čtvrtek 24. prosince 2009

Kalíšek

Štědrý ven je tu a s ním kopa dárků (ponožky a pletené kousavé svetry). Jisté je i to, že už došlo na nějaký ten kalíšek nebo se na nějakého tekutého kapříká teprve chystáte. Jelikož zimní počasí nás k výletům po Chřibských lesích přímo vybízí, mám pro vás jeden drobný výletnický tip. Řeč bude o místě v jihozápadní částí Chřibů s romantickým názvem Kalíšek.

"Pokud byste jej chtěli navštívit, je nejlépe vyrazit po lesácké cestě z Čeložnic na Koryčany, vedoucí pod Železňákem, neboli Velkou ostrou. Blíže Čeložnicím, po levé straně cesty se tyčí Malá ostrá, kterou poznáte podle starého hranečníku z roku 1746, stojícím na vrcholu kopce. Pokud se vydáte z Malé ostré severním směrem vodorovně s cestou ke Koryčanům, narazíte přibližně po 500 metrech na výčnělek skaliska chřibského pískovce připomínajícího tvar kalichu. Kalíšek je přírodní útvar vysoký přibližně tři metry a je na něm patrné erozní působení větru a vody, které má za příčinu tento zajímavý a netypický vzhled. K tomuto místu se váže Českobratrská legenda o Kalíšku." *http://www.kyjovsko.cz/cil/393/popis
Podle pověsti se zde v době pobělohorské scházeli tajně Čeští bratři a sloužili zde mše.
Pár let nazpět jsem i já s pár známými šel na zimní výlet západní částí Chřibů okolo zmiňovaného útvaru. Dá se naň pěkně vylézt a jelikož z některých stran má i celkem slušnou kvalitu skály, neodolal jsem a zkusil zepár boulderů. Z lezeckého hlediska sice Kalíšek nic moc nenabízí, ale při procházce třeba se svou milou si můžete pod ním cvaknout ze štamprle a vydat se poté dále vstříc nádherné Chřibským přírodě.
Tak na zdraví!!!

Náš dnešní stromeček pro zvířátka.

2 komentáře:

  1. ty rohlíky...to jsou nějaké anální sondy pro srnce?
    Pok

    OdpovědětVymazat
  2. pro králíky a pro vlky...srnci jsou na ně příliš vysocí.čaj

    OdpovědětVymazat