čtvrtek 18. dubna 2013

Lezení rajbasů je sexy!

Pár dnů nazpět jsem se byl rozlézt na pohádkovém úbočí kopce pod kaplí Svaté Barbory u Buchlovic. Z hlediska potenciálu, který je pro většinu výkonostních lezců hlavní kritérium lezeckých oblastí, mě zde nečekalo nic objevného, všechny cesty zde mám vylezené, prostor na provovýstupy je nulový. Ale příjemné chřibské dejavu spojené s ospalým povalováním se na matraci a lehkým popolízáním hladkých pískovcových ploten mě obzvláště naplňovalo.
Foto: www.piskar.cz
Pískovcové plotny - rajbasy nebyly vždy právě tím lezecky nejoblíbenějším cílem. Nic nedržet, spoléhat na svoji intuici, zkušenosti a fakt že jo! Vždy ta bota podrží nepatrně více než by člověk čekal, nebo ne? To raději zahoblovat po madlech v převise ve stylu po nás potopa a utahat to jako Bjorndalenův sopel.

Nevím čím to je, ale když jsem zkoušel "Barborku" - rajbas na 8+/9- říkal jsem si, že zde vlastně sakra není vůbec nic těžkého, šlapeš, šlapeš, trochu doufáš a vzlínáš bez toho aniž by člověk musel někde prolamovat prsty naruby. To stejné v cestě "Komu voní hrana" stejné obtížnosti, polechtat, pohladit, pa pa pa, trošilinku pomazlit tu levou špičku přesněji na stupu a ladně jak Louka, když tancuje Makarénu, vybaletit va vrchol. Sice na vás možná budou mouchy srát, jak polezete pomalu nahoru, ale ten pocit když se zadaří zadělit, mňam.


Komu voní hrana 8+/9- from Jan Šálek on Vimeo.
To je alespoň lezení, souznění, delikátní prožitek.
Proč o tom píšu? Jako trenér potkávám dost lezců, kteří mají silový a vytrvalostní potenciál a na skalách lezou pendrek - občas zlobí hlava, občas prostě volí raději stěnu než skálu, ale jsou zde ale i lezci a lezkyně , kteří jsou slabí, milují lezecký pohyb, rádi by vylezli něco těžšího a z nějakého důvodu nemůžou nebo nechtěji tréninku obětovat více času. Jejich motivaci k tréninku by možná odstartoval přelez nějaké "těžší cesty" a když nemáte sílu ani vytrvalost, (Tak o nic alespoň nepříjdete jak říkal Miro Piala.) přesto můžete zadělit nějaký těžší rajbák.  Nebo jen si cérečky myslí, že osmičkový rajbuňk je už cesta z jiného světa?

Proto jste li šikovní - lezte rajbasy!!! Asi se Vám nepovede vybruslit svišťův projekt na Malé Budačině, ale ty osmičkové plazimušky jdou poladit a natrénovat. Chcete li více úderně:

"Lezení rajbasů je sexy!"

PS: Když to budete tisknou na trika, jeden kousek mi schovejte :) Čaj.
Starý článek rajbasech zde: http://casnacaj.blogspot.cz/2009/09/rajbunk.html

7 komentářů:

  1. Pravda pravdoucí, například cesta Founaineblau na osvětimankách je ideální 8 na OS i pro max sedmičkové lezce

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak řečeno: Do you climb slab, nebo si srab?

    Ostatně na to zatím prostě nemám koule ani zkušenosti, ale uvidíme co nabídne sezóna. :-)

    Josef "Pepas" Samek

    OdpovědětVymazat
  3. Co neudržíš, neustojíš...;-) Willhem

    OdpovědětVymazat
  4. PŘESNĚ tak wilhelme rvěte o sto šest na campusu a serte na rajbasi

    OdpovědětVymazat
  5. hola,hola !!!! Už dlouho nepotěšilo mé lezecké ego nic, jak tento krásný článek. Po třiceti letech ve skalách a hlavně na písku to cítím naprosto stejně jako autor článku.Většinu cest výše jmenovaných se mi povedlo vyvzlínat i když dost často bylz slipy ,, nahnědo ",hlavně ta Motolice. Na toto téma mohu doporučit návštěvu Saska,kde pododobných krasavic jsou přehršle !!!! /např. Magnet od Ch.Gúntra nebo cesty v čandu - Grůne Ungeheuer,Schmerzgrenze,Jóga/ samé rajbasové vońavky !!!! Dík za super článek Žíža

    OdpovědětVymazat
  6. Tak z Motolice respekt... já jsem si asi nejvíc užil kdysi na letecké, když jsem si nevšiml posledního kruhu a necvakl jej.

    OdpovědětVymazat
  7. prej sem magor co se rajbasů týče,ale jsi lepší.Když jsem cvakl poslední kolečko,cvrnkl jsem si do gatí !!!! Neumím si to představit bez cvaknutí posledního,vlastně umím,to už je fest vygumováno !!!! Žíža

    OdpovědětVymazat