neděle 29. března 2009

Kozel- Chřibský boulderový ráj?

Jsme ve 21.století a moderní je lézt v Krase nebo Ospu, ale já říkám že občasný bouldering je fajn a někdy i sexy, zvláště bez trika. V moravské metropoli je po něm čím dál větší poptávka. Lidé se chtějí válet pod šutry na bouldermatkách i mimo ně- pure power nebo tak nějak se to říká. Kdejaký lezec si přeje mít šarm a předloktí Sharmy, Nicoleovy bicespy a techniku Rosti Tomance nebo alespoň Mrndy.
Nakoupíš bordelmatku (hlavně nějakou cizí-Moon, Metolius), pletenou čepici, boulderpytel, propocovátko, fajfteny či evolvy a spolu s nějakou pěknou kérkou to by v tom byl "divoký pes", aby jsi nějaké to 7C nevylezl.
Vercajk už teda máš. Nabízí se však Nerudovská otázka- Kam s tím?
Kolem Brna však neleží žádný Fontainebleau, pískovcové valouny lze nalézt tak na Chřibech, žulové až u Dobré vody na Vysočině. Tedy žádná sláva. Pokud nemáš chuť si prolamovat prsty naruby v Adámkových masterboulderech v Krase, kam jinam? Chřiby svojí strukturou až na jedno místo nenabízí potenciál k lezení extrémně těžkých boulderů. (opravuji boulderů kolem 8A a výš) Ale o tom místě kde to lze, chci mluvit. Je to Kozel. Samozřejmě nejedná se ten lahvový, ale o nejznámější skálu v Chřibech. Ve své severní stěně utvořil příhodné místo pro koncentraci těch nějtěžších boulderů. Nesmazatelně se zde zapsal nestárnoucí Tomáš "Svišť" Pilka, který zde přelez všechny boulderové směry+ další varianty variant atd. V minulém roce dokonce i boulder za 8A, což rozhodně stojí za zmínku.

My jsme aktuální víkend po krátké improvizaci zamířili na toto místo, neboť se jedná o jednu z mála lokalit v Chřibech, kde se dá jakž takž lézt i po dešti. Hned po příjezdu jsme zjistili, že jsme nebyli jediní, kteří si to mysleli. Po chvíli přijel Uhřa s Terkou, Káčulem a Vilémem, dále kluci z Hodonína, Liškut se ženou, Adélkou a Vykoušem. A nakonec i Svišť, Věrka Kostruhová a Kuba Novák. Takže zde bylo celkem rušno.

Vykouš-spárová veverka.

Holky si po mne žádaly spárovou lekci a dobře jim tak, neboť škvíra Diretissimy nedala jen tak někomu. Peťa Bertíková ale ukázala srdce bojovnice a rvala to skvěle stejně jako nabušený friťákovský démon Vykouš. Ale to bych trochu odbočoval, psat jsem chtěl o boulderingu.

Zatímco ledva vylezli z teplých doupat aut, obkládali lezci severní cíp Kozélka svými matračkami jako by se měl strhnout nějaké grupec. Svišt říkal, že tolik matrací na Kozlovi nikdá nepomatuje...
Spoďákovník- bekendový způsob.

První cíl byl lákavý boulder "Spoďákovník" za 7A, který je ke shlédnutí na http://www.climbers-uh.net/videoklipy.htm v podání autora. Zde jsou dva druhy přelezu, bud bekendovým výtlakem nebo křížem do bočáku- komu jak co sedí. Například Věrka to dokázala dát jen jedním způsobem, Vilém též (ale Flash mu unikl o fous). SD varianta je za 7B. Končí se výlezem do madel cesty Podkova.
Křížový způsob.

Své kvality ukázala Věrka Kostruhová při flash bezejmeného boulderu za 7A+ či 7B, který začíná SD jako Spoďákovník, ale skáče se pravou doprava do obliny a přes přídrže a srovnání levou do dirky a nahoru. Zde pohořeli i silaci jako Uhřa či Vilém. Existuje zde ještě varianta z obliny výlezem doprava a ta je tak za 7A
Nejmenovaný boulder 7A+/B.

Mezi staré klasiky patří boulder Fialka ze sedu 7C, kdy už název dává tušit, že se začíná čo skoro u země a to SD nástupem do cesty Fialka- překvapivě. Uhřa v Mulholland Drive.

Z druhého chytu zmiňovaného boulderu, což je taková všivá oblina začíná búlder Mulholland Drive 7C+/8A, ve kterém se poposkako-traverzuje do nástupového chytu Spoďákovníku a tím hore. A kupodivu spojením posledních 2 jemnovaných kousků vznikl 4.12.2008 z rukou Pilkyna první 8A na Chřibech a to Mulholland Drive SD 8A. Kroky v podání Věrky a Uhři vypadaly opravdu, ale opravdu prefikaně...ze své strany tomu dávám rok, maximálně dva:)

Pokusy na MD, vzadu nějaký kibic.

Aby těch hovězáren nebylo dost zmíním ještě boulder Pícha Předchází Pád 7C/C+, kdy se začne SD Fialkou a traverzuje se pod cestou Zlínská (ale bez těch děr madel) do koncového madla Spoďákovníku. Samozřejmě, ze stoje je lehčí.

