úterý 21. srpna 2012

TRX - tréninková revoluce?

Legendární Američan John Gill byl nejen vizionářským průkopníkem boulderingu, ale proslavil se také využitím systematického gymnastického tréninku ve své lezecké přípravě. Slavné jsou jeho fotky z knihy Rockstars, kdy předvádí neskutečné gymnastické mazačinky ve stylu starých jesenických mistrů.

Zatímco během let experimentování k dosažení maximální a výbušné síly prstů se časem vyvíjely účinné metody jako systemboarding a campusboarding, tak v tréninku síly celého těla a jádra zůstaly staré metody takřka nezměněny.

Starým sokolům za velkou louží docvaklo, že se ve velkých převisech  bude  hodit umět provést váhu vpřed, váhu vzad nebo vlajku, aby jim v dachu nevypadávaly pastelky. Pro kompenzaci tahového přetížení při lezení zase zabíraly tlaky ve formě kliků ve stoji na rukou, klasické kliky aj. Preferovaly se kromě shybů a fixů zejména průpravná cvičení pro cvičení na kruzích, která však vyžadovala pomalý, systematický přístup a nemalý silový základ.



Lezecky rozmanitý pohyb a dané svalové úsilí těžko napodobíte v sedě na lavičce s činkou v ruce. . Nejen, že se cvičící v posilovně zaměřují často jen na určitou izolovanou partii, ale většina tradičních cviků bývá prováděna převážně v sagitální (předozadní) rovině. Vzniká tak horší spolupráce mezi svaly při komplexnějším vícekloubovém pohybu a tím pádem celková neefektivita práce svalů ve všech třech rovinách ( zejména v tranverzální r.), ve kterých svaly při lezení pracují.
Systém TRX bylo původně využíván  pro trénink amerických vojáků, později jeho komplexnost začali využívat trenéři v kontaktních sportech a získával si čím dál větší oblibu ve všeobecné přípravě v mnoha sportovních odvětvích.  Jedná se o závěsný systém dvou popruhů s madly pro ruce a nohy, které leze zavěsit na jakýkoliv pevný bod vyšší 180cm, popřípadě i za dveře v pokoji.

V cvičení se využívá tělesná váha a obtížnost cvičení se určuje úhlem při provádění cviků. Žádné přepínání stupňů, stačí krok dozadu či dopředu a je rázem z koloběžky pěkně těžká písemka. Jako největší přínos v cvičení TRX vidím v posílení tělesného jádra - přechodu mezi horní a dolní polovinou těla, kde má většina lezců rezervy. Mnohým lezcům (včetně mně) dosud k nějakým přelezům stačily silnější prsty a zbytek stál za vyližprdel. V ČR obecně zpravidla silné prsty stačí, ale proč si trochu nespravit fyzičku a k tomu navíc poměrně zábavnou formou.

Pěkně si třabas zaběhnete 20minut do lesa, pověsíte si popruhy na konár a v 15minutách kruhového tréninku se můžete naprosto zničít, příjemným výklusem pomažete zpět domů a máte rázem nárok na tři balíčky chipsů a 9 piv u večerní telenovely.




Nebudu Vás trápit zásobníky cviků, bližším popisem druhů cvičení na TRX a biomechanickými poučkami. Pěkný článek o závěsném systému TRX má Honza Caha v článku: http://www.aktin.cz/clanek/1566-trx-posilovaci-zavesny-system

Kdyby jste plánovali domů koupi tohoto 1,5kg zázraku na kterém trénuje mimojiné třeba Jason Kehl, Magnus Mitboe a mnozí jiní vrcholoví lezci, tak výhradní distributor v ČR je firma 3Dfitness ze Žamberku, kde je officiální TRX k mání za +- 3900Kč. Na aukru však bez problému najdete totožné nové zboží dvakrát levněji. A za 1500,- až 2000,-Kč je to vynikající dárek pro celou rodinu, nebo jen na ozdobu a frajeřinku před návštěvama. Rozhodně doporučuji.


Základní cviky pak naleznete v mnoha verzích na youtube, nebo v instruktážním DVD. Kdybyste chtěli doporučit nějaké speciální cviky vhodné pro lezce nebo si jen zatrénovat na TRX, stačí se domluvit na termínu a zastavit se do Fit4All centra, kde se vám jako certifikovaný trenér TRX budu věnovat. Od září budu brávat popruhy také do Boulder Clubu, tak se třeba potkáme i tam.
Čau Čaj.

Žádné komentáře:

Okomentovat