pondělí 31. srpna 2009

Přeskoky

"... Jen pořád chodíš kolem a stále tě to láká, až jednoho dne stojíš na samém kraji věže a hypnotizuješ malou plošinu na vrcholku toho protějšího šutru o tři metry dál. Nemyslíš na nic jiného, než na to jak se odrazíš a jak dopadneš. Ale stejně se do tvého podvědomí vkrádá periferním viděním obrázek hlubokého prostoru, který se všudypřítomně hlásí o své místo v myšlenkách honících se světelnou rychlostí tvojí hlavou. Snažíš se to potlačit do pozadí toho jediného skoku na tu malou plochu, která je zase možná o kousek dál, než před chvílí. Předkloníš se a jsi možná o kousek blíž k tomu kousku slepeného písku, kde znáš už každý křemínek. Teď opravdu vypadáš, že to skočíš a tak je kolem ticho co ruší jen tlukot někde uvnitř tebe. Neviditelná sprška adrenalinu zalije celé tvé tělo a svět kolem se zdá jak pohled skrz benzínové výpary. V tu chvíli prožiješ celý skok, jako by jsi ho skočil doopravdy. Nakonec mozek vyšle počáteční impuls a jede se na ostro, úplně automaticky, není čas na změny v programu, každý sval již má své instrukce, synchronizace je nastavena, autopilot plní všechny příkazy. Byla by pošetilost právě v tomto okamžiku něco měnit, bylo by totiž pozdě...."*

*www.lkp.cz - Vladimír Střihavka, úvodní slovo o přeskocích.

Minulý příspěvek zaměřený na fantastický přeskok kamarádů z Ostravy mne připomněl, že je na internetu celkem dost zajímavých informací týkajících se právě této specifické odnože pískovcového lezení. Zkusil bych tedy lehce nastínit zepár informací, tipů a odkazů.
Skok na Velikého konšela (3). ádr.

Nejstarší významný přeskok, který byl zaznamenán na píscích paradoxně provedl jeden polský artista v roce 1837, který pouze bos a bez jištění prásknul přeskok z hradu z Oybina na Schluchwächter (Cirkusák) a poté stejným způsobem houpnul i zpět. Je jasné, že kdyby jebl dolů nepomohl by mu k životu ani Red Bull. Jméno skokana se bohužel nedochovalo. První opakování následovalo až po dlouhých 120 letech! a u skoku zpět ještě o dvě desetiletí později...
foto:lezec.cz

Přeskoky začaly vznikat čistě z praktických důvodů: zdolání panenské věže, lehčí sestup z jiného vrcholku atd. Samozřejmě zároveň s prováděním skoků zde byla potřeba je nějakým způsobem oklasifikovat a dnešní otevřená stupnice má celkem pět stupňů. Hodnotí se dálka skoku, převýšení, možnost rozběhu, přesnost atd. Skáče se nejen na vrcholy, ale i do chytů. Přeskok je uznán pouze je-li jištěn skokan zezadu, tj. lano je upevněno na odrazové věži nebo je-li skokan nejištěn. nemusím jistě zdůrazňovat jak je "příjemné" padat po nezdařeném skoku po zádech pendlem do stěny.
Přeskok na Pacát, skáče Mocan. foto: www.lkp.cz

U nás po válce Joska Janeba ( známý pískovcový lezec) zdůrazňoval, že přeskoky nemají žádnou sportovní hodnotu. Obrat nastal v 60. a 70. letech minulého století společně s rozvojem pískovcového lezení. Mezi nejodvážnější skokany bezesporu patřil Petr Prachtel (které často zdolával sólo) se svou ženou Zorkou a také Petr Mocek, atlet bez nervů zdolal spousty extrémních skoků nejen v Prachově (vzpomeňte si jeho neúspěšný pokus na Palcát z roku 1976 viz. filmy Jump a The Sharp End)

