středa 3. června 2009

Pisárecká plotna

Každý druhý lezec má jistě rostodivné historky týkající se svých lezeckých začátků. Někdo na Stránské brousil gumotextilky s upajcovanejma špunatama, jiný poprvé přelézal kultovní dveře na Fritu v nových Genusech (o tři čísla menší- to tehdy frčelo)- jo tenké žíněnky na Fritu by mohly vyprávět.

Mne kamarád ukázal ve třídě novou Montanu, kde Rosťa Tomanec dělal ve Višňovém netopýra (nekecám) a já si řekl "Kurňa to lezení by chtělo prubnout. Pěkný holky, svalnatí chlapi- to je něco pro mne:)"

No jo, ale žádnou skálu jsme tehdy neznali, penízky nebyly a tak došlo na nejhorší. To když kemoš dotáhl do školy takovou tu pogumovanou 4mm prádelní šňůru, 1 karabinu z ferony a s nápadem přelezení kruté Pisárecké plotny.

Zážitky z lezení byly silné, ovšem né zrovna pozitivní. Sedřená žebra od prádelníce, kterou jsme si přivázali kočičími uzly na holé tělo a jiné neplechy končící kotrmelci v jakési kromadě suti a kopřiv. Ozajstný alpinismus:)

Nezávno jsem měl trochu času a vydal se back in da days...

Pisárecká plotna leží v polovině zalesněného svahu asi 100m od tratě tramvaje linky č.1. Nejlepší přístup je ze zastávky Pisárky popojít pěšky podél tratě (asi 400m) směrem od města. Po cestě je oplocený lom s baráčky a asi 100m za ním hure kopcom k plotýnce.

Samotná plotna není moc vysoká, dosahuje tak 6-7 metrů a je uprostřed protkána drobnými spárkami, které tvoří hlavní logický směr. Cesta se určitě jmenuje "Udolní" a bude tak za 5UIAA. V levé části vede taková lehce vypečená línie po lištičkách "Levá" 6 UIAA. V případě lezení cestou největšího odporu - tj. nebrat spárku atd. to může být i sedmička.
V pravé části je skála více členitá = "Pravá" 4. V případě traverzu z "Pravé" po výrazné centimetrové poličce doleva do Údolní a tou nahoru = "Traverz" 5. Mezi "Pravou" a "Udolní" je ještě směr na projekt, ale na sóliko se mi nechtěl zrovna pokoušet.

Původní názvy cest bohužel neznám. Třeba někdo bude vědět víc. Všechny cesty se dají lézt na sólíko, ale nad plotnou je celkem vpohodě nýtek na případné rybaření. Jedná se sice o kvak, ale věřím tomu, že se najdou lezci, kteří si zde zkrátí dlouhé letní odpoledne v Brně.

21 komentářů:

  1. Projektek jo? to je na další RockTrip :))
    A ten kartáč tam drží jen tak?
    A ty hodiny jdou blbě nebo normálně vstáváš ta brzo bo tak pozdě deš spát? (iz.03:40,5:24,...)m

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je výborný, vypadá to hezky, mám to kousek za barákem, se tam půjdu podívat...Ještě další skála v Brně je ta v Komíně u řeky, to by taky možná stála za lezení. Ale je dost zaprášená a položená...Tam jsem začínal já, když jsem tam lezl v teniskách, ulítl mi tak 15kg šutr, letěl svahem a rozsekl mi sedátko od kola...
    Mauglí

    OdpovědětVymazat
  3. No na Rock Trip to asi nebude- spíš právě Jundrovská plotna jak Mauglí říká. Musím se ještě dohodnou s Vlkem a Weisserem jestli do toho rozchrastu nebudou lepší nýty a na podzim bych viděl Jundrovská plotna Rock Trip.
    Jinak hodiny jdou blbě - s kartáčem jsem si hrál jako japončík v tomto videu: http://www.youtube.com/watch?v=qPzhYwKs9lo&feature=related

    OdpovědětVymazat
  4. Borci ten projekt by nemusel být špatnej, ale viděl bych to na gritstone štýl- pěkně sólíko. není to vysoko a s bouldermatkama a chytačem to půjde v poho - alespoň to bude mít trochu grády. Navíc ten materiály asi nebude kdovíjak pevnej.

    OdpovědětVymazat
  5. Byl jsem tam před chvilou běhat, je tam schovaná geokeška, náhodou jsem ju našel, tak mám 4.zápis. dopad je dobrej do keřa:).
    Mauglí

    OdpovědětVymazat
  6. takze hura na to! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak už vím kam po práci vezmem bouldrmatku :)

    OdpovědětVymazat
  8. To Čajda: Mslim, že je to takový ten kontrolní bod, který s GPS hledáš po celý republice. Když ho najdeš tak tam daš nějakou blbost a mužeš si něco vzit...ale možná se pletu. Ať velký Mauglí osvětlí!:)
    Leošák

    OdpovědětVymazat
  9. Je to jak říká Leošák. Je to taková krabička, v ní je deníček, vlastně jak vrcholovka...A v ní jsou kraviny, co si ti lidi různě vyměňují, ale o to tam myslím nejde. Hledá se s tím po celém světě. U té plotny teda nic moc skrýš, díval jsem se na skálu a uviděl divně položený kámen, úplně to bilo do očí

    OdpovědětVymazat
  10. to máš různý souřadnice a podle nich to hledáš? To sou věci...

    OdpovědětVymazat
  11. jojo. podívej se třeba semka: www.geocaching.com

    OdpovědětVymazat
  12. Je to kravina pro lidi co serou na lezení :)))
    mára

    OdpovědětVymazat
  13. Myslím, že ti lidi ani lezení neznají. Jinak by
    radši lezli...

    OdpovědětVymazat
  14. A komu tím lezením prospějete,co? Ale když už jsme u těch různorodých aktivit tak s Leonem uspořádáme ke konci podzimu Budačina Rock Trip-boulderování atd. uvidíme jak to dopadne- možní to mrskneme až na Bunč- je to tam teď nově zprovozněné od Jelínka(slivovice) a docela štýlové posezení a popití.

    OdpovědětVymazat
  15. heh, vidim, ze napad RockTripov sa pekne ujal a rozbehol :} ...a kedy ta Bajerka? co takto v polke septembra (zari)?

    OdpovědětVymazat
  16. Tak pokud bude Rock Trip v plotně, tak snad i z Portugalska doletím :) na fotkách je to docela pěkná plotýnka a není na vápně :) Podle fotek by to snad i stálo za návštěvu.

    Marek

    OdpovědětVymazat
  17. No dojeď Marku na podzim jak to bude okolo Budačiny - jsou tam pro Tebe moc pěkné projekty rajbasy:)viz článek níže

    OdpovědětVymazat
  18. no myslím, že než to kvakování, by ste měli už konečně přijet na proudžekty do Jesu, tam už sou i metry...a pro zájemce je spousta questů i s výrazným morálovým podtextem.....ta co??? asu

    OdpovědětVymazat
  19. ty voe- to je skoro blíž do Yosemit než k Vám do Polska !))

    OdpovědětVymazat
  20. no díky šónlandu to máme aspoň blíž do ádru a pár cest yosemitského typu taky máme, taže aspoň ušetříme za letenky, nebo vor...asu

    OdpovědětVymazat