úterý 19. června 2012

Nejlezitelnější spára na Broumovsku?

Nelehká to otázka. Ruce do ohně bych za odpověď jménem Paraván nedal. Jedno je však jisté - v tichu tmavého údolí, které ústí na jih od věže sekyra v Teplicích se skrývá za hustým mlázím nad cestou opravdová spárařská perla.
Otázky na slušně odjištěné žabovačky na písku slýchávám od známých celkem často. I v Teplicích se namátkou dají jmenovat celkem lehké ruční spáry: Bič, Sokolík, Údolní na Homoli, Diretka na Kance, Žabková na Stříbrnou(bez jištění)...a jistě i Spára na Paraván VIIa.
Je zbytečné se dohadovat o tom, zda by v Ádru tato položená žába měla vůbec nějaké jištění. Naštěstí pro nás slabší spáraře, cestu dříve než Šolc nebo Cigoš objevili a přelezli Vláďa Arnošt, Tonda Umlauf a Aleš Havlíček v 71 roce a naburáceli do ní dva kruhy.
Když si to spočítám, tak na 30m lezení položenou žabkou jsou dva kruhy, pod prvním tutový uzlíky, mezi kruhy orloj a nahoře bambulka, tedy v překladu to čítá dohromady 5 kruhů na 30m spáry. Nevídané. Doporučil bych jen počkat na sušší počasí, spára celkem vlhne a dole v místech kde je ještě trochu užší může pozlobit.

Mám dobré alibi, protože si cestu vychvaloval snad každý kdo ji lezl: Slépa, Tatuš, Komíňák a jiní fajnšmekři z blízkého okruhu lezců. Nech sa páčí!

Tak takovýto lokřík (polovina původní velikosti) Komíňák shodil z jednoho VIIIc v Teplicích. Jistič utekl, lokr shodil dva modříny a odkutálel se až na turistickou cestu. Vše pod dohledem školených výškových pracovníků :DD

10 komentářů:

  1. Ahoj, díky za doporučení nádherný spáry. To je úžasný! Matty

    OdpovědětVymazat
  2. Krááása ... jen houšť a větší kapky!!!! :-) Víťa

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, díky moc za doporučení spár na lezení. Asi zavítám do Teplic, dá se to rozumně najít bez průvodce?
    Pepas :)

    OdpovědětVymazat
  4. kyho šlaka taky bulder
    s.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty pyko, to jsem ještě nežral, celý článek o jedné nijak zvlášť významné spáře a ještě s nákresem všech možných jištění (k tomu zvýraznění by jsi ale mohl přejet skoro celou trhlinou). Tomu říkám srdcařský přístup :-D

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj, nepodělil by ses o pár tipů na nějaký lehčí spáry ve skaláku nebo na prachově? Rozměr žába - pěst, ideálně aspoň trochu zajistitelný. Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  7. Čau Poldo. Články o jedné jediné cestě čas od času píši už dva roky a nikdo si zatím nestěžoval. Naštěstí je jen na mně, co si v jakém rozsahu budu psát a tak to mám rád :D Ono nemusí pršet, stačí když kape a co se týče spárového lezení pro méně otužilé se každý tip počítá...to víš, dobrého pomálu.
    PS: pro Zuba, hoď si do vyhledávání "Prachov" a něco najdeš v ve starých článcích

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, hnedka mě napadlo, že jsem mohl připsat, že tvé tipy na cesty jsou občas dobré jak cip a rád si je přečtu. Hlavně ty hrany se mi líbí. Mě dostal jen nákres toho jištění. Už mi to přišlo takové fest za ručičku. A šak jo, váš blog, vaše slovo.

    OdpovědětVymazat
  9. Díky.Nádherná spára.S takovým popisem to zkusím i na tom "správném" konci lana. Tyto informace se asi jinak získávájí po hospodách, kam bohužel jako astmatik nemůžu. Jen houšt.

    OdpovědětVymazat
  10. Zdarec, spáry mě nadchly, ale jako jediného z mého okruhu. Rád bych se přidal k někomu, kdo by mě více zasvětil do tohoto umu, zařídil bych auto a věci kolem, vše pro to, aby byli všichni spoko.. :)

    OdpovědětVymazat