úterý 12. května 2009

Zranění prstů

Ondra Bernatík z HO Tesly momentálně na postgraduálu v Německu, mi zaslel tento mail:

"Cus cajdo, zkurvil jsem si prst a tak jsem dal dokupy neco co se podoba clanku, pokud budes chtit, nekam to hod, treba na svuj blog. posilam i dva obrazky ktere by se hodilo nacpat do textu."
Re: Držím Ti palce ať se dáš rychle do pořádku pane!!
Ondra

Ahoj vsichni, vzhledem k tomu, ze je jaro a vsichni lezeme jako zbesili, muze se vam snadno stat to co me a to ze si urvete (natrhnete, natahnete) slachove poutko v prstu. A jakozto clovek zvidavy jsem se po urazu zacal zajimat, jakoze co vse se proti dane veci da delat a jak ji pripadne lecit. Nasel jsem spoustu clanku, fotek a navodu jak dane zraneni lecit, zel vetsina dobrych je v anglictine a ne vsichni zvladame, takze shrnu sve poznatky do kratkeho clanecku.

A: Ja poznam ze jsem si natrhnul ci utrhnul slachove poutko a co s tim?

A proc mi to vubec ma jako vadit, vzdyt jich v tom prstu je spousta?

No v mem pripade se zraneni manifestovalo znacne klasicky, tedy slysitelnym prasknutim (asi jako kdyz zlomite silnejsi vetvicku) a prudkou bolesti v prubehu slachy (u me v druhem clanku prstu). Tedy pokud se vam stane neco podobneho, co delat? Okamzite skoncit s lezenim (ono to ani jinak nejde,boli to jako prase) a strcit pod ledovou vodu, oblozit ledem, no znate to, chladit, chladit, chladit. alespon 10 minut, pokud je to mozne. Po skonceni chlazeni zranenou cast tela zvednout nad uroven srdce a stlacit (snizite riziko navalu krve a moznemu rozvoji akutniho zanetu). Pote omotat tejpovackou tak, aby byl prst pokud mozno rovny a nedalo se s nim hybat, cili nejlepe pretejpovat oba klouby v prubehu prstu.No, ony ty poutka maji svou funkci, hlavne teda bez nich slacha vede dost jinak nez ve zdravem prstu a snizuje se sila. Take se tvori tzv. slachova tetiva a slacha bez poutka se muze prorezavat dale okolnima tkanema a poutkama, v extremnejsich pripadech muze dojit k artritide kloubu a ztrate hybnosti prstu.

B: Ma cenu navstivit lekare?

Ano, ma a to vzdy, lec ja jako zdravotni nedouk a pitomec (navic zadrbany v nemecku) jsem se na to vysral (znate to). Takze ted trochu anatomie

Takhle vypadaji poutka v prstech, pricemz nejcasteji byvaji zranena poutka A2,3,4. Nejdulezitejsi jsou A2 a A3, jejich ruptury jsou nejvaznejsi. Plastikou se obvykle resi jen ruptury A2.Byl vypracovan system, podle ktereho se hodnoti zavaznost zraneni1: castecna ruptura nebo natazeni kterehokoliv poutka2: castecna ruptura nekolika poutek, utrzeni A4 + natrzeni A2,33: uplna ruptura A2,34 mnohonasobne ruptury, postizeni samotnych slach a svalu.3 a 4 jsou uz fakt blby, tak mesic a pul si nezalezete vubec, u 4 se to resi operativne...)

Takze, jak poznate co vam je?

Spatna sprava, to nepoznate, to pozna dobry doktor (ortoped, chirurg), diagnosticke metody jsou nejcasteji MR(magneticka rezonance) a sono. no jeste vam muzou rozriznout prst a podivat se dovnitr, ale to nebrat...

Pokud uz jste si neco provedli, jak tedy postupovat??

