní sílu. (lézt morálové cesty a ožralý si dávat páku v hospodě jak Žluťák a Plantážníkem :D)

Snad nejlezenějším boulderu z Moravských kejkí 2011 byl velice specifický oblinový mantl "John Brzenk" 7A, který zle potrápil natěšené divočáky a ukázal nám, že fontáčovský skill na Fritu prostě nenabušíme. Není náhoda, že boulder s názvem "John Brzenk" tvořil průtlak přes levou ruku v daném boulderu  lehce připomínající pákařský gryf zatínání paže. Viz video Moravske kejkle.

A kdo že je to ten Brzenk?

John Brzenk (15.7.1964)
JB je největší legenda Armwrestlingu (páce), je zapsán v Guinessovce jako nejlepší pákař všech dob. Prý zde určitě hrály roli predispozice po otci pákaři, ale JB byl proslulý zejména brilantní technikou, kterou válcoval hrubé siláky ale železnou vůlí v tréninku.

Už ve škole závodil ve školních přeborech, v 16 byl na prvním turnaji a od roku 1983 (v 18 letech) kdy získal první titul mistra světa až do roku 2009 držel status nejlepšího pravorukého pákaře na světě. Za tu děsivě dlouhou dobu byl poražen jen hrstkou lidí, což je v tomto sportu vnímáno jako neskutečný počin.



Vtipné je, že Brzenk se svými 90kily nespadá do nejtěžší kategorie a tak měl oproti ostatním hromotlukům obrovský váhový hendikep. I přesto je sfoukl jak svíčky. Až v roce 2009 jej zastavil ruský démon Alexey Voyevoda což je parádně zachyceno v dokumentu  Pulling John. Zde je odkaz ke stažení.  http://www.ulozto.cz/hledej/?q=pulling+john&category=1&disclaimer=0

Doporučuji shlédnout.

Prý nejlepší trénink na páku jsou shyby na šidítkový úchop (kolíky), tak koho Jenda Brzký inspiroval? Hlavně opatrně na lokte.


Btw: V dubnu, květnu budou Moravské kejkle 2012, místo už mám v Chřibech vymyšlené. Těšte se. Čaj


4 komentáře:

  1. Promítání zítra? Willhem

    OdpovědětVymazat
  2. fajny clanok teda + tesim sa na kejkle 2 :P ... Dlazdo

    OdpovědětVymazat
  3. líbilo se mi, jak čajaldíno nějaký ten rok pořád mluvil o Brzenkovi a pak o tom bouldru, až sem z toho měl pomalu legendu, jak ze Šavle v Kežmaráku, a pak člověk dojde, užije si to a je to vše pravda! návíc onen název opravdu geniálně vystihuje charakter bouldru, rozhodně o to důvod víc, proč si ho vylézt!
    jinak sem zvědaf, gde to bude příště a co nového se připraví... čjá čiá asu

    OdpovědětVymazat