K samotným nástupům do cest Filka a Zlínská, tak to může být tak 6C, ale pozor- když se vrchní lišta naskakuje je to prej šizung- v tom případě jsme Liškut a já Šizungové bo jinak to nešlo. Na těch ojetých nástupových stupakách sebou Dejv mlátil jak cigaňa s děckem a nezbylo jiné řešení než Superman-kdyžtak vám vysvětlí jak na to :-)
Liškut se podivuje nad obtížemi, které mu cesta přichystala:-)

Další lahoda je Varianta do cesty Kouřové, která je psaná za 9-/9. Po divoké slovní potyčce na lezci Kuba Novák stručně všem vysvětlil, kde že je jádro pudla. Jde o to, že 9-/9 sedí k originální variantě, kdy člověk leze prakticky po pravé hraně- to byl 1. průstup od Sviště tímto směrem a odpovídá bouderu za 7A . Lezci jsou ale šmelináři a všimli si, že vlevo za hranou jsou schované dobré obliny a tímto stylem na medvěda je to značně jednodušší- odpovídá 8+/9-. Leze to tak i Viktor na videu: viz.http://www.climbers-uh.net/videoklipy.htm -úplně dole.
Naznačené směry-trochu chaotické, ale přece.
Obrázek ke stažení: http://uloz.to/1583854/kozel-bouldery.JPG
Na závěr Svišť udělal ještě traverz úplně zleva Přímou variantou do kouřové a natraverzoval do boulderu Pícha...a tím do Spoďákovníku....a tím až do Podkovy a tím až ke klasifikaci 7C+. Boulder se jsmenuje Betynka. Na ukázku tady nechám krátké videjíčko ve závěru dne kdy mistr ze zbytků sil pokouší právě Betynku.

10 komentářů:

  1. Čajdo, docela jsi mě v pondělí po ránu rozesmál: Chřiby svojí strukturou až na jedno místo nenabízí potenciál k lezení těžkých boulderů... :-). A co Pečínkova a hafo těch 7C,C+, Traverz na Hřebeni 7C+ ? A kromě těchto definujme těžký bouldr ? Myslím, že ve Chřibech jsou bouldry od 6B nahoru již pěkně těžké a vypečené (narozdíl od některých cest s ulítlou klasou a pochybnýma variantama). Jelen UH

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem zapoměl pochválit tvoje stránky, moc pěkné ! Doporučil jsem Jarovi ať je hodí do odkazů na naše stránky, krásných fotek a článků není nikdy dost. Ať to leze ! Jelen UH

    OdpovědětVymazat
  3. Caju, moc pekne napsane:-), i ta "parodie" na uvod:-)
    pokac

    OdpovědětVymazat
  4. David na tom videu vypada s tema rukama, jako by uctival Sviste jako boha:-)
    Pokac

    OdpovědětVymazat
  5. No dobrá, samozřejmě máš pravdu, ale myslel jsem to ve smyslu těch opravdu nejtěžších. Třeba 8A a výš. Prostě na takovém křehkém písku se malé chyty dost často odštípnou. Pečínka je jasná- to je fakt.Ty oblinové pekélka jsou parádní. Pro mne je každý boulder těžký...slabost mám ale pro ty, kde větší námahu dá bouder vymyslet než jej přelézt. A propo - kdyby jsi měl chuť uvítal bych třeba nějakou informaci o boulderech ve zmiňovaných oblastech. Namrskal jsem na blog pouze nějaké fotky kamenů + něco málo( je to dost popletené), ale se směry je to těžší- názvy a klasa, však víš. Nejde mi o nějaké zpopularizovávní boulderů ve Chřibech, ale Ti co jsem zajedou alespoň trochu zjistí o jakou klasifikaci běží.

    OdpovědětVymazat
  6. Čau Čajdo, nešlo by ten nákres nějak hodit pod to jako odkaz na obr v plném rozlišení? Takle z toho člověk moc nemá...Thx a lot
    M

    OdpovědětVymazat
  7. no nějak se mi jebe zobrazování obrázků-nejde o rozkliknout pro zvětšení-něco zkusím vymyslet

    OdpovědětVymazat
  8. Rád bych ti Čajdo pomohl, ale přiznám se že i když jsem Pečínku objevil jako první pro bouldering na svých toulkách na kole (předběhl jsem i Michala, což je skoro neuvěřitelné při jeho aktivitě) a např. Hrana v roklince je můj prvovýstup - 5 min. před Svištěm :-) (mimochodem je to tvrdé 7A i když dnes olámané), boulderingu ve Chřibech se narozdíl od bráchy a Sviště tolik něvěnuju, takže informace by byly spíš zavádějící. A jak sám víš přemluvit tyto dva k nějaké průvodcovské aktivitě je zázrak a není se co divit, když jsme tam kdysi začínali jezdit bouldrovat, lidi znali jen Kozla a dnešní olámaná a vydrolená Pečínka (nejenom) díky nájezdům velkého množství lezců jim dává jen za pravdu. Jelen UH

    OdpovědětVymazat
  9. A exkluzivně mám pro tebe Čajdo sdělení svého bratra, že průvodce ani směry bouldrů ve Chřibech ke zveřejnení sdělovat nehodlá z dúvodů které jsem psal předtím (u Sviště to bude nejspíš podobné), ale jedna vlaštovka přece jen: výrazná hrana v roklince (v článku Pečínka č.1. čtvrtá fotka odspoda, bouldr a) se jmenuje Rukama to je nebo Nohama to není (jak kdo chce) obtížnost 7A+ (díky olámanosti). Jelen UH

    OdpovědětVymazat
  10. Jasný- díky za info a měj se.čau

    OdpovědětVymazat