No zaprve byste nemeli lez a pokud mozno s danym prstem nic moc nedelat (treba se dloubat v nose, nebot to bude nejzabavnejsi cinnost pristich nekolika tydnu).den 1-14 :zatejpovat prst tak, aby se nehybal a to vubec (zadny jednoduchy tejping kolem postizeneho clanku, pekne zamotat prst tejpou tak, aby skoro nebyl videt), chladit prst, tak 3x denne (mozno vicekrat) tak na 20 minut do kyblu s vodou a ledem, mazat protizanetlivou mastickou (vyberte si dle chuti) papat prasky proti zanetu (treba neco s diclofenacem) kdo na ne ma chut...den 14-30S prstem cvicime ZLEHKA!! zadne lezeni, proste procvicovat prst pod vodou, zadna velka zatez, mackat mekkou houbu. pokud boli okamzite prestat (mozny rozvoj zanetu)Chladit (20 min kybl s vodou a ledem)tyden 5-8: no, v pripade ze jste tvrdaci (nebo natvrdli, u mnoha pripadu jde ruku v ruce) pri stupni zraneni 1 a2 (u 3 mozne taky ale..., no radeji az od tydne 6) muzete pomalinku polehounku zkouset se zatejpovanym prstem (a to opet zadny jednoduchy tejping ale omotame omotame az prst neni videt, nejlepe timto spojit s druhym prstikem) lezt, ale NEZALAMOVAT (pokud budete poslouchat tyto rady zalamovat nebudete, protoze to proste pres vrstvy tejpovacky nedokazete)!! a to v zadnem pripade. takze tak ctverky v tatrach, kominy, lehounke rajbasy, zapomente na fritak ci kras a cokoliv nad 6ku (hezka a lehka oblast ve chribech- barborka).

Pokud prst boli, tak rychle prestante. a pokud boli vic a vic, nezbyva vam nic nez lekar (a dukladny odpocinek spojeny pravdepodobne s navstevou spitalu a plastikou poutka. rekonvalescence, 3 mesice bez lezeni, rok tejping, vysledek nejisty, vice info na strankach simcy ulmonove, ktera mela stesti ....tyden 8-16Ok, pokud vas prst vydrzel do tohoto stadia a nedal vam prez hubu za to, co mu provadite, vypada to ze je smireny s osudem( a vy taky). Pri dukladnem tejpingu lze zacit zvysovat obtiznost, ale berte na prst zvysene ohledy, pokud boli je to ukazatel toho, ze neco neni v poradku. Doporucuje se chladit stejne jako predtim, 3x denne (i vic). zalamovat co nejmene samozrejme.5 a 6 mesic. No pokud prst drzi, muzete si blahoprat. pri tejpovani ze muzete vracet k puvodnim obtiznostem. chlazeni jako predtim (doporucuje i Dejva Macloudu, takze to nemuze byt spatne)

NO a dodatek. existuje spousta clanku, diskusi a podobnych konin, na lezci je clanek, na 8anu taky, v googlu milion.

Tak proc vse tohle?

No, pri brouseni po netu ve volnych chvilich jsem nasel novy zpusob tejpingu, co by nebozakum jako ja mohl pomoct. momentalne overuji na sobe, muzete se pozdeji, az budu opet lezt dotazat, jak to funguje. Takze, o co se jedna, shodou okolnosti je to metoda vymyslena na univerzite v erlangenu (kousek od frankenjury) kde momentalne dlim (lec publikovana ve znacne obskurnim zurnalu)
ktery se mi nepodarilo sehnat a 25 dolaru se mi platit nechce, takze reprint clanku vam nedam i pres nejlepsi moznou vuli). V abstraktu pisou ze je to lepsi nez dosavadni metody, detaily a procenta pominme. To, ze zadny tejp nemuze navratit funkci puvodniho poutka a ztracenou silu, je doufam kazdemu jasne (kolagen versus kus bavlny s lepidlem) (no, ted kecam pokud tejp dostatecne utahnete, tak to funkci poutka zcela nahradi. jen je tady potom problem s nekrozou a tim, ze prst po nejake dobe upadne). Takze zpet, metode se rika H tejping.

H tejp, postupUchopte tejpovaci pasku do leve ruky, odrolujte z ni kus dlouhy 21,633 cm, odtrhnete kus dlouhy 10,543 cm. Roztrhnete longitudalne (podelne) z kazde strany, uprostred nechte spojeni dlouhe 1,239 cm. Priplacnete tuto spojenou cast na stred 1. kloubu, pocitano smerem od dlane (mrknete na obrazek). omotejte "nozicky" kolem prstu. H tejp je hotov. muzete zkouset lezt. z toho, co jsem vycetl z diskusi, si ho lidi chvali.No tedy, to je tak vse, pokud by byly nejake dotazy (na blbe nebudu reagovat) tak piste.

