pondělí 17. prosince 2012

Knihy: Teplické skály, 2.díl - Horolezecký průvodce

Teplické skály - horolezecký průvodce 2.díl

Nový svět a Supí skály - názvy jako stvořené pro nové westernový městečko v Adamově na Ptačině. Odtud vyrazíte Vlčí roklí k nádražímu salónu a když nasednete do železného oře a vydáte se jím po trati na Blanenský Bišík za posledními Komanči, zažijete věci nevídané.

Nevídané jsou i méně známe oblasti popsané v průvodci Teplické skály 2. Jedná se o již zmíněný Bišík, Supí skály, Nový svět a Vlčí rokli.


Supí skály.
Když sem zavítáte, můžete si v klidu vylézt kupu nádherných cest. Pravděpodobnost, že zde někoho potkáte je asi taková, jako že Asu letos dostane  od Ježíška nový dotykový mobilní telefon.

Jak píše Pavel Lisák v předmluvě: Dlouho se nikomu moc nechtělo šlapat do vzdálených oblastí a ještě k tomu do kopce, když v blízkých oblastech bylo skalní pole neorané a plno možností k realizaci. Bišík a Supí se staly místem vyhledávaným spíše trempy kvůli odlehlým bivakům ve skalnatých bludištích. Od 60. let se zde začalo buřit a trestájí se zde kruhy dodnes.
V posledních letech zde vznikly dokonce desítkové cesty a tak krom pěkných klasických výstupů zde nějaké sportovní vyžití také najdete.



S novým průvodcem se vám otevře příjemný svět menších věží, mnohdy pěkně zajištěných a v kombinaci s touláním se neznámými skalami a kafíčkem na zámečku u pana Volka.
(http://www.kafirna-trutnov.cz/).

Shrnuto a podtrženo - Zejména milcům přírody a nevelkých lezeckých obtíží tyto oblasti skýtají zázemí pro nejeden skvělý lezecký víkend.

Čísla mluví jasně:
 Bišík: 96věží - 55 hvězdičkových cest
 Supí skály: 115věží - 92*
 Nový svět - 70věží - 27*
 Vlčí rokle - 85věží - 15*
Přitom největší koncentrace hvězdičkových cest je kolem pátého pískovcového stupně. Ráj sandstone-lowriderů a sběračů hore zdar:) 

Něco útržků z prvovýstupu na Věž Servít z deníku Vladimíra Arnošta:

"

Servít je vůl. Je to napsáno na Dobrošově na věži a taky v Peci na záchodě v hotelu Hořec. V Ostravě jsem záchod bez výše citovaného nápisu neviděl a sám jsem to vysekal v
Beskydech na Pustevnách v jeskyni Cyrilce...Napadlo mě, že i ona neslezená věž...by se mohla jmenovat Servít...až 30. dubna
1966 jsem s dosud nejmenovaným profesorem Arnoštěm, jinak též expertem na stěnové lezení, stanul opět u Servíta a tu mistr pravil "že by to možná šlo"...
pan profesor osadil kruh, dobral mě a ...načež jsem uznal, že našinec, sic člověk okresního formátu , nestačí na tak exponovanou věc, jako je ten krok z plošiny nad kruhem...
po půlhodinovém boji  se skokem na mě vracel pan profesor Arnošt a stejným způsobem mi málem později vyrazil zuby kolega Havlíček...
Ano, byl to boj a ten krok nad kruhem  rozhodně extrém je! To říkám jako Véna Jirásek  a dodávám, že první bych to nepřelezl. Howgh."

Kdyby jste si chtěli knihu objednat ještě jako dárek, tak v nakladateltví JUKO: http://nakladatelstvi-juko.cz/
Čau Čaj.

5 komentářů:

  1. Teď jsem tudy z fesťáku schválně tudy, abych to trochu omrknul aspoň z auta. A ta základna Bischofstein vůbec nevypadá špatně, přitom do skal pár kroků ...

    Airtime

    OdpovědětVymazat
  2. jupii, zde by mohla probihat ma lezecka rekonvalescence:-)
    Pok

    OdpovědětVymazat
  3. a uz jsem si rovnou objednal pruvodce, diky Caju za tip! Ted jeste zlanarit nejakeho softmovera:-)
    Pok

    OdpovědětVymazat
  4. Krása, to bude dobrej azyl, když budou v adru strašit bubáci.
    Petřajz

    OdpovědětVymazat
  5. Už se tam taky těším. Byl jsem se na podzim toulat kolem Biskupa a bylo to tam parádní...č

    OdpovědětVymazat