pondělí 4. června 2012

Toulovcovy maštale - Budislav

Slyšel jsem už mnohé - historky o yosemitském vápně, o dolomitské žule a jiné gégle. Pískovec na Vysočině  - to taky dost závání básnickým oxymorónem, co? Ba ne, vězte, že se tu nějaké to vertikální pískoviště opravdu nachází. 

Nemám na mysli chrudimskou Stránskou skálu - Škrovád, líheň legendárních pískařů. Řeč bude o  nedaleké přírodní rezervaci Toulovcovy maštale, kousek od obce Budislav severovýchodně od Poličky.Kdysi jsem ve zdejších borech běhával jak cvičená krůta a ani ve snu mě nenapadlo popolézat po zvětralém pískovci v jemných roklích - ráji trempů a nenápadných bivaků. Při náhodném školním výletě, pamatuji si jak by to bylo včera, jsem v nějaké místní vesnici brousil botasky na rozlehlém nevysokém balvanisku a náramně mě to bavilo. Přihlížející spolužačky to samosebou pěkně sralo a nudilo. Ale to vše už je pár desítek let zpátky.

A dnes? To by v tom byl čert abych se na tyto všelijaké mazačinky nepodíval oken nezkušeného pískomila. Kraj je tady vskutku stvořený pro rodinné výlety na houby nebo cyklorekreace s přáteli. V nejhezčí vesnici regionu, v Budislavi mají skvělé zázemí v podobě hospůdky "Nad Skalou", kde se můžete pomazlit s domácími specialitami jak hrdlo ráčí. Za vesnicí rybníky přímo vybízí ke koupeli v parných dnech a kde štěstí tak zbývá snad jediné, trochu protáhnout lajdáky na skalních prolézkách.

A nemusíte chodit daleko, samotná hospůdka stojí na nevýrazném 70m dlouhém skalním útvaru "Zámeček", který je tak trochu odtěžený, ale v sousedství přilepených baráčků najdete jeden převislý highboal a 10m rajbák, který lze nastoupit pouze boulderem přes dílnu místního chachara. Vtipné je i to, že se zde staví z evropských peněz hotel u kterého jsou k připraveny dvě umělé lezecké cesty. To bych zde opravdu nečekal. Nepřehlédnutelnou stavbou je moderní ekumenický kostel Boží lásky pod nímž na skalních stupních místní omladina hledá smysl života v požívání a užívání si při výhledu skrze skalní okno na protější skalní ostroh - Velké Hradisko.



































A k tomu něco ze starých pověstí: Jedničkáři jistě ví, že Slované táhli do Čech dvěma proudy, jeden vedl praotec Čech, který zakempoval na hoře Říp a druhý vladyka Lech, kterej to zapíchl u Kuřimi o čemž svědčí Lechův kámen. Ale pozor, paní učitelka zapomněla zdůraznt, že zde ještě jeden proud vedl vladyka Pech!, který si to namiříl kam? Ano, na Velké Hradisko o kterém jsem mluvil výše. Kluci si posílali kouřové signály a věřte nebo ne právě odtud se přejalo zlidovělé rčení "to je teda Pech". Abych měl alibi, že nešířím bloudy, níže si vše můžete přečíst na informačním buletinu z Budislavy.



Z lezeckého hlediska je pešek, že Velké Hradisko je obestavěné soukromými zahrádkami a baráčky usedlíků a tak se spíše pokocháte pohledem z vrcholu Hradiska na luhy a háje, než abyste proklínali obtíže místních vertikál. Škoda.

 Abych nezapomněl, tak na louce před Hradiskem  se rozvaluje ještě Malé Hradisko (fotka výše) - takový lívanec, nebo spíše táhlé pískovcové lejno, skýtající paletu problémů pro lezecké troškaře. Vše je předneseno na rovném podnose s dobrým travnatým podkladem. Kluci Straníci zde byli škodit také: http://martinstranik.blogspot.cz/2009/04/tajna-oblast.html

Tak už víte konečně kam vyrazit s dětmi na dovolenou? Potu zdar! Čaj






6 komentářů:

  1. Čaju bacha, protože pocházím z vísky nedaleké Vrbatův Kostelec se zvoucí a v Perálci a přilehlém okolí jsem strávil mládí na skautských táborech tak vím, že od Budína směr Perálec je mraky zajímavých věcí k lezení. Pamatuju si to teda jen z pohledu kdysi nelezce, ale některé věci vypadaly monumentálně. Docela jsem dostal chuť to tam zmapovat. Krajina mého mládí volá - dobrý námět na rodinné léto :) díky .Negr

    OdpovědětVymazat
  2. To zní jako výzva k pěknému výletu po stopách mladých skautů. Neposlušné tenisky :) Poladíme! A co víkend, pánská jízda? hoď termín!

    OdpovědětVymazat
  3. Jak to tam je se zákazem? je to někde otevřený?

    OdpovědětVymazat
  4. vůbec netuším, ale je to dost měkký píseček

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, byli jste už ozkoušet skály v Maštalích a okolí? Zanedlouho se tam chystám a pokud je to tam někde k lezení, rád bych ozkoušel. Děkuju. Ivo

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím, prosím Vás, jezdím do Budislavi už přes 15 let na tábor, vždycky jsme pro děti dělali slaňování na Velkém Hradisku (s povolením od obce samozřejmě), ale netušil jsem, že tam jsou takovéhle dvě umělé cesty. Mám v rodině lezce začátečníka a z domů to nemáme daleko, takže ideální věc. Akorát teda nevím, kde tam přesně jsou.. Mohl byste mě prosím někdo poradit?

    OdpovědětVymazat