středa 27. května 2009

Nejtěžší rajbasy v republice?

Asi je to nečekané, ale řeč bude o Malé skála na Budačině.

Budačína je pískovco-slepencová lezecká oblastíčka v SV části Chřibských hvozdů. Kromě notoricky známe Velké skály je zde i Malá skála na které se začaly v poslední době dít věci.Snad nejvýraznější cestou na tuto věžičku jsou Zdivočelé sokolíky 7, které se považují za takzvanou Chřibskou maturitu. Charakter lezení je podobný tomu adršpašskému: rajbáko-stěna na oblé hraně. Chyty a stupy tvoří díry, kterých je tak akorát aby se tato línie přes jeden kruh dala zařadit mezi TOP deset nejhezčích cest ve Chřibech. Zajištění je dostatečné, ale asi 2m nad kruhem to lehce zašimrá při výkulu na vrcholovou polici.
Po levé hraně vedou Zdivočelí sokolíci.
Čajový dýchánek v podání autora.

V roce 2005 napravo od Sokolíků vylezl Tomáš Pilka docela rozpažovací cestu Berla mrazilka 9-/9 (pro delší asi jen 9-) a napravo od ní Čajový dýchánek 9+/10- po oblinkách (nutné lézt při ideální teplotě). Více info o nových cestách na Budačině najdete na http://www.climbers-uh.net/novecestybud.htm V levé části údolní steny také ještě vede pěkná 6+ Srdíčko- když se leze rajbasem v přímé línii, není to zadarmo.
Levá línie Berla mrazilka, pravá Čajový dýchánek.

Celou údolní stranu malé věže tvoří pekelný rajbuňk, který byl dlouhá léta obcházený obloukem, neboť trochu pozbyl chytů nebo alespoň stupů. Jako výsměch lezcům Matka Příroda umístila doprostřed stěny jedinou díru a jináč lautr hovno. No ale nikdo se nediví, že místní guru Svišť mnohdy dokáže překonat i přírodní zákony a tak navrtal a očistil přímou línii stěnou a variantu zprava nástupem z cesty Zdivočelé sokolíky.
Naznačené dva rajbásky, vpravo pak Zdivočelí sokolíci.

Při shánění informací mi Kuba Novák odepsal:

Text: ano ano-jedná se stále o projekty. To nalevo (přímější linie)se možná bude pohybovat někde kolem 8b-tak brutální to je rajbas. Svišť to stěží nastínoval. To napravo je už přelezené TR, ale k RP už nedošlo. Docela tam hrozí nepříjemné držky.Pravá cesta (Sokol kněžpol)začíná uvodním bouldrem sokolých let k prvnímu borháku. Nad borhákem se traverzuje horizontálně po hladké plotně doleva k díře, do které musíš téměř spadnout nohou. Když nohou díru netrefíš-letíš a škaredě se odereš:-). Obtížnost kolem 8a.

Cesty jsou uděláné shora tzn. volné projekty k přelezu, nejde se někdo? Rajbasový specialista Marek Goldbach? Nebo Jan Tleskač?

A kdo první dokáže tento rajbas sjet na bouldermatce?

4 komentáře:

  1. Ty krááso! Tak to jsem zvědavej!! mára

    OdpovědětVymazat
  2. na Maru Goldbacha? B) Čaj

    OdpovědětVymazat
  3. Na máru rozhodopádně!:)) Jinak teda 8b je fakt vostřácký!!
    Leošák

    OdpovědětVymazat
  4. Už někdo přelezl ten rajbas s jednou dírou uprostřed stěny?

    OdpovědětVymazat