Cus Ondra

11 komentářů:

  1. blbe se tam vlozil link na ten abstrakt ale to je celkem fuk. tady je kdyztak oprava
    http://www.citeulike.org/user/andybuckley/article/1829634
    hoj ondra

    OdpovědětVymazat
  2. Jak jsem si to začal číst, tak jsem dostal úplnej strach. Asi přestanu úplně zalamovat a zbytek života polezu jenom rajbasy nebo širočiny:(

    OdpovědětVymazat
  3. Zdar, Ondro..je to smula. Tož držim palce ať se to vyzdravi jak nejrychlejc muže. A dik za super članek!:)No Čajdo, mi krasomilové asi to zalamování neopustime...tak budu doufat, že me to nepotka...
    Leošak

    OdpovědětVymazat
  4. To ještě nevíš, že největší borci zalamujou i obliny:)) Jinak tak praktický článek o zranění prstu jsem ještě nikde nečetl- všechna čest Ondro.

    OdpovědětVymazat
  5. No ono je tomu tak, ze ja se zk......mi prsty mam dost zkusenosti (4 jara) a rikal jsme si ze o tomhle se v cestine neco srozumitelneho blbe hleda:) Jinak to podchlazovani se da doporucit i na mirne zanety slach a podobne srandy jako bolestive klouby atd (je naprosto nevhodne pro zmenseni otoku!!). alespon u me to pomaha (nelyncovat). Funguje to na principu zvysovani krevniho obehu (a tedy odplavovani metabolitu) z dane telesne casti. Prvnich cca 5 minut to fakt dost boli, ruka je totalne zmrzla, cevy se stahnou (vasokonstrikce), ale pak telu dojde, ze je odstavena jen mala cast a nehrozi celkove podchlazeni organismu a tak v dane casti dojde k rozsireni cev (vasodilatace), coz se snadno pozna tim, ze citite jak do ruky proudi teplo. Obcas kdyz mate dost studenou vodu jde citit, jak vam zilama zpatky proudi studena krev, no nic moc pocit ale pomaha to. idealni je tak 20-30 minut, ve chvili kdyz vam zacne byt celkova zima tak skoncit. Jinak taky kdyz ani po 10 minutach necitite nejake zahrivani ponorene telesne casti tak ji vytahnete a zkuste se teple oblict a po nejake chvili opakovat. je to sice saskec ale co by clovek neudelal pro rychlejsi hojeni...
    PS. mam nastesti asi jen natrzene A4 a A3 takze by to zase nemelo byt tak hrozne...

    OdpovědětVymazat
  6. pekna praca, Ondro (nie ten prst, samozrejme) ...ja som si za posledny polrok natiahol uz druhu slachu, takze ide karta! :/

    tah-sha-tunga

    OdpovědětVymazat
  7. Drz se toho, co jsem napsal do komentaru (navod na ledovani), uvidis ze se to zlepsi docela rychle....
    Cus Ondra

    OdpovědětVymazat
  8. pracujem na tom :} ...od toho minuleho zazitku (zhodou okolnosti to
    bolo na Sardinii, v 2prstovke v Isili) mam este FlectorGel, takze
    mazem 3-4x/den. na tej lavej sa mi to spravilo vcelku dobre, 6 tyzdnov
    po uraze som uz drtil na campuse fpoho, takze navod na terajsi uraz
    mam (len tych 6 tyzdnov mi pride teraz strasne vela ).

    btw, este aby som cosi doplnil k Tvojmu textu - podla rad od starsich
    a skusenejsich je vcelku vyhodne, v pripadoch ako je ten moj (cize
    natiahnutie/natrhnutie, prip. aj pretrhnutie slachy, ak sa teda uz
    neda zasit), dat tomu chvilu pokoj, tzn. kym si tu bolest vieme
    vyvolat prostym ohybanim prstu, ked vsak je to uz vo faze, ze to boli
    len v urcitej exponovanej polohe, je dobre tu ruku pouzivat, tzn.
    VELMI LAHKO liezt, aby sme tak predisli zhojeniu slachy procesom
    fibrotizacie, pretoze toto fibroticke vazivo je menejcennejsie, a teda
    aj funkcne slabsie/menej elasticke/krehkejsie, ako vlakna, z ktorych
    sa ta slacha sklada. a tym, ze tu slachu budeme sice lahko, ale
    predsa, namahat, hojenie bude mozno trochu pomalsie, ale o to
    efektivnejsie.
    takze aby som to zhrnul - liezt ANO, ale az vtedy, ked to uz neboli
    pri prostych pohyboch pstov, liezt LAHKO a prst zatazovat len
    sposobom, aby to nesposobovalo bolest. ak sa bolest vrati, OKAMZITE
    PRESTAT. a vzdy po skonceni zataze slachu ladovat + aspon 2x/den NSAF
    gel (Flector, Fastum, Veral...)

