úterý 24. května 2011

Hledání pokladů - nové lezecké oblasti

Myslím si, že v každém lezci zůstala nějaká ta touha objevit zatím nepoznané, tajné, zakázané ovoce. Ta hnací síla vedoucí pískaře k obcházení věží s dalekohledem, boulderisty k nekonečnému svlékání kamenů z mechových peřin a krasové krysy k špekulování o nových pohybech na stokrát lezených cestách - prostě každý si může najít to své.

Jak mnou rád parafrázovaný Filek napsal: "Ne, pravdě podobně v českých hájích nový Fantaineblau neobjevíme." Ale přesto někteří nadšenci nezlomně pátrají v okolí svých chat, domovů a oblíbených lezeckých oblastí. Pro takové z vás mám drobný tip jak si usnadnit "hledání pokladů."

První možností jak zjistit přibližný skalní potenciál oblastí nabízí Geoportál ČÚZK, přesněji řečeno polohopisná mapa ZABAGED. Zde si lze navolit podklad Ortofoto s teréním reliéfem. Zde ve vhodném přiblížení na vás možná vykoukne nějaká ta skála nebo kameny.
Pěkně to má popsané i s fotkama Martin Stránik na svém blogu: http://martinstranik.blogspot.com/2011/05/jak-najit-nove-kameny-online.html

Druhý, z mé strany oblíbenější metoda je najít vše důležité z map pro orientační běh. Jelikož jsem běhal celé mládí, mám v kufru nespočet zmapovaných, zajímavých oblastí. Naštěstí vznikla databáze map orientačního běhu na netu a zde velice jednoduše uděláte obrázek co je zmapované a kde je jaký kámen - a to na metr přesně.
http://csob.tmapserver.cz/




Otázka je jen zda vše podle mapy dokážete kameny najít, no držím vám palce. A nezapomeňte se o objevy posléze podělit ať máme vodu na mlýn našeho blog:)


Savana hokna rybízci.

2 komentáře:

  1. supr odkaz na mapy pro orienťáky! díky, arny

    OdpovědětVymazat
  2. I am regular visitor, how are you everybody?
    This article posted at this website is in fact nice.

    Feel free to visit my weblog: swiss ball

    OdpovědětVymazat