V Teplických skalách je nejlegendárnější přeskok "Hobišhop" klas. 4 z Herynka na Polární trůn. Historii přepsal Karel Šimek, který jej zdolal v roce 1983 poté co se v něm rozsekalo spousta lezců ( rozbité hlavy, pánve, slezlé nehty atd.) Skok je dlouhý necelé 4metry a skáče se do chytů v rovině odrazu a rozběh je do k tomu do kopce.
"Hobišhop"

Největším skokanským talentem v 90.letech byl jistě Milan "Kyslík" Zdvořilý, který posunul laťku skokem ze Zběnčické věže na Pernikářku v Teplicích ve stupni 5, skoku se říká "Paragliding" (Kyslíkovo rogalo) a poté pro natáčení kultovního filmu "Jump" skočil další pětkové peklo - z Fortnýře na Pošťáka v Adršpachu "Americký skok".

Btw: Pro film Jump houpnul "Hobišhop" 4x za sebou, což je fakt mazec. Zeptejte se v hospodě na historku se Zlomenáčem a tímto skokem.
"Hobišhop"

V dnešní době se čas od času objeví nějací exoti, kterří trestají skoky na samé hranici svých možností. Nejvíc řádí asi Vladimír "Střihoun" Střihavka na Prachově, což je oblast s největším skokanským potenciálem. Seznam všech zdejších přeskoků Střihou zpracoval zde:

http://www.lkp.cz/lkpguide.php?ID=902000&GRP=Seznam

A k historii skoků na Prachově přidávámnějaké ty historky rovněž z jeho pera:

"Jednou v létě v šestém století uprostřed pracovní doby šel Ctibor Čech zaměstnanec stavební společnosti zabývající se stavbou vnitřního obraného valu (dále pouze SSZSSVOV) se šutrem na rameni Javorovým dolem. Tu potkal dívku krásnou s rozpuštěnými vlasy a bujnými vnady, co byla na Starém Hrádku na brigádě, jak jde se džbánem pro vodu. Padli si rázem do oka a už to vypadalo zajímavě, když je najednou spatřil proradný stavbyvedoucí SSZSSVOV, který si na dívku myslel. Viděl jak se k sobě tisknou, strašně se rozčílil a poslal na Ctibora všechny svoje chlapy. Jakmile zjistil Ctirad do jaké se dostal šlamastiky, utíkal co mu nohy stačili. Nakonec byl dostižen a obklíčen. Dva tucty chlapů jako hora stálo kolem a vyhrnovalo si rukávy. Po jednom by jen jistě zvládl, ale tohle byla přesila. Inu napadla jej spásná myšlenka a skočil na malou věžičku. A aby si to rozdal s každým zvlášť, hodil kámen z ramene mezi věžičku a pevnou zemi tak, aby museli lézt po jednom. Když je všechny pobil, vytrhla se krásná dívka proradnému stavbyvedoucímu a ten vzal do zaječích. A ti dva…? Tak to je už jiný příběh." *

"Druhý přeskok byl uskutečněn až v 19. století, hnedle dvěmi lezci a to Rumcajsem a Mankou, kteří zde skákali až do rána. Manka stále křičela:,,Kruci písek." Rumcajs měl zalehlý uši a slyšel jen:,,Cipísek" A od té doby se té skalce říkalo Cipísek. Za třičtvrtě roku se jim narodil kluk a tak mu dali jméno po té skalce."*

*www.lkp.cz -Vladimír Střihavka, úvodní slovo o přeskocích.



Kultovní film o přeskocích je bezesporu "Jump", který mám doma, ale nesmím jej šířit, takže můžu někdy třeba udělat nějaké to promítání.

Z dalších videjí je zde:
http://www.youtube.com/watch?v=SrxTMVA2LqQ

A můj skok z minulého týdne v Ádru:
http://www.vimeo.com/6356606

Tak co, už jsi někdy překonal strach a skočil?

24 komentářů:

  1. jsem v sobotu zaslechl od krasových matadorů, že ten přeskok na Herynka snad skočil i náš oblíbený Žanda, který si tak vykoledoval přezdívku Bezmozek...

