pondělí 25. ledna 2010

Drobty doby

Tak Pokovi se podařilo sehnat od Hýska již postarší diplomku Pedra Bednaříka a vzheledem k tomu, že se ještě chvilku budem točit ve Sloupu, tak obého zneužiju k menšímu povšimnutí…

Vzheldem k tomu, že se to ve sloupské diskuzi stočilo opět k Velkému traverzu Hřebenáče, vzpoměl jsem si na drobné info, keré sem si povšim v Janzenově spřewodu. A sice, je zde uváděno, že Hýsek se spolulezcem pouze prostoupili (technicky) hladkou stěnu z Východní do Cimy. Byl bych na to zapoměl, ale to by Pok nesměl vytáhnout tuto omšelou práci, kde je tato skutečnocnost uváděná také. Až v průvodcích novějších (Weisser a spol a mladší) je v popisech uváděna tato cesta ne jako varianta, ale jako Traverz kolem.


č.20 je zmíněný Hýskův traverz (Bednařík)


Z informací, lze tedy odhadnout, že Hýsek celý Velký traverz asi nepřelez (což by nám mohl jistě sdělit i on sám), ale že byl tento přelezen až pozdějí (a tedy v novějších spřewodech uváděn, jako celý kolem), anebo se pouze jedná o chybu a my jsme tak přišli k atrakci, tak trochu jak slepý k houslím!

Druhá záležitost se týká cesty Závlačka. Jak to s ní bylo jsem se zeptal přímo Pawla… Vzhledem k tomu, že bouldr ve Zdenině cestě ještě nebyl tehdy volně přelezen, byl spodek překonán klasickým stavěním. Dál cesta pokračovala vlevo až do rozporu mezi světadíly a vylízala v Dešťovce. Volný přelez této cesty, bude patrně stejně těžký jako samotná Zdena. Mě je jen trochu líto, že jsem Závlačku nezařadil místo samotné Zdeny do hnusu a pokud by jste nebyli proti (a i vzhledem k tomu, že Zdenu zatím nikdo z přihlášených nepřelez), že by byly tyto cesty v Hnusu vyměněny. Což???

Poslední záležitost je již jen takovým výkřikem a sice překvapilo mě kolik starších cest má v dnešní době oproti zmíněné práci jiný název. Ale to už je snad na autorovi nového, jak se s tím popere…Lezbě zdar a zas někdy čiá!

9 komentářů:

  1. Asu, to je zajímavé zjištění s tím traverzem! Nejlepší bude se zeptat Hýska, pojedu mu v blízké době vrátit tu diplomku (a půjčit Sharp End!!), tak pojeď se mnou a proberem to!
    S tím hnusem souhlasím, prašť jak uhoď...
    Pok
    P.S a vůbec, když tak člověk prochází ty průvodcepodrobněji, tak do Hnusáka by se dalo doplnit jěště pár epesních relikvií:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo a ne Velký traverz, ale Traverz kolem...v tom průvodci z roku 1978 pouze s názvem Traverz...
    pok

    OdpovědětVymazat
  3. jo to velký sem použil schválně! klidně bych zajel, ale esli budeš ochoten počkat...jedem ted do te sperlongy, tak do 7meho....moze byt?
    asu

    OdpovědětVymazat
  4. jasan, snad tam najdeš spolulezce:-)
    Pok

    OdpovědětVymazat
  5. třeba někohož stopnu, začnu zitra na konečnáku!

    OdpovědětVymazat
  6. v seznamu Hnusu byla teda Jenem Zdenina vyměněna za Závlačku. přeji tedy nejen parádní výmrd, ale i krásně zaprášenou skalu v dolezu....
    jo a ne že bych byl moc pro měnění již stávajícího seznamu(se závlačkou jen drobná oprava), ale cos chtěl Poku dávat, nebo měnit v seznamu za Hnusohumusy?
    asu

    OdpovědětVymazat
  7. no dalo by se tam dat dost cest co vylezli clenove KCT ve 40. letech:-))
    Pok

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tohle mě poku zajímá, napiš mi prosím senam. Nebo z toho udělej članek ala "jarní tipy na rozlez". Němci a KČT mě zajímají :))
    mára

    OdpovědětVymazat
  9. dobrej tip, diky Maro...zkusim udelat clanek

    OdpovědětVymazat