neděle 10. června 2012

Hořice - Lom u Josefa - Cultural Reggae Fest

Dnes jsme se Štěpánem Straníkem shodli, že celý proces objevování, čištění a hledání nového, nepoznaného je naprosto úžasný. Někdy stačí jen tak koukat kolem sebe a nevyzobávat sladké lezecké hrozinky předkládané na zlatých podnosech přímo člověku pod nos. Fontáč ani Frankenjuru pravdě podobně na zahradě za kompostem nenajdete, ale i s malou skalkou se dá hrát velké lezecké divadlo, tomu ver.

Onehdy jsme takhle upalovali škodou sto na Moravu pěkně přes Jičín a Hradec a malý červík nám vrtal v hlavě, zdalipak není po cestě nějaké hřiště pro lezecké loupežníky, kde by se daly smočit packy v mouce zbabělců a trochu ještě podřít bříška než nás pohltí po návratová deprese při střetu s realitou všedního dne. Jedinou oblastí jakž takž po cestě se jevil Slatiňanský Škrovád, což jsme vyloučili jako zajížďku.

Je vůbec nějaká jiná oblast po cestě  domů z Českého Ráje, nepočítám-li Moravská Kras?  Po víkendu už mám jasno. Při nákupu hořických trubiček své milé, si můžete užít kouzelnou atmosféru pískovcových lomů v hájích pár metrů od sjezdu z magistrály Jičín - Hradec.

Tento víkend začal nezvykle nečinně a pak najednou z ničeho něco jsem se řítil na kultovní fesťák: Cultural Reggae Vibez 2012 v opuštěném a zarostlém Lomu u Josefa v Hořicích. Kýho šlaka, pojedeme se pohupovat do rytmu nenucených tónů Reggae music z celého světa. Jupí!

Blátivé stráně, plné omamných vůní, usměvavých lidí a drobných stánků pro batikové šílence mi hned padly do oka.  Bylo jasné, že tento fest je takový trochu jiný, krásná příroda, stany v lesích, lom ověnčený pestrými vlajkami a taková ta, vždyť to znáte, pohodička.
Abych se přiznal, trochu jsem po příchodu zamáčknul slzu, že je zde lezení po dobu festu zakázáno.Ale i tak by byl asi nerozum nad lidmi na sólo v 6 metrech oblézat zdobenou vlajku Boba Marleyho nebo traverzovat dva metry nad spícími pankáči.

Svou hodnotu budou mít zdejší cesty asi jen na sólo s matrací - skála je maximálně 8m vysoká. Nedaleký Lom Vlčí skála je však vyšší potvora (14m) a zde se již nějaký ten lezecký metr dá ukousnout. Dvě spáry (Sokolík, Bič) se mi zde zalíbily, pár stěnových směrů kolem 8UIAA (Zrcadlo, Střed Biče) , no na hodinu srandy pro každého inaf.

Co se zábavy týče, co bych vám povídal.






První pivo - blátivý ostych - druhé pivo - třetí pivo - ostych pominul jak při povodních - kouknul jsem sochařské umění místních umělců - maso, fotr maso - trsačka na africké rytmy (Racoonś)- čajovna s vodárnou - klábosení - čtvrté - okukování možnách boulderů - United Flavour (bez Sanchez) - kousek ska probuzení - muhehe - páté - rytmy z pekla - evrybady godzilla - šesté - přiteplenej turecké oplodňováky (U-Cee) a hození pily pryč. Tma















No bylo zde fajn. Kdo vyrazí od 6-12.8 na Balkan fest v Guči?

Pořádně roztančit faldy za zvuku šmidlíkářů a cikánských heligonek.
I kulturou je přec člověk živ. Zeptejte se prokletého básníka z Jesu. Čávo Čaj.



"Město Hořice se nachází v centru lomařské oblasti cenomanských kvádrových křemenných pískovců. Hořický pískovec se zde intenzivně těží a zpracovává od druhé poloviny 19. století.

V okolí Hořic lze proto dnes nalézt téměř 150 historických lomů. Několik lomů je vhodných k lezení s lanem a tak za zhruba dvacetileté působení lezců z hořicka, vzniká několik desítek cest jež jsou napřed osazeny kruhy, později i nýty. Proto zde najdete nějaké ty nákresy a popisy cest a plánky jak se ke konkrétním skalám dostat.

Hořické písky: Tím, že se v lomech kdysi dobýval kámen, je lezení na místním pískovci podobné spíše lezení na žule či vápně (celkem ostré hrany). Další rozdílnou věcí s klasickým pískovým lezením je to, že ve většině našich oblastech se nesmí lést po dešti a mimo lezeckou sezonu. V našich lomech můžete lézt třeba i za deště a přitom celoročně. Tedy žádné omezení. Vlastně si klidně můžete vyzkoušet i zakládání umělých pomůcek (frendy, vklíněnce, atd.). Pouze prosíme návštěvníky, aby si zde nenacvičovali zatloukání skob. To by byly skály za chvíli nelezitelné... " * převzato z www.hohohorice.cz

PS: Na odkaze výše najdete i průvodce ke stažení.

Žádné komentáře:

Okomentovat