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný článek, máš i to videiko mého přeskoku? Kdyžtak icq 360468724.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěknej článek!Jump je kultovní film,taky ho mám.
    A gratuluji k pořádnýmu přeskoku. Ty pocity před i po dobře znám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný videjko :-D

    OndraŠ

    OdpovědětVymazat
  5. pekne, caju! ale ako vravim - radsej ostanem pri solovani :D

    tah-sha-tunga

    OdpovědětVymazat
  6. all the time i used to read smaller content that also clear their motive, and that is also happening
    with this article which I am reading at this time.
    Here is my web blog : ausgefallene karnevalskostüme 2013

    OdpovědětVymazat
  7. Every weekend i used to visit this website, because i wish for enjoyment, for the reason
    that this this web page conations genuinely good funny material too.
    Take a look at my blog post ; fasching kostume online bestellen osterreich

    OdpovědětVymazat
  8. This blog was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something that helped me. Cheers!
    Feel free to visit my weblog - pozicky online

    OdpovědětVymazat
  9. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation.
    My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.

    I know this is completely off topic but I had to share it with
    someone!

    Check out my web page 67917

    OdpovědětVymazat
  10. Way сοоl! Somе vеry valіd pointѕ!
    I apрrecіate уou ωritіng thіs
    artiсle pluѕ the rеst of thе sitе iѕ eхtremely good.


    Сheck out my blog - cialis

    OdpovědětVymazat
  11. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform
    are you using for this website? I'm getting fed up of Wordpress because I've had issues with
    hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

    Take a look at my site: przegląd klimatyzacji

    OdpovědětVymazat
  12. Excellent post. I was checking continuously this blog
    and I'm impressed! Very useful information specifically the last part :) I care for such information much. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

    Here is my site: klimatyzacja warszawa

    OdpovědětVymazat
  13. It is even so a specialised spot and need to
    only be completed by professionals. Juice fasting has turn out to be
    a extremely well-liked pounds reduction process.

    Feel free to surf to my web site ... rhawpam.org

    OdpovědětVymazat
  14. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well as the content!



    Here is my web blog: klimatyzacja

    OdpovědětVymazat
  15. Quality content is the secret to interest the visitors to go to see the web page, that's what this web site is providing.

    Stop by my homepage - klimatyzacja samsung warszawa

    OdpovědětVymazat
  16. It's awesome for me to have a website, which is beneficial in support of my know-how. thanks admin

    my webpage klimatyzacja

    OdpovědětVymazat
  17. First off I would like to say superb blog! I had a quick question in which I'd like to ask if you don't mind.
    I was curious to know how you center yourself and clear your head
    prior to writing. I've had trouble clearing my mind in getting my ideas out there. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Kudos!

    Also visit my web-site - klimatyzacja

    OdpovědětVymazat
  18. You've made some decent points there. I checked on the net for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

    Feel free to visit my page; klimatyzacja

    OdpovědětVymazat
  19. Excellent write-up. I certainly appreciate this site.

    Thanks!

    Also visit my website; klimatyzacja

    OdpovědětVymazat
  20. Hello there, I found your website by means of Google while looking for a similar topic, your site got here up, it seems good.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.

    Hi there, just became aware of your blog thru Google, and located that it's truly informative. I'm
    gonna watch out for brussels. I will be grateful
    in the event you proceed this in future. Lots of other people shall be benefited out of
    your writing. Cheers!

    Look into my webpage ... klimatyzacja

    OdpovědětVymazat
  21. Thanks for one's marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a great author. I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back very soon. I want to encourage you continue your great job, have a nice weekend!

    Here is my web-site klimatyzacja

    OdpovědětVymazat
  22. Hello i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i
    read this paragraph i thought i could also create comment due to this
    sensible piece of writing.

    My web page ... klimatyzacja

    OdpovědětVymazat
  23. Howdy very cool blog!! Guy .. Excellent .

    . Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?

    I'm happy to find a lot of helpful info here within the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

    Here is my webpage; bmi calculator for kids

    OdpovědětVymazat