    tah-sha-tunga

    OdpovědětVymazat
  9. no to je v podstate to co rikam v tom clanku, ale ver, ze tohle boli jako svina, ted 1é dni od urazu porad prst bez bolesti neohnu do normalni polohy a zabrat taky moc nemuzu. a 6 tydnu sice neni malo, ale kdyz si tri jara za sebou (ja) podobnym zpusobem (natazena slacha, tejping a lezeni, zanet, 3 mesice bolest, ledovani orteza) uzenes zanet slach a v cervnu zacinas od 0 tak ti prijde lepsi dat jim delsi oddech.
    zdar a zdrave prsty preji vsem

    OdpovědětVymazat
  10. Taky bych se rád podělil o svou zkušenost (sám vím, že každá rada je v této situaci nad zlato). V květnu jsem na skále zabral za dvou prdu a z prsteníčku se ozvalo hlasité "rup" (lezci 3 m pode mnou si mysleli, že mi ustřelila lezečka).
    Důvod? Sám pořádně nevím. Protažený jsem byl, rozehřátý taky, do díry jsem nenaskakoval a ukrutný krok to taky nebyl. Snad přetrénovanost a fakt, že dvouprda byla píše svislá a prsty tak zabraly ve špatném úhlu.
    Čekal jsem nával bolesti jako u zlomeniny, ale tentokrát téměř nepřišla, spíše ztuhnutí. Jakmile jsem ale prst jakkoli zatnul, okamžitě rozbolel. To samé při jakémkoli stisku a ohybu, jako když prolamujete. Další lezení nepřicházelo v úvahu.
    Byl jsem u doktorky u Sv. Anny a bylo mi doporučeno ihned ze startu lehké zafixování (místo dlahy jsem vždy celý prst otejpoval), Priessnitzův zábal na prst, chlazení a po 10 dnech aktivní ohýbání do bolesti, aby se prst hýbal (lézt ale pořád nešlo). Kvůli dovči apod. jsem se k sonu a rehabkám dostal celkově až po měsíci, kdy už jsem mohl v běžném životě normálně fungovat, ale lézt se pořád nedalo. Bohužel mi kvůli té měsíční prodlevě poté nebyli schopni říct, co se mi přesně stalo (problém a bolest byly každopádně v oblasti A2, C1 a A3). Za pár korun jsem v rámci rehabilitace dostal 10 sezení u laseru, které začaly zabírat. Už po třetím sezení šlo cítit zlepšení (kontroloval jsem vždy lehkým prolomením prstu). Taky jsem na prst dostal mastičku proti zánětu, který prý taky není dobré podcenit.
    Celkově po 6 týdnech od zranění jsem začal pomalu lézt (ale po ultra madlech na umělce, celý prst zatejpován!). Postupně cítil zlepšování a po 9 týdnech jsem byl poprvé na skalách (prst pořád celý zatejpován, žádné zamykání a lezl jsem pětky). Po cca 12 týdnech jsem se dostal zpět do formy a prst už netejpoval celý, ale jen přes kloub. Tejpování jsem ukončil asi po 4 měsících.
    Každému s podobným zraněním přeju brzké uzdravení a nenechat se rozhodit řečmi typu "taky mi v prstu ruplo a když tě ten prst bolí ještě po měsíci, tak už se úplně nespraví". Ano, i takové řeči jsem slyšel. A za 4 měsíce od zranění jsem brousil novou, pro mě nejobtížnější, cestu a cítil se zdráv (byť jsem byl na prst opatrný).

    Ještě co se týká tejpování, nejvíc mi pomohlo a pomáhá při lezení zafixování prstu, které je ukázáno na videu 3:00-4:15
    https://www.youtube.com/watch?v=kVmislRKOUc&ab_channel=ObsessionClimbing
    Nicméně již při tejpování mám kloub ohnutý do pravého úhlu, aby mi poté tejpa zabránila úplné narovnání a prolomení prstu při zamknutí.

    Rezo

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to jestli Vás bolí klouby, to Vám určitě doporučím jednu z věcí, která mne pomohla na klouby ze všech nejvíce. Jednalo se o kolagen v přášku ze stránek senzdamedical a opravdu mi to prakticky zachránilo život, protože ta bolest byla často až neúnosná :(

    OdpovědětVymazat