středa 4. září 2013

Elite Climbing Camp 2013 - Ostaš

V Imstu na evropském poháru mládeže jsem si všiml jedné zajímavé věci. Že čeští mladí lezci a lezkyně na tom nejsou vůbec výkonostně zle, ale co jim chybí je pestrost, láska k lezení a následná motivace ("proč bych sakra měl ve svém věku tolik dřít"). Po vyskočení z lokálního rybníčka, ve kterém jsou mistři, totiž nastává jistá deziluze při plavání v evropském moři talentů (psal o tom i Dave MacLeod). Nastává pak bohužel častá "úmrtnost" a lezci/lezkyně pak v 17 letech přestávají s tímto krásným sportem.

Safra v čem bych mohl, jsem a budu lepší než 99% ostatních závodníků? Lezením na laně v tělocvičně asi těžko (srovnej Klajdu a Insbruck). Odpověď je nasnadě: Jasný, že se musí enormně makat, ale motivaci musím brát i někde jinde - na skalách ( podobně jako Anna Stohr a ostatní), dále musím volit i systematickou cestu pod vedením zkušených trenérů a nejen pod vedením rodičů mrskat na jediné stěně v okolí cesty za sebou jak robot. To každého dřív nebo později bavit přestane. Jo a málem bych zapomněl - jak může být mladý lezec úspěšný, když na skalách nevyleze adekvátně těžkou cestu jak na stěně - je bizardní, jak tato nerovnováha výrazně dokresluje hlavní problém české mládežnické závodní scény.

Je příjemné zjišťovat, že kromě klišé obecných průpovídek od koučů alá, musíte více trénovat, na větších stěnách, ujíždí vám v 15 letech vlak a jste slabí v testech reprezentace.... jsou tu i trenéři jako je Eliška Karešová z Liberce, která tráví s mladými svěřenci i čas na skalách, lezou zde na prvním a stávají se z nich vyzrálí sportovci s potenciálem na závodní úspěchy a co je hlavní, vytváří si k lezení vztah.


Spontánně jsem po závodech s kolegou Martinem Wiesnerem domlouvali možnost třídenního kempu pro lezce - závodníky, kteří už mají jistou výkonost, takže se s nimi už můžeme pouštět do cílené praxe - na skalách. Za podpory SALEWY  a šimpanzích dobrot CHIMPANZEE, za podporu děkujeme,  jsme uspořádali první tréninkový kemp na Ostaši.


První den jsme se seznamovali s  pískovcovým boulderingem, mantly, highboaly a tvrdými převisy a odpoledne pak s delšími těžkými cestami cestami stylem TR, aby se naučili sešlapávat hrany, patovat a zabírat za malé kyzy. Po návratu jsem jim připravil funkční trénink, kde se ukázalo, jak jsou na tom s AN vytrvalostí celého těla.
Angličáci vs sedy-lehy (burpee - sit up), kdy se každou minutu zvyšovalo o jedno opakování obou cviků (tj. 1minuta = 1burp-1situp.... 5minuta = 5burp-5situp) dokud stihnete počet cviků  ve stanovené minutě. Myslím si, že 12 kol/minut je pěkný standart a tak jsem byl s výkonem spokojen.

Ještě 35 minutový večerní výklus s čelovkami po Ostaši uzavíral pilný den.

Druhý den jsme se vydali na lezení technických dlouhých cest, které měly prověřit techniku nohou a pohyblivost. A už taky pěkně na prvním, VIIIb no problém, VIIIc - IXa lehce morfo po lištách taky šlo těm vyšším (pardon silnějším) a vypečené IXb nakonec taky pustilo. Desetáčkovou hranku si po nácviku nechali lezci na jindy. K tomu se posekala kupa lehčích kousků.  Po výletu skalami a vylezení si v nejčistším stylu na věž Kocour, jsem si ještě v pískařském duchu sfoukli další dominantu a šlo se do kempu na cvičení.

Zase v duchu minimum pomůcek, maximum úsilí jsme si dali kombinaci kliky (hrudníkem až na zem) vs výskoky snožmo na lavičku (push up - jump box) v kombinacích 21-21,18-18,15-15,12-12, 9-9 bez přestávky na čas. Zde se rozdíly ve výkonosti více prohloubily. Každý záhy zjistil, kde má rezervy.
Společně jsme si potom ukázali důležité cviky pro lezení na TRX a na co si při cvičení dát pozor.

Večer u ohně byl osvěžující, někteří srandisti výjezdu vytahovali vtipy z rukávů jak Houdini a opékaly se dobroty pod bedlivým dozorem výživového poradce :)

Třetí den zapršelo...a tak jsme upalovali pod velký střecháč,  vytrvalostní traverzy po lištách, poté v kamarádském kolektivu hrála fantazie prim při vymýšlení jednotlivých přesně vymezených boulderů každého dotavil. Při setkání s Ondrou a Editkou vytáhli poslední zbytky sil a šlo do společenské místnosti probírat kdo, v čem a jak na sobě zapracovat a předaly se diplomy za absolvování kempu.

Bylo to super, po závodní sezóně v listopadu uspořádáme další...Díky Denisovi, Kubovi, oběma
Martinům, Klárce, Kačce, Dominikovi a Leošovi.


Čau Čaj.

4 komentáře:

  1. Díky za perfektní tři dny ve skalách, pro nás první pořádné lezení na písku. Příští camp s námi počítej!!! Leoš a Denis

    OdpovědětVymazat
  2. maglaaajz neeee!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. prosímtě máš třeba link nebo radu kde se dají najít ty cviky vhodné pro lezení na TRX když tak napiš jinak suoper článek musel to být supr-trip pěkně ..
    Btw.. lezla tam i Eva křížová ?
    ?

    OdpovědětVymazat
  4. Vhodné cviky pro lezení na TRX si dle znalosti biomechaniky vybereš například ze zásoby cviků ve videjích na youtube. Přímo je vypisovat nebudu abych zbytečně nemátl, neboť existuje jistá chronologie nácviku, posloupnost náročnosti a důležité body techniky -a tak moc se mi rozepisovat nechce. Do budoucna pořeším vlastní TRX tréninkové video pro lezce. Jinak cviky namátkou atomic push up, všechny variace rolování...

    OdpovědětVymazat